Linkuri accesibilitate

Bacalaureatul, în atenția parlamentarilor


Deputații au audiat astăzi un raport despre organizarea sesiunii de Bacalaureat din acest an şi au adus mai multe critici inițiatoarei reformelor din educației de acum câţiva ani, ex-ministrul Maia Sandu, actuala președintă a Partidului Acţiune şi Solidaritate. Rata constantă de circa 40% din numărul absolvenților care au picat examenele din 2013 încoace este rezultatul luptelor politice, au spus unii aleşi ai poporului. Maia Sandu a declarat anterior că se dorește desființarea agenţiei ce asigura evaluare şi astfel reduse la zero toate eforturile anticipate.

Testele din sesiunea 2017 au conținut mai multe erori şi probleme fără soluții ce au dus la micșorarea punctajului obținut de candidați. Profesorii care au alcătuit testele au şi verificat lucrările, inclusiv ale elevilor cărora le-au şi predat, iar componența comisiilor de examinare nu s-au schimbat de trei ani de zile. Acestea sunt câteva dintre „neregulile” constatate de ministra adjunctă a educației Lilia Pogolşa. Dar lucru cel mai grav, potrivit viceministrului, nu au fost convertite „obiectiv” în note punctele acumulate.

Ce soluţii a propus Lilia Pogolşa? Ea pledează pentru reorganizarea Agenției Naționale de Curriculum şi Evaluare, considerată de echipa Maiei Sandu ultimul bastion al reformelor din educației. Ministra adjunctă de la educație nu exclude că vor fi reevaluate lucrările la fizică, în care mai mulți specialiști au constatat că itemii propuși elevilor pur şi simplu nu aveau soluţii.

Lilia Pogolşa, deopotrivă cu deputați socialiști şi democrați rămași în sala de şedinţe, i-a reproșat şefului Agenției Naționale de Curriculum şi Evaluare, Anatol Topală, că nu s-a îngrijit de soarta celor care au picat examenele de maturitate, circa 40% din candidați ori 30 de mii de tineri.

„N-am găsit în aceste rapoarte niciun cuvânt despre faptul ce se întâmplă cu acești copii, câţi din ei au susţinut în sesiunea repetată BAC-ul şi câţi din ei n-au susținut, câţi s-au antrenat în învățământul profesional-tehnic. Perfect ar fi ca absolvenții să fie mulțumiți de notele pe care le-au susținut în cadrul sesiunii şi să-şi poată să-şi continue traseul aşa cum l-au planificat, pentru că nesusținerea examenelor de BAC influențează absolut diferit asupra destinului acelor absolvenți care nu se regăsesc în sistemul educațional sau nu se regăsesc ocupând locuri de muncă şi, bănuiesc, pleacă din ţară pentru a-şi căuta rostul peste hotare”.

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a insistat să fie atrase la răspundere, inclusiv penală, persoanele responsabile de organizarea examenelor, cei care citez, „şi-au bătut joc de copii, părinți şi profesori”. După ce fostul lider socialist, președintele moldovean Igor Dodon declara că vrea eliminarea Bacalaureatului, Bătrâncea a spus astăzi în plenul parlamentului că BAC-ul trebuie adaptat la condițiile precare de studii din Republicii Moldova:

„La ce a dus această reformă faimoasă a doamnei Maia Sandu, aşa-zisă reformă? Că în zona rurală o profesoară sau un profesor predă şi limba rusă, de exemplu, şi fizica. Acolo şi sunt cele mai proaste rezultate. Răspunsul e foarte simplu: examenele trebuie adaptate la realitățile din Republica Moldova, examenele trebuie adaptate la condițiile de studii, la situația social-economică din ţară”.

Unii parlamentari democrați au încuviințat optica socialiștilor în ceea ce privește „jocurile politice” şi a „experimentelor aplicate pe seama elevilor”. Fosta ministră a muncii Galina Balmoş: „De fapt, nu este altceva decât rezultatelor luptelor politice interminabile de după 2009, când au fost şi partajări de posturi şi funcţii pe criterii politice, şi abordări lipsite de profesionalism, şi anumite experimente pe seama copiilor noştri”.

Deputaţii au amânat pe mâine adoptarea hotărârii de parlament în subiectul Bacalaureatului.

Lidera PAS Maia Sandu a declarat în ajunul dezbaterilor din parlament că pe aleşii poporului îi preocupă educația doar după aflarea rezultatelor examenelor. Acest interes ar urmări atât revenirea la vechile scheme de fraudare a Bacalaureatului, cât şi un eventual populism cu bătaie lungă - dividende electorale. Oamenii din cadrul Agenției de Curriculum şi Evaluare au demonstrat de mai multe ori că nu vând teste şi nu vând note, a mai susținut Maia Sandu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG