Linkuri accesibilitate

Anatoli Dirun nu poate candida la așa-zisele alegeri prezidențiale din Trasnistria


Imagine generică.
Imagine generică.

Autoritatea electorală de facto de la Tiraspol a refuzat înregistrarea lui Anatoli Dirun, unul dintre contracandidații anunțați ai liderului actual, Vadim Krasnoselski, la așa-zisele alegeri prezidențiale programate pe 12 decembrie din regiunea separatistă.

Anatoli Dirun a fost în trecut unul dintre liderii Partidului Obnovlenie, care controlează integral puterea în regiunea transnistreană, însă din 2013 s-a retras și a fondat un grup de inițiativă pentru crearea la Tiraspol a mișcării sociale Unitatea Populară. Dirun încearcă să participe la toate alegerile din stânga Nistrului, însă nu este înregistrat în cursă – comisia electorală de la Tiraspol declară de fiecare dată că a identificat în listele sale de susținători un număr mare de semnături neconforme.

Când a anunțat că vrea să intre în competiția pentru poziția de șef al regiunii, Dirun a spus că pune accent pe necesitatea organizării unor alegeri libere în stânga Nistrului, demonopolizarea regiunii transnistrene și pe faptul că afacerile se pot dezvolta sănătos doar în condițiile unei concurențe economice libere.

Cinci concurenți și-au anunțat înscrierea în cursă pentru funcția de așa-numit președinte al regiunii separatiste. Iar un al șaselea candidat, liderul comuniștilor din regiune Oleg Horjan, este de trei ani în închisoare după organizarea unui protest pașnic la Tiraspol. Horjan consideră că detenția sa este ilegală și decizia unei instanțe din regiune, nerecunoscute internațional, nu-i poate limita dreptul de a candida în alegeri.

Alți trei candidați care și-au anunțat intenția de a concura cu Vadim Krasnoselski sunt persoane necunoscute publicului larg - șeful unei cooperative locative de la Bender, un ales local din satul Hârtop din raionul Grigoriopol și un locuitor al orașului Bender.

Anatoli Dirun a scris pe canalul său de Telegram, după ce i-a fost comunicată respingerea sa din cursă, că protocoalele pe care le-a primit de la Comisia electorală din regiune conțin date falsificate de miliția transnistreană. „Singura întrebare care mai rămâne este de ce Vadim Krasnoselski insistă cu atâta înverșunare să devină primul conducător nelegitim al Transnistria?”, a mai scris Anatoli Dirun – o aluzie la faptul că la toate așa-zisele alegeri rezidențiale de până acum liderul regiunii a avut contracandidați.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG