Linkuri accesibilitate

Șeful Armatei Române susține că Republica Moldova ar fi „principala” țintă a Rusiei în cazul unei victorii în Ucraina


Șeful Statului Major al Armatei Române, Vlad Gheorghiță, spune că România trebuie să adopte o lege care să prevadă pregătirea populației civile în cazul unui eventual conflict militar.
Șeful Statului Major al Armatei Române, Vlad Gheorghiță, spune că România trebuie să adopte o lege care să prevadă pregătirea populației civile în cazul unui eventual conflict militar.

Noul șef al Statului Major al Apărării din România, generalul Vlad Gheorghiță, susține că o eventuală victorie a Rusiei în Ucraina nu va însemna sfârșitul amenințării rusești împotriva țărilor vecine.

Într-un interviu acordat Ancăi Grădinaru de la Europa Liberă România, șeful Armatei Române, numit în funcție de aproximativ o lună, susține că o eventuală victorie a trupelor ruse în Ucraina ar însemna noi tensiuni și destabilizări în vecinătatea României.

„Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a spus generalul Vlad Gheorghiță.

Militarul mai susține că în fapt războiul din Ucraina nu este doar un război între Moscova și Kiev, dar „un război al Rusiei cu lumea democrată”. El susține că întreaga populație a Uniunii Europene, militari și civili, trebuie să adopte măsurile corespunzătoare pentru a se pregăti pentru un posibil sau eventual conflict cu Rusia.

În ultima perioadă, mai mulți lideri europeni și oficiali NATO au declarat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o eventuală confruntare cu Rusia. Estonia, de pildă, a avertizat că dacă se ajunge la armistițiu în Ucraina, Rusia îl va folosi pentru a se „regrupa” ca să poată amenința și țările baltice, în 3 până la 5 ani.

La 24 ianuarie 2024, NATO a început cel mai mare exercițiu militar de la încheierea Războiului Rece, fiind implicați în jur de 90.000 de militari. Scopul manevrelor care se vor termina în luna mai este de a testa capacitățile alianței în cazul unui conflict „cu un adversar aproape egal”.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG