Eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European, își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile politice din România şi din Republica Moldova. Politicianul a acordat un interviu Europei Libere după ce plenul Parlamentului European a dezbătut starea statului de drept în România ca urmare a modificărilor aduse la legile justiției din această țară, dar și a intervenției brutale a jandarmeriei împotriva participanților la protestul anti-guvernamental din 10 august de la București, când aproape 400 de persoane au avut nevoie de asistență medicală.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cu numai trei luni înainte de a prelua pentru prima dată președinția prin rotație a Uniunii Europene, România, mai precis situația statului de drept a făcut subiectul unei dezbateri în plenul Parlamentului European. Ce credeți Dvs. că va urma după aceste discuții, pentru că Parlamentul European va vota și o rezoluție în ceea ce privește situația din România?
Marian-Jean Marinescu: „Da, așa este propus, să se voteze o rezoluție în noiembrie și cred că oricum rezoluția ar fi fost cu multe elemente de critică pentru România, dar acum, după această dezbatere și după prezentarea făcută de dna Dăncilă, cred că va fi și mai critică.”
Europa Liberă: De ce?
Marian-Jean Marinescu: „Pentru că au fost foarte multe lucruri care se văd, se știu că nu sunt adevărate, și referitor la mitingul din 10 august, și referitor la cifrele spuse în intervenție la dosare, la toate celelalte, lucrurile acestea se știu. Eu am avut o întâlnire cu dna Dăncilă în cadrul întâlnirii cu grupul popular, cu președintele grupului și am fost eu împreună cu dl Stolojan la această întâlnire și i-am spus de atunci că astăzi există surse de informare sigure și credibile peste tot și că trebuie să informeze corect. Din păcate, nici atunci la întâlnire, dar nici acum n-a ținut cont de sugestia unui român, căruia îi e jenă de ceea ce aude în Parlament European de la un român.”
Europa Liberă: Șefa executivului de la București a luat apărarea Jandarmeriei, a spus că aceasta ar fi intervenit la un miting neautorizat împotriva unor manifestanți violenți, care au încercat să ocupe clădirea guvernului.
Marian-Jean Marinescu: „Parcă auzim discursuri dinainte de ’90, adică din vremea comunismului când toată lumea avea ceva cu noi, agenturile străine și tot felul de lucruri. Deci, eu nu înțeleg – acest miting a fost transmis în direct de mai multe televiziuni în permanență, live, deci, toată lumea a văzut imaginile acelea – cum poți să spui tot felul de lucruri de genul acesta? Autorizat sau neautorizat, păi, doamna primar a avut întâlniri cu organizatorii, nu? A și dat aprobare. Deci cum se poate? Hai că la un moment dat organizatorii poate, nu știu, s-au retras o parte din ei, pentru că au văzut că se întâmplă diverse lucruri, asta este altă poveste. Dar dacă nu era autorizat, cum de s-au organizat așa de mult toate aceste forțe de intervenție?
Ce s-a întâmplat pe 10 august este un sumar al activității acestui guvern. Dispreț față de oameni, dispreț față de regulile democrației...
Deci, ce s-a întâmplat pe 10 august este un sumar foarte clar al activității acestui guvern. Dispreț față de oameni, dispreț față de regulile democrației, atitudine de dictatură, dispreț față de valori – asta este ce s-a întâmplat pe 10 august; acesta este sumarul activității acestui guvern.”
Europa Liberă: Dar după aceste dezbateri din Parlamentul European, președintele PSD Dragnea a respins criticile ce au fost aduse atât în plenul Parlamentului European, cât și în Comisia pentru Libertăți Civice, Justiție și Interne pentru evoluțiile din domeniul justiției. În opinia lui Dragnea, care este și președinte al Camerei Deputaților din România, cei care critică politica guvernului său ar fi niște trădători. Așa i-a numit el.
Marian-Jean Marinescu: „Da, pentru că ce vă spuneam? Dispreț față de oameni, față de regulile democrației, față de valori, față de toată lumea, numai ceea ce crede el este bun. Asta este atitudine de dictatură și revenire la anii din urmă, când se spunea că ceilalți sunt niște trădători și vor să facă rău țării. Când îți spun tot felul de instituții serioase – Consiliul Europei, GRECO, Comisia de la Veneția – că ai niște lucruri care ar trebui schimbate în acele propuneri de legi și tu nu ții cont, nu știu cine-i trădător. Eu cred că cei care nu țin cont de aceste propuneri trădează românii, pentru că înseamnă că fac o legislație care nu este în linie cu dorința tuturor și a românilor care sunt corecți și care nu vor să aibă de-a face cu legea, nu numai a celor care au probleme cu legea și vor să scape prin aceste legi.”
### Vezi și... ### Dialog de surzi la Strasbourg: Dăncilă în fața Parlamentului EuropeanEuropa Liberă: Dvs. cum vedeți totuși această apropiată preluare pentru prima dată a președinției prin rotație a Uniunii Europene de către România?
Marian-Jean Marinescu: „O văd în două planuri. Cu ceea ce se întâmplă în România acum va fi greu pentru România să negocieze cu celelalte state dosare foarte importante – bugetul, toate celelalte fonduri europene. Guvernul României are probleme legate de respectarea statului de drept, pentru că, în acel moment, eu cred că respectul celorlalte state nu va fi la nivelul cerut.
Pe al doilea plan este planul competenței. Dacă mă uit la miniștrii care sunt acum în guvern, văd foarte dificilă o prezidare a diverselor consilii de acești miniștri. Dacă ne uităm la ministrul Agriculturii, ministrul Muncii, ministrul de Interne, după ce ai făcut ce ai făcut pe 10 august..., ministrul Economiei, ministrul Energiei, ministrul Fondurilor Europene ș.a.m.d., deci va fi o situație destul de delicată. Dar să sperăm că restul funcționarilor vor face ce este necesar pentru a închide aceste dosare extrem de importante și pentru România, și pentru Europa.
### Vezi și... ### „Bravo” pentru Dăncilă după „teatrul absurdului”România are o șansă foarte mare să fie la președinția Consiliului de Miniștri în această perioadă, pentru că este evident că din poziția de președinte poți să ai o opinie care să fie ascultată mai mult în coeziune, la transport, la toate politicile care ne interesează foarte tare. Din păcate, s-a micșorat această oportunitate prin problemele cu respectarea statului de drept. Eu zic și cu atitudinea pe care au avut-o la 10 august în acea manifestație.”
Europa Liberă: Republica Moldova contează mult pe sprijinul pe care ar putea să-l ofere România aflându-se în calitate de președinte la Uniunea Europeană. Credeți că ar putea să se încălzească cooperarea moldo-comunitară după ce aceste relații s-au răcit simțitor? Știți prea bine, Comisia Europeană a decis vara să suspende alocarea primei tranșe a ajutorului macrofinanciar european de 100 de milioane de euro pentru Moldova din cauza invalidării alegerilor de la Chișinău. Ar putea România să facă mai mult ca să reia această cooperare moldo-comunitară?
Marian-Jean Marinescu: „România, mai ales după ce s-a întâmplat din cauza, din păcate, a Moldovei nu a Uniunii Europene, din cauza celor care au influențat decizia de a anula alegerile, România ar fi putut să facă mult mai mult, ar fi putut să aibă ca prioritate Moldova, așa cum, de exemplu, Bulgaria, care a terminat președinția acum la sfârșitul lui iunie, a avut Balcanii. Și noi puteam să avem Moldova, cu toate riscurile, trebuia să avem ca prioritate românească, pentru că avem această posibilitate să avem ca prioritate Moldova.
Nu văd că cineva de acum din Guvernul României sau de la conducerea partidelor care sunt la guvernare să aibă ca prioritate Moldova...
N-au niciun fel de prioritate proprie, toate prioritățile lor sunt legate de activitatea obișnuită a Parlamentului. Ar fi putut să facă acest lucru și ar fi putut încă o dată să fie mediatori și să convingă Moldova că trebuie să facă niște pași în direcția normalității și atunci să convingă Uniunea Europeană să reia ajutorul financiar. Nu văd că se întâmplă așa ceva, nu cred că cineva de acum din Guvernul României sau de la conducerea partidelor care sunt la guvernare, nu văd să aibă un interes în acest lucru. Au interes, deocamdată, numai în interesele personale.”
Europa Liberă: Ce evoluții vedeți Dvs. în relația Republica Moldova – UE?
Marian-Jean Marinescu: „Depinde foarte mult de rezultatul alegerilor, depinde foarte mult de ce oficialitățile din Moldova vor face pentru a respecta niște reguli foarte simple și foarte clare, nu? Criteriile de la Copenhaga, pentru că ei spun că vor să fie membri ai Uniunii. Atât. Depinde de Guvernul Republicii Moldova ca să se refacă relațiile bune cu Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Recent, la ONU s-a întâlnit premierul moldovean Pavel Filip cu comisarul pentru politică europeană de vecinătate și negocierile pentru extindere dl Hahn și dl Hahn și-a exprimat îngrijorarea serioasă a Comisiei Europene și a statelor membre ale UE în privința statului de drept și regresul democratic al Republicii Moldova. Când un demnitar de rang înalt de la Bruxelles îi spune guvernării de la Chișinău un asemenea lucru, credeți că autoritățile vor privi cu ochi buni Bruxelles-ul?
### Vezi și... ### „Evoluții îngrijorătoare care ridică problema respectării mecanismelor democratice în R. Moldova”Marian-Jean Marinescu: „Autoritățile care nu respectă statul de drept este evident că privesc cu ochi răi oficialitățile de la Comisia Europeană, de la instituțiile europene, la fel cum se întâmplă și cu autoritățile din România de acum, pentru că nu respectă statul de drept, autoritățile europene nu sunt bune. Deci, repet: singurul lucru care poate fi făcut este să se respecte regulile normale într-un stat și atunci lucrurile se vor schimba în bine.”