Maia Sandu: Așa-numitele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană sunt ilegale

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu

Autoritățile constituționale de la Chişinău consideră ilegale așa-numitele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană, a declarat președinta Maia Sandu într-o conferință de presă ținută la un an de mandat, sugerând că nu intenționează să se întâlnească nici pe viitor cu liderul administrației separatiste de la Tiraspol, așa cum nu a făcut-o nici până acum. ​

### Vezi și... ### Pavel Cazacu: Abuzurile de la Tiraspol sunt posibile doar pentru că există sentimentul de impunitate

Fostul președinte Igor Dodon a avut, pe parcursul mandatului său, numeroase întâlniri cu Vadim Krasnoselski, cei doi chiar au marcat împreună Ziua Rusiei la cetatea Tighina (Bender) în noiembrie 2019. La venirea sa în funcție Maia Sandu a spus însă că nu are de ce să se întâlnească cu Vadim Krasnoselski, a spus că în reglementarea transnistreană se va pune accent pe eliminarea schemelor de corupție și a cerut retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.

La conferința de presă de vineri, Maia Sandu a spus că discuții dintre Chişinău și Tiraspol au loc. „A fost și o discuție dintre prim-ministru și tovarășul Krasnoselski, pentru că acolo sunt oamenii noștri și sunt chestiuni care trebuie discutate”. Șefa statului a amintit că Chişinăul a transmis în acest an regiunii transnistrene o parte dintre vaccinurile și echipamentele anti-covid donate sau cumpărate din buget. „Am ținut cont mereu de concetățenii noștri de pe malul stâng al Nistrului. Și pe viitor ne vom strădui să facem ce putem pentru ei”, a spus Maia Sandu.

Referindu-se la perspectivele reglementării politice ale conflictului transnistrean, Maia Sandu a spus că obiectivul guvernării pe moment este de a evita o escaladare a situației și de a pregăti terenul pentru o viitoare conjunctură favorabilă care să permită rezolvarea acestei probleme.

Sarcina noastră importantă este să nu permitem escaladări

„Nu există o soluție ușoară și rapidă. Dar acest lucru nu însemnă că această soluție nu trebuie pregătită, așa încât, atunci când se vor „alinia stelele”, adică se vor crea condiții interne și externe, o asemenea soluție să poată fi aplicată. Până atunci, sarcina noastră importantă este să nu permitem escaladări”, a spus Maia Sandu. O sarcină deosebit de dificilă în condițiile în care „există mai multe abuzuri pe care le comite regimul de la Tiraspol, inclusiv sechestrarea cetățenilor noștri”.

„Avem mulți cetățeni de-ai noștri care circulă în fiecare zi la muncă și acasă, deci există o vulnerabilitate în acest sens și ei [reprezentanții administrației transnistrene – n.red.] își pot permite să facă lucruri împotriva cetățenilor Republicii Moldova. Și iată aici este o linie foarte subțire pe care trebuie să o păstrăm, așa încât să nu permitem o escaladare, dar în același timp, evident, să nu permitem aceste abuzuri”, a mai declarat președinta Maia Sandu.