Linkuri accesibilitate

Cetățenie contra investiții: guvernarea laudă controversata lege și respinge criticile opoziției


Autoritățile moldovene au lăudat astăzi controversata lege care oferă cetățenie contra investiții, spunând că ar fi în interesul publicului larg. Declarația Agenției Servicii Publice, făcută joi la o conferință de presă în capitală, vine după ce blocul ACUM, a cerut din nou abrogarea acestei legi, pe motiv că ar permite spălarea de bani şi alte fraude, şi încurajează corupția.

Mituri – astfel a calificat vicedirectoarea Agenţiei Servicii Publice, Iulia Petuhov, criticile la adresa procedurii de vânzare a cetăţeniei moldovene lansate în spațiul public cu diverse ocazii. Ea a spus că în realitate a fost instituită o platformă reală de atragere a investiţiilor şi nu de vânzare de paşapoarte, cum afirmau anterior unii experţi care se declarau convinşi că doar posibilitatea de a călători în spațiul european îi atrage pe beneficiarii acestei proceduri.

Iulia Petuhov: „Nu vedem nici un risc nici pentru regimul de vize şi nici pentru securitatea statului”.

Funcţionara a respins şi faptul că cetăţenia prin investiții ar avea legătură cu amnistia de capital, spunând că primul pașaport a fost oferit în schimbul unei investiţii la expirarea termenului amnistiei. O altă teza pe care a ținut să o dezmintă Iulia Petuhov e cea că beneficiarii acestui program de cetăţenie nu ar fi suficient de bine verificaţi. Ea a dat asigurări că fiecare solicitant trece prin patru filtre de verificare, prin urmare este imposibil că cetățenia să o obțină persoane care au comis infracţiuni, au fost sau sunt urmărite internaţional sau au venituri din activităţi dubioase, ilegale.

De la lansarea programului în noiembrie 2018, au fost depuse 23 de solicitări de a obţine cetăţenia moldoveană, majoritatea provenind din mediul IT. Iulia Petuhov a refuzat să spună din ce state provin solicitanţii, invocând date cu caracter personal. Tot din domeniul IT este omul de afaceri care primul obţinuse, în luna aprilie curent, paşaport moldovenesc contra sumei de investiţii de 100 de mii de euro. Iulia Petuhov nu a dat numele acestei persoane, dar a spus că aceasta vrea să-şi extindă afacerea în R. Moldova. Funcţionara nu a confirmat, dar nici nu a infirmat știrea mai veche din presă că printre solicitanţi ar fi soţia controversatului om de afaceri Ilan Şor, cântăreaţa rusă Jasmin.

Iulia Petuhov a mai precizat că Moldova ar fi obţinut expertiză din partea UE pentru a implementa acest program. Iar pentru a fi şi mai convingătoare în explicarea beneficiilor cetăţeniei contra investiţiei, funcţionara a trecut in revistă experienţa mai multor state, inclusiv europene, care au programe similare, cum ar fi Cipru şi Malta.

„Programele implementate inclusiv de UE sunt benefice pentru economiile respective şi aduc un impact semnificativ asupra creşterii economice”, a concluzionat Iulia Petuhov.

Ceea ce a funcționara a evitat să menționeze însă este faptul că la începutul acestui an Uniunea Europeană a avertizat statele membre să fie mai atente cu programele de vânzare a cetăţeniei străinilor în care vede pericole legate de spălare de bani murdari şi alte fraude. A urmat anunţul Bulgariei că renunţă la programul său, care nu şi-a îndreptăţit aşteptările.

„Guvernarea face acum o prezentare despre cât de bună este legea de vindere a cetățeniei R. Moldova. Cică ar exista și o „expertiză a Uniunii Europene”, a comentat deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco. „E tare nostim cum, pentru a justifica faptul că programul nu ar prezenta riscuri pentru securitatea R. Moldovei, se spune că autoritățile R. Moldova vor cere caziere judiciare ale statelor de unde vin solicitanții de cetățenii. Multă încredere există, probabil, în Federația Rusă care va oferi caziere pentru cetățenii ruși”, a mai notat deputatul pe Facebook.

Săptămâna trecută, fracţiunea blocului ACUM a organizat consultări publice pe marginea iniţiativei lor de a abroga vânzarea cetăţeniei moldovene străinilor. Mai mulţi experţi au spus in cadrul acelor consultări că programul ar putea deschide foarte lesne un coridor de spălare de bani de proveniență dubioasă.

Expertul Transperency International Moldova Veaceslav Negruţă a spus atunci, între altele, că autorităţile moldovene nu ţintesc atragerea unor investiţii, ci vând unor străini dreptul de a călători fără vize în UE.

Într-un raport publicat la începutul anului, Comisia Europeană a criticat Chișinăul pentru introducerea schemei de acordare a pașaportului moldovean străinilor contra investiții, spunând că regimul fără vize nu trebuie folosit pentru atragerea investițiilor individuale, iar implementarea acestor programe va fi luată în calcul la evaluarea regimului fără vize cu țările beneficiare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG