Președintele Igor Dodon a spus într-un mesaj de Ziua Internațională a Femeilor că „lumea se ține pe umerii firavi” ai acestora. „Voi dăruiți viață, creșteți și educați copiii... este important ca politica statului să se concentreze pe susținerea femeilor, a familiei și maternității”, a spus Dodon în mesajul despre care apărătorii drepturilor femeilor spun că reduce rolul femeii și accentuează stereotipurile. Cei care cred însă că femeile trebuie să aibă drepturi egale cu ale bărbatului la realizare profesională și carieră, între ei activiști ai blocului de opoziție ACUM, au participat astăzi la un marș prin Chișinău.
Your browser doesn’t support HTML5
„Marșul solidarității”, astfel s-a numit acțiunea la care au luat parte câteva sute de persoane ce au mers în coloană de-a lungul bulevardului central al Chișinăului. Puțini dintre trecătorii care i-au întâmpinat pe activiști au îndrăznit să li se alăture. Pe Maria Tighineanu, o femeie între două vârste, am surprins-o pe trotuar, în timp ce-i lăuda pe participanții la marș pentru curajul de a protesta.
„Au tot dreptul!”
Europa Liberă: Vă închipuiți cu 20 de ani în urmă un asemenea marș?
„Ooooi, așa ceva pe atunci nu era, nu exista, nu se dădea voie să fie așa marșuri!”
Europa Liberă: Dar la ce sunt ele bune?
„Poate că ne-or auzi cei de sus să ne dea salarii mai mari.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar parcă în Moldova sunt respectate drepturile…
„Sunt drepturi, numai nu pentru noi, oamenii de rând, sunt drepturi pentru cei de sus.”
Activiștii au împărțit trecătorilor și pliante informative despre provocările pe care le întâmpină astăzi o femeie în Republica Moldova. Iată doar câteva: una din cinci femei este hârțuită la locul de muncă; din cauza inegalităților salariale de gen, fiecare angajată pierde un venit anual adițional de peste 12 mii de lei sau 50 de zile lucrătoare. Iar în viitorul Parlament, observă Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, doar 26 din cei 101 deputați vor fi femei. Introducerea sistemului de vot mixt a redus șansele femeilor la o reprezentare echilibrată în Parlament.
„Cel puțin o dată pe an trebuie să depășim clișeele cu florile, bomboanele și dulciurile și trebuie să ne gândim care este starea de fapt în ceea ce privește egalitatea dintre bărbați și femei în Republica Moldova, faptul că persistă violența asupra femeilor și fetelor, că femeile nu pot să se încadreze pe piața forței de muncă, că femeile sunt sub-reprezentate în Parlamentul Republicii Moldova, deși fac parte din majoritatea alegătorilor. Mai sunt multe alte probleme legate de inegalitatea la plata salariilor, la pensii și accesul la sănătate. Cred că cel puțin o dată pe an este foarte frumos să ne solidarizăm diferite grupuri din societate și să cerem autorităților să depășească felicitările și să vină cu politici și măsuri concrete pentru a îmbunătăți viața femeilor și bărbaților din Republica Moldova.”
Drepturile de care se bucură femeile arată foarte bine pe hârtie, constată directoarea de programe din cadrul organizației GenderDoc-M, Angela Frolov, în realitate însă multe întâmpină probleme în ce privește dreptul la proprietate, educație, asistență medicală sau contracepție. 8 Martie, crede activista pentru drepturile omului, a devenit o sărbătoare a femeii care „tace”.
„În rusă este o zicală: dacă te bate, înseamnă că te iubește. Pe pancarta mea cuvântul „iubește” este tăiat și înlocuit cu „pedeapsă”. Dacă te bate, trebuie să răspundă pentru asta. Violența în familie este o infracțiune împotriva femeii, și nu o metodă de a-ți arăta afecțiunea. Persoana care este violentă trebuie pedepsită pentru un asemenea comportament.
8 Martie este considerată ziua frumuseții și feminității, însă eu cred că în această zi trebuie să vorbim despre drepturile femeii...
8 Martie este considerată ziua frumuseții și feminității, însă eu cred că în această zi trebuie să vorbim despre drepturile femeii, care astăzi sunt încălcate în Republica Moldova. Eu cred că astăzi trebuie să vorbim nu despre frumusețea femeilor, ci despre problemele cu care se confruntă ele.”
Ziua de 8 Martie, spun activiștii cu care am stat de vorbă, nu este despre „gingășie și umeri firavi”, este despre „protecția împotriva tuturor formelor de violență, șanse egale de afirmare în funcții de conducere și eliminarea diferențelor salariale dintre femei și bărbați pentru muncă egală”.