Săptămâna trecută, vineri, a fost prezentată la Berlin macheta viitorului Muzeu al Exilului. Din cele nouă proiecte realizate de arhitecţi din mai multe ţări care au participat la concursul pentru realizarea edificiului muzeal, juriul a desemnat drept câştigător biroul danez sub direcţia arhitectei Dorte Mandrup din Copenhaga. (Între 29 septembrie şi 17 octombrie machetele tuturor participanţilor la concurs vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii, organizată de Biblioteca de Stat din Berlin.)
Your browser doesn’t support HTML5
Muzeul va fi amplasat pe terenul unde s-a aflat una dintre cele mai importante gări ale Berlinului, Anhalter Bahnhof, situat în cartierul vestic, Kreuzberg (azi comasat cu cel estic, Friedrichshain). Fosta gară a fost grav avariată în timpul ultimului război mondial, fiind situată în apropierea cancelariatului şi buncărului în care s-a refugiat şi sinucis dictatorul Adolf Hitler. În 1959, terenul a fost nivelat, iar poarta principală a gării, parţial distrusă, a fost transformată într-un memorial. În viitorul complex muzeal poarta va fi integrată.
Construcţia viitorului muzeu urmează să fie finalizată până-n anul 2025. Costurile se ridică la 27 milioane de euro. Muzeul va aminti de soarta celor peste 500.000 de oameni care au fost nevoiţi să părăsească Germania în timpul dictaturii naziste. Finanţarea se va realiza din fonduri private.
În vederea realizării proiectului, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, a cerut într-un interviu, acordat ziarului „Die Welt”, şi o contribuţie financiară a statului. Germania are o responsabilitate istorică pentru biografiile pe care le-a distrus în mod samavolnic, a declarat ea în interviul citat. Alături de fostul pereşedinte şi istoricul Christoph Stölzl, Herta Müller a preluat patronajul acestui proiect. Ea a pledat în anii trecuţi pentru un astfel de de muzeu şi a susţinut, în 2018, înfiinţarea Fundaţiei Muzeul Exilului din Berlin (Stiftung Exilmuseum Berlin). În 2011, Müller a adresat cancelarei Angela Merkel o scrisoare deschisă în care a explicat necesitatea fondării unui astfel de muzeu. Cu ocazia prezentării machetei, televiziunea publică germană a difuzat un fragment din pledoaria Hertei Müller în care aminteşte de simbolul istoric pe care-l reprezintă locul unde se va ridica muzeul:
Gara unde se va înălţa muzeul a fost, pentru mii de oameni, ultima imagine pe care au luat-o cu ei într-o pribegie despre care nu stiau cum se va termina. De la gara Anhalter Bahnhof au luat trenul şi numeroşi scriitori şi intelectuali care au părăsit Germania nazistă. Amintim aici doar cîteva nume celebre, scriitorii Bertolt Brecht şi Heinrich Mann (fratele lui Thomas Mann care şi el a plecat în exil), fizicianul Albert Einstein şi cineastul Billie Wilder.