Moscova consideră „neîntemeiată” intenția Chișinăului de a da în judecată Gazprom

Începând cu luna octombrie, Gazprom a redus volumul gazelor către R. Moldova, livrând în noiembrie doar 44% din cantitatea contractată.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat drept „neîntemeiată” intenția autorităților moldovenești de a da în judecată concernul rus Gazprom, din cauza neîndeplinirii obligațiilor contractuale.

Potrivit ei, Gazprom „asigură securitatea energetică” a mai multor țări, inclusiv a R. Moldova, de mai mulți ani, iar compania, în opinia sa, nu a făcut nimic care să pună la îndoială statutul său de „furnizor de încredere de resurse energetice”.

Zaharova a spus că declarațiile vicepremierului Andrei Spînu ar fi „nefondate” și că acesta le-ar fi făcut în încercarea de a se justifica pentru decizia „nepopulară din punctul de vedere al curatorilor occidentali” ai Chișinăului de a relua livrările de gaze către regiunea transnistreană.

### Vezi și... ### Expert ucrainean: Acordul energetic dintre Chișinău și Tiraspol a adus stabilitate în regiune, dar „nimeni nu are de câștigat”

Decizia Chișinăului de a da gaze rusești malului stâng în schimbul energiei electrice mai ieftine a fost, însă, salutată de ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logsdon.

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii, a declarat, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că autoritățile moldovene se pregătesc dea în judecată Gazprom pentru că gigantul energetic rusesc nu și-a respectat contractul cu R. Moldova, care este nevoită acum să să cumpere de pe piață gaz și curent.

Începând cu luna octombrie, Gazprom a redus volumul gazelor către R. Moldova, livrând în noiembrie doar 44% din cantitatea contractată.

Din insuficiență de gaze pentru producerea curentului electric, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan a sistat livrările de energie către malul drept al Nistrului, autoritățile de la Chișinău fiind nevoite să cumpere energie electrică din România la prețuri de câteva ori mai mari.

La sfârșitul lunii noiembrie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord prin care tot volumul de gaze livrat de Gazprom este oferit regiunii transnistrene, iar Centrala de la Cuciurgan furnizează electricitate malului drept.

### Vezi și... ### Dincolo de Știri | Ce e produs de o firmă rusească, cu gaz rusesc, dar e mai ieftin (uɐǝɹʇsᴉusuɐɹʇ ʅnʇuǝɹnɔ)