Sunt mai multe căi pentru declanșarea anticipatelor: deputații să nu adopte nicio hotărâre, să nu fie ales un guvern timp de 3 luni sau să eșueze două încercări de desemnare a guvernului în timp de 45 de zile. Ar mai putea fi o opțiune discutată intens în spațiul public: autodizolvarea legislativuluii – e nevoie de opinia Curții Constituționale vis-a-vis de această opțiune. Sunt unii politicieni care doresc tărăgănarea declanșării alegerilor, dar acest lucru nu va merge, a declarat Europei Libere Mihai Popșoi, unul din fruntașii PAS.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: La ce concluzii ați ajuns după discuțiile avute cu președinta Maia Sandu referitor la depășirea blocajului sau situației incerte de pe scena politică?
Mihai Popșoi: „Nu știu dacă putem vorbi de concluzii, noi am expus poziția fracțiunii PAS, tranșant, așa cum am expus-o și public. Noi ne dorim alegeri parlamentare anticipate cât mai curând posibil, pentru că acest lucru și-l doresc cetățenii, susținătorii noștri și nu doar.”
Europa Liberă: Problema e cum se ajunge la acest scrutin parlamentar anticipat?
Mihai Popșoi: „Exact. Noi citim Constituția, cum o citesc toți cetățenii, cunoaștem procesul, care este, din păcate complicat, dar, în același timp, ascultăm și ceea ce spun specialiștii, experții constituționaliști, specialiștii în drept constituțional, în sisteme politice, comentatorii. Care spun că ar putea fi o opțiune prin care parlamentul să se autodizolve, dacă majoritatea absolută a parlamentarilor cad de acord că acest parlament nu mai are viitor. Și, în loc să așteptăm luni în șir pentru a dizolva parlamentul, din cauza nealegerii guvernului sau a inactivității parlamentului, lucru care durează – în această situație complicată pentru țară, s-ar cere soluții mai rapide. Și unii specialiști au sugerat această cale – de autodizolvare a parlamentului.
### Vezi și... ### Alexandru Tănase: „Societatea este în așteptarea alegerilor anticipate”Dar e adevărat că trebuie să se expună Curtea Constituțională, pentru că asemenea prevedere nu este stipulată expres în Constituție, deși în articolul 85 se vorbește despre incapacitatea de a alege guvernul. Dar, în același context, se vorbește despre trei luni. Însă dacă parlamentul ar conveni și ar vota autodizolvarea și dacă Curtea Constituțională ar spune că, în aceste condiție de forță majoră, în această situație pandemică, criză economică, această voință a deputaților ar putea constitui motiv pentru alegeri anticipate, atunci asta ar economisi o lună – o lună jumătate, cel puțin. Pentru că altfel e nevoie de o lună jumătate – două până la dizolvarea parlamentului și apoi încă două luni de campanie electorală. Dacă s-ar merge pe calea autodizolvării, în primele săptămâni din ianuarie, să spunem, atunci alegerile anticipate pot fi stabilite imediat peste două luni. Deci, pe la mijlocul lunii martie, sfârșitul lunii martie.”
Europa Liberă: Cel puțin, despre autodizolvarea parlamentului nu este prevăzută o asemenea stipulare în legea fundamentală. Pe de altă parte, toți deputații spun într-o voce că vor alegeri parlamentare anticipate.
Mihai Popșoi: „Exact, asta și este, cumva, concluzia noastră. Atâta timp cât există voința, practic, a tuturor deputaților de a dizolva parlamentul, este iresponsabil să stai să aștepți luni în șir, cu acest guvern cu atribuții reduse, incapacitate de a aduce finanțare în țară. Când țara are nevoie atât de urgentă de sprijin financiar, să lași țara așa, în suspans... E adevărat că unele forțe politice așteaptă acest lucru, pentru că lor le convine să fie cât mai rău, pentru că ei pedepsesc cetățenii pentru votul din 15 noiembrie. Dar dacă suntem oameni responsabili și dorim cât mai repede să revenim la normalitate, să avem un guvern și un parlament reprezentativ și legitim, trebuie să căutăm soluții legale, dar rapide, pentru a aduce această normalitate și a scăpa de această instabilitate, de această criză în care ne aflăm, odată cu demisia guvernului. Și dacă deputații sunt de bună credință și-și doresc cu adevărat alegeri anticipate cât mai curând, aceasta ar putea fi, teoretic, o opțiune. Evident, dacă Curtea Constituțională ar aproba și s-ar expune pozitiv în vederea scurtării acestui termen și să nu fim în situația de a aștepta luni în șir în această situație foarte-foarte complicată pentru țara noastră și pentru cetățeni.”
### Vezi și... ### Corneliu Furculiță (PSRM): După demisia guvernului, socialiștii nu mai sunt la guvernareEuropa Liberă: Opoziția, deputații socialiști, spun că toate sunt la decizia și în mâinile președintelui Maia Sandu. Pe de altă parte, tot ei insistă pe ideea că în R. Moldova forma de guvernare este una parlamentară și ar trebui deputații să decidă. Câte pârghii ar avea Maia Sandu acuma, ca să obțină ea un deznodământ al acestei situații incerte?
Mihai Popșoi: „Cu regret, pârghiile sunt cele prescrise de Constituție. Știm foarte bine că atribuțiile sunt destul de limitate. Mai știm că socialiștii împreună cu Șor au bătut palma și au încercat să reducă și să taie din atribuțiile și așa destul de limitate ale președintelui, iarăși, încercând să reducă din capacitatea președintelui de a-și îndeplini mandatul și promisiunile date alegătorilor. Și de aceea, într-adevăr, socialiștii, pe de o parte, spun fariseic că își doresc alegeri anticipate, însă de facto încearcă să tragă de timp, încearcă să capitalizeze pe această criză politică în care ne aflăm. Și dacă se va demonstra, până la urmă, că ei trag de timp și, de fapt, nu-și doresc rezolvarea situației, probabil, cetățenii vor trebui să facă concluziile de rigoare. Dar dacă își doresc cu adevărat anticipate, vor căuta și ei soluții mai rapide, dar legale, și poate vor sprijini acest demers de a ne adresa Curții Constituționale, pentru a grăbi, cumva, acest proces.”
Europa Liberă: Tot socialiștii spun că ar fi dispuși să analizeze și candidatura la funcția de premier, dacă dna Sandu vine cu această propunere. Luați în calcul că s-ar găsi suficiente voturi în opoziție?
Ei își doresc perpetuarea acestui haos
Mihai Popșoi: „Înțeleg că acest lucru l-au spus și cei de la Șor. Evident că ei nu-și doresc alegeri anticipate. Ei își doresc perpetuarea acestui haos, a acestei instabilități și își doresc perpetuarea aflării lor la butoane, ei își doresc să continue să fure. Și de aceea nu ne miră acest lucru, că ei își doresc un guvern, oricare ar fi el. Pentru că ei înțeleg că actualul guvern va depinde de ei, pentru că ei dețin majoritatea în parlament. Ei controlează toate procesele și potențialul guvern va fi la mâna lor. Acest lucru, evident, este inacceptabil pentru noi și pentru cetățenii de bună credință din această țară.”
Europa Liberă: Și cum vă opuneți, dacă ei de exemplu vin cu o candidatură pentru funcția de premier și-l prezintă dnei Sandu?
Mihai Popșoi: „Să vedem acea candidatură, să vedem semnăturile și, după asta, vom acționa în consecință. Nu cred că acuma-i timpul să discutăm ipotetic, dar dacă ei se vor ține cu dinții de putere și vor dori cu tot dinadinsul să mențină aceste scheme ale lor, infracționale, eu corupție cred că se vor găsi soluții și pentru această râvnă, și pentru acest zel și pentru această râvnă a lor de a fura mai departe. Eu nu cred că cetățenii vor admite asemenea opțiuni.”
### Vezi și... ### Alexandru Slusari: Platforma DA este pregătită pentru orice scenariuEuropa Liberă: Dle Popșoi, da poate e nevoie de un dialog, totuși, între socialiști, cei din Platforma Pentru Moldova, PAS, Platforma DA, PD-ul?
Mihai Popșoi: „Ipoteza aceasta, în care ar exista consens cu privire la autodizolvarea parlamentului, ar putea, probabil, ar merita o discuție cu socialiștii. Deși eu am dubii că ei își doresc cu adevărat rezolvarea problemei. Pentru că ei nu-și doresc ca lucrurile să revină la normalitate, ei nu-și doresc ca lucrurile să se stabilizeze. Ei își doresc haos, ei doresc să-și mențină în continuare schemele de corupție pe care le-au implementat și de asta vin cu fel de fel de propuneri pentru a tărăgăna, pentru a amâna cât se poate de mult alegerile anticipate. Inclusiv, nu m-ar mira să vină cu oarecare propuneri de prim-ministru, pentru a amâna alegerile. Dar cetățenii au decis demult, inclusiv în alegerile din noiembrie, când au votat atât în sprijinul Maiei Sandu, cât și împotriva guvernării actuale, a majorității parlamentare actuale. Oamenii își doresc un alt parlament, un alt guvern și eu nu cred că cetățenii vor admite menținerea hoților la putere în continuare.”
Europa Liberă: Dar până pe 31 decembrie dna Maia Sandu trebuie să ia o decizie, pe cine numește în calitate de premier interimar.
Mihai Popșoi: „Bănuiesc că da.”
Europa Liberă: Ați discutat sau nu ați discutat despre acest lucru?
Mihai Popșoi: „Am discutat, dar decizia aparține dnei Sandu și dumneaei o să ia această decizie și o s-o expună public.”