Lukașenko confirmă că Prigojin este în Belarus: „O să fim cu ochii pe ei”

Președintele belarus Alexandr Lukașenko la întâlnirea cu înalți ofițeri, la care a anunțat că liderul milițiilor Wagner, Evgheni Prigojin, este în Belarus, Minsk, 27 iunie 2023.

Președintele belarus Alexandr Lukashenko a anunțat că liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, se află în prezent în Belarus, unde s-a mutat din Rusia după ce forțele sale au organizat pe 24 iunie o scurtă rebeliune militară.

Sâmbăta trecută, luptătorii Wagner au preluat controlul asupra comandamentului militar din Rostov-pe-Don, oraș din sud-vestul Rusiei după care și-au început înaintarea spre Moscova, care însă a fost anulată brusc, în aceeași seară.

„Da, este adevărat, [Prigojin] este de astăzi în Belarus. I-am promis, spunând că dacă vrea să stea la noi și așa mai departe, îl vom ajuta. Desigur, pe propria cheltuială", a spus Lukașenko pe 27 iunie, în timp ce vorbea cu un grup de înalți ofițeri belaruși, la Minsk.

Lukașenko a adăugat că a fost de acord cu ministrul său al Apărării, Viktar Krenin, care și-a exprimat interesul ca mercenarii Wagner să fie integrați în forțele armate belaruse.

Cu câteva ore mai devreme, Lukașenko declarase că în timpul scurtei rebeliuni militare a grupării Wagner, armata belarusă fusese pusă în stare de maximă alertă.

### Vezi și... ### Lukașenko: „Tensiunile între armata rusă și mercenarii Wagner au fost prost gestionate”

Lukașenko, care conduce cu o mână de fier Republica Belarus din 1994, a mai susținut că revolta a făcut parte dintr-o pretinsă amenințare din partea „Occidentului”.

„Trebuie să fim mai puternici decât amenințarea care își aruncă din nou umbra asupra țării noastre”, a spus Lukașenko. „Și încă o dată, [amenințarea] vine dinspre Occident”.

El a susținut că poliția de frontieră din Belarus raportează „aproape zilnic” „provocări” din partea NATO.

Criza din Rusia a fost dezamorsată sâmbătă seară, 24 iunie, după ce Lukașenko a mediat o înțelegere care i-a permis lui Prigojin - fost apropiat al Kremlin-ului, poreclit și „bucătarul lui Putin” pentru că firma sa de catering organiza evenimente oficiale - să plece în Belarus.

Luni, în primul discurs ținut după rebeliunea militară, președintele rus Vladimir Putin declarase, între altele, că luptătorii Wagner au de ales: pot semna un contract cu Ministerul Apărării sau instituțiile de ordine, se pot întoarce la familiile lor sau se pot muta în Belarus, ca parte a acordului mediat de Lukașenko.

În comentariile sale, Lukașenko și-a exprimat speranța că forțele de securitate din Belarus ar putea profita de experiența comandanților grupării Wagner.

„Dacă (...) vin la noi și ne ajută... spuneți-ne ce este important acum... Este de neprețuit”, a spus el.

Lukașenko a mai declarat că belarușii nu au de ce să se teamă de apariția bruscă în țară a luptătorilor Wagner.

„O să fim cu ochii pe ei”, a asigurat el.

Marți dimineață, la o bază militară din apropiere de Minsk a aterizat un avion privat, Embraer 600, folosit în trecut de liderul milițiilor Wagner. Venea de la Rostov-pe-Don.

Câteva minute mai târziu, la aceeași bază a aterizat un al doilea avion privat. Acesta venea de la Sankt Petersburg, orașul natal al lui Prigojin și cartierul general al grupării „Wagner”, relata Belaruski Hayun, un site de socializare care urmărește traficul aerian din Belarus.

Nu era clar dacă Prigojin, care nu a mai fost văzut din 24 iunie, de la încheierea rebeliunii militare, era într-unul din avioane.

Tot marți, 27 iunie, presa rusă a relatat că Serviciul Federal de Informații (FSB) a închis dosarul penal legat de scurta rebeliune militară a grupării Wagner. Agenția TASS a precizat: „Dosarul penal legat de rebeliune armată a fost închis, potrivit FSB. În cursul cercetării cauzei penale, s-a stabilit că participanții s-au oprit din acțiunile care vizau comiterea unei rebeliuni.”

Renunțarea la urmărirea penală era una din condițiile acordului mediat de Lukașenko.

Scurta rebeliune militară a grupării Wagner a fost cea mai serioasă provocare la adresa regimului Putin în cele peste două decenii de când se află la putere în Rusia.

Cel puțin 10 piloți militari ai Ministerului rus de Interne au fost uciși în cursul rebeliunii, descrisă însă de Prigojin drept un „marș al justiției” spre Moscova. Trupele Wagner se apropiaseră la aproximativ 200 de kilometri Moscova, înainte ca Prigojin să oprească brusc înaintarea.

### Vezi și... ### Ar putea instabilitatea din Rusia să afecteze R. Moldova? Ce spun unii deputați de la Chișinău