Premierul Maia Sandu vorbeşte despre o rezistenţă puternică la reformele din justiţie

Şefa Guvernului, Maia Sandu, vorbind despre primele 100 de zile de guvernare. 24 septembrie 2019

Aceasta s-ar manifesta atât printre judecători şi procurori, cât şi printre politicieni.

La Chişinău, o şedinţă a Consiliului magistraţilor s-a încheiat astăzi cu ridicarea imunităţii preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă. Suspendat deja o dată în iulie prin decizia actualului consiliu, Druţă a reuşit, ajutat de Curtea de Apel Chişinău, să revină în cea mai importantă funcţie din justiţie. Acum, însă, Consiliul l-a lăsat fără imunitate pentru a fi cercetat penal de Procuratura Anticorupţie. Să fie acesta un început de „curăţare din interior” a sistemului?

Your browser doesn’t support HTML5

Premierul Maia Sandu vorbeşte despre o rezistenţă puternică la reformele din justiţie

UPDATE 17.20 Procuratura Generală anunţă că a efectuat percheziţii în biroul președintelui CSJ, Ion Druţă, în lipsa acestuia, pe motiv că magistratul este plecat din ţară. Procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației, se mai spune în comunicat.

Contextul în care are loc această ridicare de imunitate e că Consiliul Superior al Magistraturii şi-a schimbat, din vară şi până acum, preşedintele, iar odată cu asta aparent şi abordarea faţă de reformele iniţiate de noua guvernare şi străine persoanei din fruntea instanţei de primă importanţă din justiţie. Câteva zeci de magistraţi nemulţumiţi încearcă însă să revoce Consiliul magistraţilor, pe care îl acuză că nu întreprinde nimic pentru apărarea sistemului.

Întrunit astăzi pentru a da un răspuns cererii acestor magistraţi de a convoca adunarea generală a judecătorilor, care să dezbată situaţia din justiţie şi să revoce actualii membri ai CSM, Consiliul în mod neaşteptat a refuzat, invocând vicii de procedură, să examineze o hotărâre de sâmbătă a Curţii de Apel care îl obligase să convoace adunarea. În schimb, a sprijinit demersul procurorului general interimar de a-l lipsi de imunitate pe Druţă.

### Vezi și... ### Convocarea Adunării generale a judecătorilor se va decide în instanţă


Încercarea din vară a Consiliului de a-l suspenda pe şeful celei mai importante instanţe, pe baza plângerii unui magistrat care reclamase o reţea de forţare a magistraţilor simpli de către superiori să pronunţe anumite decizii pe dosare concrete, plângere ce-l viza şi pe preşedintele CSJ, nu s-a soldat cu succes după ce tot Curtea de Apel Chişinău a anulat în iulie acea suspendare.

Demersul de astăzi al procurorului interimar, Dumitru Robu, pentru ridicarea imunităţii lui Druţă, aparent nu are totuşi legătură cu acel caz, ci cu bănuiala de „îmbogăţire ilicită” a Procuraturii Anticorupţie la adresa lui Druţă.

### Vezi și... ### CSM transmite Procuraturii dosarul în care figurează conducerea Judecătoriei Chișinău și președintele CSJ


Procuratura Anticorupţie a efectuat astăzi percheziţii în biroul de serviciu al lui Druţă. În presă au apărut şi informaţii contradictorii: de exemplu, cea că şeful CSJ ar urma să fie şi reţinut, concomitent însă cu cea că atât el, cât şi familia sa nu s-ar afla momentan în ţară, ci peste hotare.

Ion Druţă a ajuns în fruntea CSJ urmare a unui concurs în care nu a avut niciun contracandidat, iar speculaţiile au fost că a fost instalat acolo prin voinţa predecesorului său, Mihai Poalelungi, plecat din fruntea CSJ pentru a ajunge în cea a Curţii Constituţionale. Înainte de asta, Druţă a evitat de mai multe ori sancţiunile disciplinare ale Consiliului, sancţiuni cerute după participarea la judecarea unor cazuri economice răsunătoare ce au costat zeci de milioane bugetul de stat, prin pretinse inventări de datorii fictive ale statului faţă de anumite companii.

O implicaţie politică ar putea fi bănuiala că Druţă ar fi jucat un rol cheie în invalidarea, prin justiţie, în 2018, a victoriei lui Andrei Năstase în scrutinul local repetat pentru funcţia de primar de Chişinău.


Printre reformele iniţiate de noua guvernare vizând sistemul judecătoresc figurează o evaluare generală a corpului de magistraţi şi restructurarea Curţii Supreme de Justiţie conduse în ultimii ani de Druţă. Aşa că lipsirea de imunitate a acestuia ar putea fi un semn al determinării breslei să înlăture obstacolele în faţa acestor măsuri.

Vorbind astăzi despre justiţie la bilanţul primelor 100 de zile ale Guvernului său, prim-ministra Maia Sandu a pomenit totuşi o rezistenţă mare în interiorul sistemului, invocând în context şi încercarea de revocare a actualului Consiliul al Magistraturii în care guvernarea pare să fie pe calea de a obţine aliaţi.

Oricât de mare va fi rezistența din sistem, nu au cum să reușească. Reforma oricum se va întâmpla...
Maia Sandu


„Este o mare rezistenţă în interiorul sistemului, inclusiv această iniţiativă a judecătorilor poate fi privită prin această prismă. Dar le spunem încă o dată: avem sprijinul cetăţenilor, avem sprijinul partenerilor internaţionali, aşa că oricât de mare va fi rezistenţa din sistem, nu au cum să reuşească. Reforma oricum se va întâmpla. ”

Prim-ministra a vorbit prima dată şi despre existenţa unei rezistenţe la reformele din justiţie printre politicieni, fără a preciza dacă e vorba doar de opoziţia democrată sau şi de partenerii socialişti de la guvernare.