Lupta anticorupție se mai amână o vreme

Direcţia Naţională Anticorupţie

Procesul de selecție a procurorului şef DNA va continua până când se va înscrie cineva care să întrunească criteriile stabilite de ministru și comisia de examinare din minister.

Your browser doesn’t support HTML5

Lupta anticorupție se mai amână o vreme


Tudorel Toader s-a ținut de cuvânt: vineri la prânz a anunțat ce a decis după examinarea celor patru candidați la conducerea Direcției Anticorupție. El a transmis că respinge toate candidaturile, așadar nu va recomanda pe nimeni Consiliului Superior al Magistraturii. „În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, niciun candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv și transparent de evaluare a performanțelor manageriale”, se spune în comunicatul ministerial. Cu alte cuvinte, traducând limbajul de lemn al ministrului, niciun candidat nu a simțit de unde bate vântul schimbării. Rezultatul concursului era cumva previzibil: imediat ce a aflat care sunt cei patru înscriși, ministrul Toader nu a contenit să spună că este posibil ca numele alesului să nu se afle pe listă. Lupta anticorupție poate să aștepte până apare șeful potrivit.

Dar Tudorel Toader nu vrea să regrete decizia luată. Oricum savurează fiecare moment pentru că încurcătura de acum este rodul strădaniei sale de jumătate de an, de la redactarea raportului prin care îi cerea președintelui demiterea șefei Departamentului Anticorupție. A rezultat un document care sintetiza în 20 de puncte motivele pentru care coaliția guvernamentală o voia concediată pe șefa de la DNA. Raportul a declanșat o luptă care a durat luni de zile și a ajuns, inevitabil, la Curtea Constituțională. Judecătorii au stabilit că președintele este obligat s-o revoce pe Kovesi. Mulți au sperat ca președintele să ignore această hotărâre, însă, în ciuda faptului că a sprijinit-o fără ezitare de-a lungul timpului, Klaus Iohannis nu a riscat propria suspendare. Pentru a-i forța mâna, partidele din coaliția guvernamentală au anunțat că iau în calcul cu cea mai mare seriozitate votul pentru suspendarea președintelui. Astfel că la începutul acestei luni, președintele a anunțat revocarea Laurei Kovesi.

Din ultima fotografie a acesteia la sediul DNA, nu lipsesc trei dintre procurorii care s-au înscris pe lista de concurs. E posibil ca Tudorel Toader să se fi uitat mai degrabă la fotografie decât pe proiectele manageriale (care pot fi găsite aici 1, 2, 3, și 4) înainte de a decide să le respingă candidaturile.

Marius Iacob a fost adjunctul Laurei Kovesi. La începutul anului a fost investigat și el de Inspecția Judiciară după ce au fost publicate niște înregistrări audio din care rezultă că, într-o reuniune restrânsă a conducerii DNA, Laura Kovesi ar fi adus „atingere onoarei și probității profesionale și prestigiului Justiției" prin afirmațiile și comportamentul ei.

Florentina Mirică este considerată și ea o apropiată a Laurei Kovesi. Conduce în DNA direcția de combatere a corupției din justiției și a trimis în închisoare mai mulți judecători acuzați de luare de mită. Recent unul dintre dosarele ei, cel referitor la abuzurile a zeci de funcționari de la Casa de Asigurări de Sănătate, a ajuns în tribunal. Când serviciul secret al Ministerului de interne a cerut CSM anchetarea procuroarei Mirică, Laura Kovesi a sărit în sprijinul ei, spunând că se cere investigarea acesteia pentru că cerceta modul în care erau folosiți banii statului de un serviciu de informații, iar miza dosarului este mare (mai mulți miniștri și secretari de stat erau pe punctul să fie puși sub urmărire penală). Florentina Mirică a semnat, alături de mulți alți colegi, acum două luni o scrisoare prin care magistrații cereau independența justiției și se împotriveau modificărilor propuse de comisia Iordache, ceea ce nu o putea face mai agreabilă în fața ministrului.

Toți procurori înscrişi în concurs fac parte din nucleul dur al DNA, au o lungă istorie de colaborare la bine și la greu cu Laura Kovesi...

Al treilea procuror din DNA care a participat la concurs este Elena Grecu. Este șefa biroului juridic al Direcției Anticorupție și a fost cândva procuror-șef la Parchetul Constanța. Toți trei, așadar, fac parte din nucleul dur al DNA, au o lungă istorie de colaborare la bine și la greu cu Laura Kovesi și era greu de crezut că ministrul va descoperi în cazul lor, după ce a scăpat de șefa lor, cât de eficiente erau procedurile promovate de aceasta.

Al patrulea candidat a fost Cristian Lazăr, procuror șef adjunct la Secția de urmărire penală din Parchetul General de pe vremea când Robert Cazanciuc era ministru al Justiției. A fost procurorul care s-a împotrivit începerii urmăririi penale în cazul plagiatului lui Victor Ponta, dar numele acestuia este proscris în coaliția guvernamentală. Așadar ministrului nu i-a fost greu să decidă că nu poate alege pe nimeni.

Cei patru procurori nu se mai pot înscrie la viitoarea rundă. Procesul de selecție va continua până când se va înscrie cineva care să întrunească criteriile stabilite de ministru și comisia de examinare din minister. Tudorel Toader spunea că nu contează cine se înscrie, concursul e deschis tuturor și câștigătorul nu e prestabilit. Cu toate acestea, candidații incomozi pot fi triați într-un proces cu totul netransparent întrucât nu există criterii clare de selecție și totul pare decis după bunul plac al ministrului. Este posibil deci ca la următoarea rundă să se înscrie cine trebuie, cineva care să poată materializa proiectele manageriale ale ministerului.

Unii spun că Tudorel Toader, propus pe funcție de ALDE, își sincronizează alegerea procurorului șef la DNA cu negocierile care au loc între liderii coaliției pentru viitoarea sesiune parlamentară, referendumul din toamnă pentru familia tradițională, alegerile de anul viitor și susținerea guvernului. Încărcat de dosare penale, Liviu Dragnea are un interes particular pentru persoana care va conduce Direcția Anticorupție. Deși înlăturată de la DNA, Laura Kovesi rămâne o prezență sfidătoare și amenințătoare. Ea a fost desemnată acum de procurorul general în fruntea direcției care aplică strategia anticorupție în Ministerul public, așadar și în DNA. De asemenea, Augustin Lazăr a numit-o procuror-șef interimar la DNA pe Anca Jurma, care, e drept, nu a mai instrumentat un caz de zece ani, dar este fosta consiliera a Laurei Kovesi. Procedura de numire a noului șef DNA nu mai poate dura prea mult. Direcția Anticorupție merge înainte, chiar dacă cu avariile aprinse.