Linkuri accesibilitate

Raluca Răducanu (analist/București): „Miza rămâne frontiera la care se opresc instituțiile euro-atlantice”


Maia Sandu, în timpul ceremoniei de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova, 24 decembrie 2020
Maia Sandu, în timpul ceremoniei de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova, 24 decembrie 2020

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va avea de gestionat ape tulburi, iar dacă viitoarele alegeri anticipate vor confirma actuala coaliție parlamentară, mandatul său va deveni și mai complicat, declară, la Europa Liberă, Raluca Răducanu, analistă de la București, specializată în sociologie, politici europene și de securitate. „Miza rămâne în continuare frontiera la care se opresc instituțiile euro-atlantice”, mai spune analista de la București, și dacă R. Moldova rămâne în zona gri sau se va mișca spre Europa.

Interviu cu Raluca Răducanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:11 0:00
Link direct

Raluca Răducanu: „Există varianta politică referitoare la ceea ce se va întâmpla la Chișinău și în spatele ei mai există și o dimensiune strategică referitoare la ce rezultat vor avea alegerile în relația cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Momentan, lucrurile sunt în balanță, în continuare în Republica Moldova miza rămâne frontiera la care se opresc instituțiile euroatlantice, iar pentru Kremlin ele trebuie să rămână pe Prut. Există un executant al acestei strategii, pe numele său Igor Dodon, al cărui viitor politic depinde dacă rămâne sau nu în grațiile strategilor de la Moscova, iar de partea cealaltă există președinta Republicii Moldova, care a fost aleasă în urma unei agende asumate proeuropene, aleasă de oameni care își doresc ca relațiile cu instituțiile europene să avanseze și își doresc bunăstare în Republica Moldova. Deci, eu m-aș uita la anul 2021 și din această perspectivă – rămâne Republica Moldova într-o zonă gri sau își continuă parcursul proeuropean după alegerile parlamentare anticipate, care se anunță, deși fără să știm încă o dată a lor.”

m-aș uita la anul 2021 și din această perspectivă – rămâne Republica Moldova într-o zonă gri sau își continuă parcursul proeuropean...

Europa Liberă: Victoria Maiei Sandu nu a dat un răspuns la această întrebare pe care tocmai o formulați?

Raluca Răducanu: „Victoria Maiei Sandu îi oferă acesteia foarte multă legitimitate în raport cu partenerii europeni și a fost bine primită de toate capitalele europene, tocmai pentru că în spatele ei stau extrem de mulți cetățeni. Deci, cetățenii au ales parcursul, dar parcursul nu depinde doar de ei, ci de politicile pe care instituțiile statului le implementează. Depinde de parlament, depinde de guvern și de dna Sandu, care se prefigurează a fi un pol european important, deși cu atribuții destul de limitate ale funcției prezidențiale.”

Europa Liberă: În momentul în care Maia Sandu învingea în alegerile prezidențiale din luna noiembrie, în parlament se prefigura deja o nouă majoritate parlamentară, care nu a fost oficializată nici până în acest moment, dar lucrurile par clare după votul pe care l-a dat această majoritate în favoarea unor legi criticate atât din interior, cât și din exteriorul Republicii Moldova. În ce măsură complică viitorul mandatului Maiei Sandu acest lucru sau e o chestie temporară, până la anticipate? Cum vedeți Dvs. lucrurile?

Raluca Răducanu: „Are potențial să le complice, deoarece ultimele inițiative legislative votate pe repede înainte, practic trasează un spațiu simbolic nu doar rusolingv, ci și unul controlat de rețele de putere informale subordonate unor interese financiare ilicite și, practic, definesc Republica Moldova ca o zonă gri, pe unde se plimbă capital din resurse obscure, statut incompatibil cu angajamentele luate față de Uniunea Europeană și față de Fondul Monetar Internațional (FMI). Deci, dna Maia Sandu va avea de gestionat ape destul de tulburi, deoarece aceste legi creează o realitate pe care partenerii de dezvoltare nu o pot ignora. Într-adevăr, există legitimitatea votului primit de către dna Sandu, dar mai departe trebuie să existe și respectarea angajamentelor pe care Republica Moldova le-a luat în relația cu Uniunea Europeană și cu Fondul Monetar Internațional, iar dacă alegerile parlamentare anticipate vor crea o majoritate favorabilă acestei coaliții care votează legi pe repede înainte la miez de noapte, atunci mandatul dnei Sandu va deveni mult mai complicat.”

Europa Liberă: Dar își imaginează dl Dodon că o compromite și pe Maia Sandu sau începutul de mandat prin legile pe care le votează în parlament? Încearcă, cel puțin?

Raluca Răducanu: „Cu siguranță! Există această dimensiune electorală importantă de a o bloca pe Maia Sandu și de a crea în Republica Moldova acel haos despre care mulți spuneau încă din perioada prezenței lui Vladimir Plahotniuc pe teritoriul Republicii Moldova că îl va aduce Maia Sandu odată cu preluarea funcției de președinte. Deci, da, în spatele acestor legi există și această dimensiune electorală importantă, de a atrage electoratul rusoling, de a o bloca pe Maia Sandu, dar cred eu că efectele mai importante sunt cele ce se resimt în relația cu partenerii de dezvoltare.”

Europa Liberă: Remarcați și Dvs. mai devreme că Uniunea Europeană, România și-au exprimat sprijinul pentru Maia Sandu odată cu victoria ei în alegerile prezidențiale, dar tot Uniunea Europeană și FMI, pe de altă parte, au criticat acele legi care s-au votat în parlament după alegerile prezidențiale. Cum vă așteptați să arate acest sprijin al Uniunii Europene pentru noua președintă, în condițiile în care există acest vot în parlament, care este contestat și condamnat de aceeași instituție?

Raluca Răducanu
Raluca Răducanu

Raluca Răducanu: „Dna Maia Sandu va fi partenerul de dialog european al instituțiilor europene de la Chișinău, o să existe o deschidere spre dialog din partea tuturor capitalelor europene și, în măsura posibilității și a pârghiilor pe care Președinția de la Chișinău le oferă, dna Sandu va avea tot sprijinul necesar și, probabil, dialogul va fi axat pe ceea ce poate face dna Maia Sandu și pe ceea ce poate face parlamentul. De exemplu, există această posibilitate să existe mai multe dimensiuni ale dialogului, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe. Oricum este o certitudine aceea că dna Maia Sandu este un capăt de pod european foarte solid la Chișinău, pentru că are în spate voturile multor cetățeni.”

Europa Liberă: În discursul său inaugural, Maia Sandu a promis că va lupta pentru ca hoții și corupții să stea la pușcărie, nu la conducerea țării. Dvs. din România ce credeți despre acest deziderat al Maiei Sandu? Ce constrângeri credeți că vor exista în sensul acesta? Poate Maia Sandu cu acest procuror să obțină ceva, ar trebui să se îngrijească să schimbe procurorul? Cum vedeți lucrurile?

În momentul de față este nevoie de solidaritate în Republica Moldova...

Raluca Răducanu: „Practic, dna Sandu a preluat agenda cetățenilor, aceea care spune că vor să scape de corupție, e o definiție mai pe înțelesul lor a statului de drept. Din păcate, singură nu cred că are pârghiile necesare să schimbe sistemul de justiție și de asta este foarte important rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare și mai important dialogul pe care dna Sandu va fi nevoită să-l aibă cu toate forțele politice reformatoare din Republica Moldova. Singură, chiar dacă va fi înconjurată de o echipă de consilieri prezidențiali foarte buni, tot nu va găsi pârghiile pentru a schimba imediat și definitiv lucrurile la Chișinău. Cred că în momentul de față este nevoie de solidaritate în Republica Moldova nu doar a cetățenilor cu președinta aleasă sau a președintei alese cu cetățenii, ci și o solidaritate pe zona de centru-dreapta, proeuropeană, pentru că doar împreună și punând în prim-plan interesul Republicii Moldova vor putea să creeze o guvernare echilibrată, care să răspundă și așteptărilor cetățenilor pentru o viață mai bună, și pentru continuarea drumului spre Uniunea Europeană.”

XS
SM
MD
LG