Linkuri accesibilitate

Stoltenberg despre drona căzută în Moldova: „Demonstrează comportamentul nechibzuit al Rusiei”  


La Bruxelles va avea loc pe 15 februarie reuniunea miniștrilor Apărării din NATO. În ajun, secretarul general Jens Stoltenberg a răspuns, la o conferință de presă, inclusiv unor întrebări legate de R. Moldova.
La Bruxelles va avea loc pe 15 februarie reuniunea miniștrilor Apărării din NATO. În ajun, secretarul general Jens Stoltenberg a răspuns, la o conferință de presă, inclusiv unor întrebări legate de R. Moldova.

Descoperirea pe teritoriul R. Moldova a unei drone de tip Shahed nu face decât să demonstreze „comportamentul nechibzuit” al Rusiei și pericolul pentru țările din vecinătatea Ucrainei, a spus secretarul general NATO Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii ministeriale a alianței la Bruxelles.

O dronă de producție iraniană, folosită de Federația Rusă în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, a fost găsită în noaptea de pe 10 pe 11 februarie într-o localitate din sudul Moldovei.

Ministerul moldovean al Apărării a spus că radarele și sistemele de avertizare timpurie nu au reușit să detecteze drona din cauza altitudinii de zbor joase, dar și a distanței mari față de țintă.

Adresându-se miercuri jurnaliștilor moldoveni acreditați la Bruxelles, Stoltenberg a spus că NATO monitorizează situația din apropierea R. Moldova și lucrează cu autoritățile de la Chișinău asupra reformelor în domeniul apărării și consolidării capacităților de apărare.

„Bineînțeles, îi respectăm neutralitatea. Moldova nu vorbește despre calitatea sa de membru al NATO, dar noi salutăm foarte mult consolidarea parteneriatului cu această țară”, a mai declarat secretarul general al alianței Nord-Atlantice, referindu-se la viitorul securității R. Moldova.

Mai multă cooperare

La întâlnirile miniștrilor Apărării și de Externe ai țărilor NATO din 2022 și 2023, la Madrid și Vilnius, R. Moldova a primit mai multe angajamente de sprijin din partea aliaților.

La finele anului trecut, Chișinăul a prelungit cu un an Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului cu NATO (IPAP), iar din 2025 urmează să treacă la un nou program de cooperare, numit Program Adaptat Individual al Parteneriatului (în engleză: Individually Tailored Partnership Programme – ITPP).

NATO a inițiat un proces de reformare a parteneriatelor sale, introducând conceptul „Un partener, un plan”, care prevede ca mai multe programe și instrumente de cooperare a Alianței cu fiecare stat partener să fie încorporate într-un singur cadru.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG