BAC-ul și vendeta politică

Ministerul educației, culturii și cercetării anunță că notele a 54 de candidați care au susținut examenul de bacalaureat la fizică vor fi majorate cu un punct. Ministrul Monica Babuc spune că este propunerea unei comisii speciale create recent, care a ținut cont de erorile din testul de fizică și baremul de notare. Azi, în cadrul unei conferințe de presă, membrii comisiei de evaluare a lucrărilor de bacalaureat la fizică au negat existența unor greșeli și au spus că itemii din test corespund programei școlare și pot fi rezolvați.

Your browser doesn’t support HTML5

BAC-ul și vendeta politică

Prelinsele încălcări de la examenul de bacalaureat la fizică au ieșit la iveală după ce un grup de profesori i-a cerut Ministerului Educației să anuleze mai mulți itemi din testul de bacalaureat. Motivația lor era următoarea: că testul conține erori, iar unii itemi propuși elevilor nu ar avea rezolvare. Nemulțumirea grupului de dascăli a fost reiterată la scurt timp chiar de viceministra educației, Lilia Pogolșa, numită în funcție după demisia ministrului liberal, Corina Fusu.

Presupusele nereguli depistate la BAC au fost invocate apoi în Legislativ de socialiști care au cerut audieri în parlament la acest subiect. În fața deputaților, ministrul adjunct al educației a declarat că în testele la fizică au fost mai multe probleme fără soluții, iar baremul de notare nu a fost unul obiectiv.

Deși procesul de admitere în universități se încheie peste câteva zile, Ministerul Educației a decis să majoreze notele la o parte din elevii care au susținut examenul de bacalaureat la fizică. Ministrul Monica Babuc, cea care a ajuns în fruntea Ministerului educației, culturii și cercetării după reforma guvernului, spune că lucrările elevilor au fost reevaluate de o comisie specială creată după audierile din parlament, care a constat, de asemenea, erori în teste și barem:

„Urmează în cel mai apropiat timp, în baza unui ordin emis de ministru să fie modificate notele la cei 54 de candidați care au susținut examenul la bacalaureat cu un punct, așa cum a decis comisia specială. Urmează să fie identificate aceste persoane iar Ministerul Educației, din sursele proprii, să emită alte diplome de bacalaureat în care notele vor fi corectate.”

Azi, membrii Comisiei republicane de evaluare a lucrărilor de bacalaureat la fizică și-au exprimat public dezacordul față de poziția ministerului educației și faptul că elevii ar fi fost puși să rezolve probleme fără soluții. Alexandru Rusu, șeful departamentului de fizică din cadrul Universității Tehnice din Moldova a regretat lipsa unor discuții obiective, or, zice el, încă de la apariția primelor nemulțumiri în spațiul public, mai mulți fizicieni au confirmat corectitudinea itemilor din teste:

„Avizul privind calitatea testelor a fost transmis oficial, însă nici avizul nostru, nici avizul de la Universitatea de Stat nu au ajuns, nici în Parlament și nici la Guvern sau dacă au ajuns, au fost tăinuite. În felul acesta a apărut o struțo-cămilă în presă, arătându-se că există probleme irezolvabile. Persoanele care au scris acest lucru cunosc fizică. De aici apare întrebarea, care a fost scopul, pentru că și ei știu că problemele au fost corecte.”

Situația creată în jurul testelor la fizică de la BAC ar fi în opinia membrilor Comisiei de evaluare o „reglare de conturi”. Doctorul în fizică, Spiridon Rusu remarcă reușita elevilor care au optat pentru fizică, și anume faptul că prevalează notele de 7 și 8:

„Este evident că s-a dat o informație unilaterală, nu s-a spus realitatea. Iată sunt 43 de note de șapte și 48 de note de 8. După care, note de nouă sunt 14 și note de 10 sunt opt. Note de șase sunt 28 și note de cinci - 8. Sunt nouă note insuficiente după prima încercare, după a doua nu a rămas nici una, fiindcă trei persoane nu s-au mai prezentat. Și pentru profilul umanist, aici din start a fost 100% reușita, dar aici maximul se află la nota 6.”

Membrii comisiei de evaluare se declară convinși că scandalul a fost generat în mod artificial. De cealaltă parte, Premierul Filip a cerut să fie identificate persoanele care au dat dovadă de neglijență. Adjuncta din educație, Lilia Pogolșa sugera în parlament că incidentul ar fi în responsabilitatea Agenției Naționale de Curriculum şi Evaluare, autoritate calificată de fostul ministru al educație Maia Sandu, ultima redută a reformelor din învățământ.