La un an de când R. Moldova a primit statut de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, guvernanții de la Chișinău remarcă sprijinul țărilor europene pentru aspirațiile R. Moldova de a se integra în familia europeană și reafirmă angajamentele de reformare.
„În calea noastră de aderare la Uniunea Europeană au loc cele mai multe transformări și beneficiem de cel mai mare ajutor”, a scris președinta Maia Sandu într-un mesaj pe Facebook, adăugând că „transformarea Moldovei într-o țară europeană presupune mai multe etape, multă muncă și multe schimbări”. „Cu fiecare etapă, an cu an, ne apropiem de momentul în care vom deveni un stat european. Și vom fi mândri de ce am făcut pentru țara și copiii noștri”, a mai menționat Sandu.
Șefa statului a atras atenția că, datorită sprijinului partenerilor europeni, se întărește capacitatea instituțiilor „de a asigura pacea și securitatea cetățenilor noștri”.
### Vezi și... ### Borrell la Chișinău: „Moldova nu este singură. Sunteți partenerul nostru strategic și viitorul membru al UE”„Vom continua ferm pe această cale, pentru că anume drumul spre UE ne aduce cele mai multe roade și transformări sistemice ale țării”, a spus și președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței legislativului.
Ministrul de externe, Nicu Popescu a scris pe Facebook că anul acesta a fost „plin de realizări și progrese” pe care le-a realizat R. Moldova în drumul spre UE. El a spus că s-au înregistrat reușite „semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative”.
- Te-ar putea interesa și: Raport intermediar: R. Moldova a îndeplinit mai multe condiții înaintate de Comisia Europeană decât Ucraina și Georgia
R. Moldova a primit statutul de țară candidată la aderare pe 23 iunie 2022, odată cu Ucraina, într-un timp record după depunerea cererii de aderare, pe fundalul invaziei rusești în Ucraina.
Pentru a începe negocierile de aderare, R. Moldova are de îndeplinit nouă condiții care i-au fost înaintate de Comisia Europeană odată cu acest statut. Un raport final privind modul în care au fost realizate reformele urmează să fie prezentat în luna octombrie, iar autoritățile de la Chișinău speră că să deschidă negocierile la sfârșitul anului, ceea ce presupune că vor primi o altă serie de condiții.
Guvernarea își dorește ca R. Moldova să intre în UE până în anul 2030.
### Vezi și... ### Maia Sandu, discurs în Parlament: „În 2030, R. Moldova trebuie să fie țară membră a UE”