Liderii blocului ACUM afirmă că ar fi fost otrăviți cu metale grele

Blocul ACUM la lansarea în campanie. În centru liderii Maia Sandu și Andrei Năstase

O altă presupusă victimă, Alexandru Machedon, spune că ar fi fost și el contaminat, doar că în 2016. Ce se ascunde în spatele acestor declarații?

Pe ultima sută de metri, campania electorală capătă accente mai dramatice: liderii ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au spus astăzi la o conferință de presă că nu este exclus să fi fost otrăviți cu metale grele. În stafful democraţilor, anunţul a fost numit „acuzaţii electorale nefondate”. Corespondenta Europei Libere, care a vorbit cu o a treia presupusă victimă, Alexandru Machedon, a aflat că de fapt presupusul atac datează din 2016. De ce aceste lucruri se fac publice abia acum, cu câteva zile înainte de alegeri?

Your browser doesn’t support HTML5

Liderii blocului ACUM afirmă că ar fi fost otrăviți cu metale grele

Răspunsul e că ar fi vorba despre ceva sistematic, adică care se repetă cu o anumită periodicitate.

„A fost o perioadă în care am avut probleme de sănătate, am mers şi am făcut teste şi am descoperit că aveam un conţinut exagerat de metale grele în sânge şi acest lucru mi s-a întâmplat şi mie, şi dlui Năstase. Am făcut tratament şi acest tratament a ajutat la coborârea nivelului acestor metale în sânge, după o perioadă testele recente au arătat iarăşi o creştere, iar medicii cu care am discutat spun că această acumulare nu se poate întâmpla în mod natural, fără o intervenţie dinafară”, le explica astăzi jurnaliştilor Maia Sandu, cea care a formulat de fapt prima suspiciunea într-un interviu despre alegeri apărut ieri pe platforma civică românească contributors.ro.

Partenerul său politic, Andrei Năstase, a fost mai categoric şi, spre deosebire de Sandu, acesta a arătat cu degetul direct spre guvernarea democrată:

„Vă spun cu toată certitudinea: suntem ţintele unor atacuri mişeleşti din partea acestei guvernări care ne doreşte morţi. Au atentat la viaţa şi sănătatea noastră prin metale grele, s-a apelat la mercur şi împotriva mea, şi împotriva Maiei Sandu, şi împotriva dlui Machedon, şi împotriva altor colegi care s-au aflat în anturajul nostru. Esenţial este că am fost supuşi unor atacuri cu acest mercur, geneza căruia nu este deocamdată identificată.”

Numele celei de-a treia presupuse victime, pomenit de Năstase, aparţine fostului şef al staffului electoral al liderului PPDA din campania locală din 2018, proprietarul companiei StarNet, Alexandru Machedon.

Solicitat de noi, omul de afaceri ne-a spus că, de fapt, el este cel care a descoperit, încă în anul 2016, excesul de mercur din organism, după care şi-a alertat şi colegii şi că a decis să nu facă public cazul pentru a nu le inspira frică participanţilor la protestele antiguvernamentale ale opoziţiei de atunci.

### Vezi și... ### Intimidări și atacuri la început de campanie electorală

„Mă simţeam rău şi am trecut o serie de analize în Chişinău, mercurul era mărit de 4-5 ori, peste cîteva săptămâni am dat încă odată analizele, şi au dat analizele şi soţia şi copii, şi la ei doza era mărită de două ori. Şi am vorbit cu Andrei Năstase să treacă şi el această analiză şi la el doza era mărită de zece ori. Am studiat şi am înţeles că se poate intoxica, fie prin evaporare, fie prin mâncare otrăvită. Nu am vrut noi să facem public pentru că aveam să speriem lumea. Atunci lumea şi aşa era speriată, şi eu şi colegii mei eram telefonaţi şi ameninţaţi – se încerca minimalizarea spiritului acela de protest.”

Democrații - „acuzaţii electorale nefondate”...

În stafful democraţilor, lucrurile nu par să fie luate în serios. Deputatul Sergiu Sîrbu s-a declarat şi el, ironic, pe reţele victimă a unei intoxicaţii cu metale grele. „Nu au cu ce să se prezinte în faţa oamenilor şi au ales să facă circ”, a scris el, în timp ce un purtător de cuvânt al partidului a calificat drept „acuzaţii electorale nefondate” declaraţiile celor doi opozanţi.

Dintre responsabilii care ar avea un cuvânt de spus în acest caz am reuşit să discutăm cu secretarul general de stat al Ministerului Sănătăţii, Boris Gîlca, care le-a sugerat politicienilor ca, înainte de a lansa astfel de declaraţii, să facă rost de dovezi şi i-a asigurat că în R. Moldova sunt de găsit laboratoare capabile să efectueze astfel de teste:

Boris Gîlcă

„Este un lucru mult prea serios ca să faci asemenea declaraţii fără să prezinţi dovezi.”

În campaniile moldovene, este prima dată când se formulează acuzaţii ca cele ale lui Andrei Năstase şi Maiei Sandu. S-a întâmplat, în schimb, în 2004 în Ucraina vecină, când în toiul unui campanii electorale Victor Iuscenko a pretins că a fost otrăvit cu dioxină de serviciile secrete ucrainene.