Într-o discuție cu corespondentul Europei Libere la reuniunea miniștrilor Apărării ai statelor NATO, de la Bruxelles, Geoană a spus că războiul din Ucraina va fi, cel mai probabil, de lungă durată.
„Nu vedem nici din partea Ucrainei, nici de partea Rusiei suficient de multe forțe pentru a putea schimba, pe termen scurt cel puțin, dinamica războiului. Este foarte important ca Ucraina să-și păstreze gradul de mobilizare în această luptă pentru independență și suveranitate”, a explicat oficialul NATO.
Încă din primele zile ale invaziei ruse, în spațiul public se vehiculează ideea că R. Moldova ar putea deveni „următoarea țintă” a Rusiei, în cazul unei victorii în Ucraina. Cea mai recentă declarație de acest fel a fost făcută de noul șef al Statului Major al Apărării din România, Vlad Gheorghiță.
- Te-ar putea interesa și: Stoltenberg despre drona căzută în Moldova: „Demonstrează comportamentul nechibzuit al Rusiei”
Mircea Geoană susține, însă, că „Federația Rusă nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol R. Moldova”.
„Ucraina este, într-un fel, prima linie de apărare pentru noi toți, inclusiv pentru R. Moldova. Avem tot interesul să continuăm să sprijinim Ucraina. (...) Nu vedem un risc militar la adresa R. Moldova. În schimb, vedem alte riscuri de natură hibridă, o retorică strategică menită să creeze îndoială și teamă în populația R. Moldova”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.
El mai spune că în acest an, când vor avea loc alegeri în mai multe țări, inclusiv în R. Moldova, „Rusia va încerca, fără îndoială, să le pună în pericol democrațiile”.
„Este clar că în Federația Rusă există interes evident pentru a deraia drumul pro-occidental al R. Moldova sau al altor țări candidate la aderarea la UE. Deci, e nevoie de vigilență maximă. Apărați-vă democrația. Aici nu este vorba de o persoană politică sau altceva, este totalmente inacceptabil ca un terț să încerce să schimbe votul liber al cetățenilor unei țări. Că unii votează într-o direcție sau în alta este un subiect electoral și politic”, a spus Geoană.
- Te-ar putea interesa și: Opoziția îndeamnă alegătorii să boicoteze referendumul pro-european
În această toamnă, în R. Moldova urmează să aibă loc alegeri prezidențiale concomitent cu un referendum privind aderarea la UE, propus de actuala președintă, Maia Sandu. În preajma alegerilor locale de anul trecut, autoritățile de la Chișinău spuneau că au contracarat mai multe tentative din partea Rusiei de a influența mersul alegerilor.
„Este absolut vital ca cetățenii R. Moldova să poată să voteze așa cum le dictează conștiința, fără interferențe din afară”, a spus secretatul general adjunct al NATO.
Geoană a evitat să răspundă, însă, la întrebarea Europei Libere dacă va candida la prezidențialele din România din acest an, spunând că „nu este nici locul, nici momentul potrivit”. Ultimele sondajele de opinie îl plasează pe primul loc în intențiile de vot ale românilor.
### Vezi și... ### Șeful Armatei Române susține că Republica Moldova ar fi „principala” țintă a Rusiei în cazul unei victorii în Ucraina