Ministrul Vadim Brânzan: Legea cetățeniei „e o problemă care poate să ne coste câteva milioane de euro”

Pașaport moldovenesc

Ministrul a ajuns la această concluzie după ce a studiat clauzele contractuale, aşa cum îi ceruse premiera Maia Sandu.

Cetăţenia contra investiţii – program aflat printre primele pe lista noii majorităţi parlamentare necesare a fi imediat abolite – a fost descris astăzi de noul ministru al economiei şi infrastructurii, surprinzător, drept ceva ce nu ar trebui neapărat oprit. Ce l-a făcut pe Vadim Brânzan să privească diferit de şefa lui din executiv, Maia Sandu, o iniţiativă a vechilor autorităţi, criticată de UE? Şi care ar putea fi până la urmă soarta proiectului?

Your browser doesn’t support HTML5

Ministrul Vadim Brânzan: legea cetățeniei „e o problemă care poate să ne coste câteva milioane de euro”


Practic ceea ce Vadim Brânzan a spus e că dacă opreşte acum programul, R. Moldova ar putea fi nevoită să plătească penalităţi de câteva milioane de euro, iar dacă decide să-l continue măcar până eliberează cetăţeniile deja solicitate, scapă de penalităţi, ba mai încasează vreo 4 milioane de euro la buget.

Ministrul a ajuns la această concluzie după ce a studiat clauzele contractuale, aşa cum îi ceruse premierul Maia Sandu. Una din aceste clauze prevede plata de despăgubiri - ministrul nu a fost gata să numească o sumă exactă - companiilor contractate de vechiul Guvern în vederea realizării programului (un consorțium de companii, Investement Company (MIC) (EAU) și Henley & Partners, oficiul principal al căreia se află pe insula Jersey) pentru sumele cheltuite deja pe promovare, dar şi procesarea de cereri deja recepţionate.

Ministrul economiei, Vadim Brânzan

„Lucru care eu personal nu cred că trebuie să-l facem. Trebuie să oprim procesul până eliminăm semnele de întrebare care ţin de obscuritate, până suntem siguri că nu se încalcă legea privind prevenirea spălării banilor, până vedem cine sunt persoanele. Iar cele 34 cereri pe rol trebuie să meargă mai departe, pentru că nu cred că putem să le oprim.”

După eliberarea a două cetăţenii – una către un australian, spune ministrul, şi alta către un indian - în aşteptare ar fi alte 34 de cereri. Vadim Brânzan nu a dat prea multe detalii despre originea solicitanţilor, precizând doar că identitatea acestora necesită verificări suplimentare, ca şi companiile contractate de vechiul Guvern al lui Pavel Filip, şi că în general ar exista o disponibilitate a actorilor implicaţi în toată această poveste de a admite îmbunătăţirile necesare pentru sporirea siguranţei programului.

„Acest proiect noi l-am moştenit. Avem o problemă, care poate să ne coste câteva milioane de euro. Sau, dacă îngăduim puţin, nu o să ne coste nimic, pentru că vor fi încasări, luăm suma încasărilor, plătim şi ieşim cap la cap – nimeni nu a pierdut, nimeni nu a cîştigat, imaginea e integră. Sau facem o pauză, analizăm, discutăm cu partenerii de dezvoltare, vorbim cu publicul, şi Parlamentul ia decizia pe care o ia, iar din momentul în care Parlamentul ia decizia, noi o vom executa aşa cum scrie legea.”

Abolirea programului e unul din punctele esențiale ale pachetului antioligarhic al Blocului ACUM...

Ceea ce pare a fi o soluţie viabilă pentru ministrul economiei ar putea fi, însă, ceva inadmisibil pentru majoritatea parlamentară din legislativ. Abolirea programului e unul din punctele esențiale ale pachetului antioligarhic al Blocului ACUM, iar atunci când l-au pus în dezbatere în primă lectură în plenul Parlamentului deputaţii Blocului au repetat sloganele cu care l-au criticat mereu cât timp au fost în opoziţie.

„Ar putea să beneficieze persoane cu trecut dubios din alte state. De asemenea, există riscul ca această lege să fie folosită de cei implicaţi în furtul miliardului - interpuşi din afara ţării ar putea să cumpere bunuri sau hârtii de valoare din acei bani furaţi, care să devină astfel bani curaţi. S-ar putea să fie pus sub semnul întrebării regimul liberalizat de vize”, declara Sergiu Litvinenco, noul şef al comisiei juridice.

„Cineva care a fugit ca un laş din ţară a avut un vis – transformarea R. Moldova într-o cloacă a Europei, cu un număr minimal al populaţiei şi cu flux maximal al banilor murdari. Tentativa a eşuat. Dacă se va adeveri că există nişte anexe secrete în cadrul programului care au fost încheiate cu mari prejudicii pentru R. Moldova, lucrurile pentru mai mulţi funcţionari publici se vor agrava”, a adăugat Alexandru Slusari, deputat PPDA, în timpul dezbaterii parlamentare, aluzia fiind formulată la adresa liderului fugar al PD, care a părăsit zilele trecute însă şefia partidului, Vlad Plahotniuc.

### Vezi și... ### Blocul ACUM insistă pe ​​abrogarea legii cetățeniei contra investiții

Mai mulţi deputaţi ai majorităţii parlamentare pe care i-am întrebat astăzi cum vor proceda cu programul ne-au spus că clauzele contractului despre care au aflat de la ministrul economiei nu schimbă nimic şi acesta oricum va fi închis, singurul lucru pe care urmează să se ia o decizie e: acum această oprire sau după verificarea şi eliberarea cetăţeniilor deja solicitate.