Nemulțumiți de propunerea Guvernului, fermierii ar putea reveni la proteste joi

În cadrul discuțiilor de marți, 20 februarie premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, au propus creditul agricol de urgență, propunere respinsă de fermieri, care au declarat că valoarea acestui credit ar trebui să fie de cel puțin un milion de lei.

Fermierii sunt nemulțumiți de propunerea Guvernului – creditul agricol de urgență, în valoare de 500.000 de lei. Ei vor ca acesta să fie de cel puțin un milion de lei și au alte câteva revendicări. O nouă rundă de negocieri va avea loc miercuri, iar de joi protestatarii ar putea bloca iar drumurile.

După o pauză de trei zile, fermierii protestatari s-au așezat, din nou, la masa de negocieri cu autoritățile. Soluția „imediată” propusă de Guvern este creditul agricol de urgență, prin care va garanta 90% pentru 500.000 de lei per întreprindere și care „reprezintă un sprijin real oferit de stat pentru ca agricultorii să poată începe sezonul agricol de primăvară”, potrivit premierului Dorin Recean.

Disponibile începând cu 1 martie, creditele vor fi oferite de toate cele 11 bănci licențiate din R. Moldova și vor putea fi utilizate de fermieri pentru a procura semințe, combustibil, fertilizanți și pentru a achita serviciile mecanizate și muncitorii.

„De vineri până astăzi, trebuiau să fie niște răspunsuri mai clare. Această sumă de 500.000 de lei poate fi de folos unui agricultor care gestionează 100-200 de hectare, dar pentru cel care gestionează o mie este neesențială. Noi am propus să fie majorată suma măcar până la un milion”, a declarat președintele asociației „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală.

Agricultorii au mai cerut să le fie compensate pierderile cauzate de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase, taxa pe valoare adăugată (TVA) să fie rambursată necondiționat și să fie modificat regulamentul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) astfel încât să poată lua împrumuturi după restructurarea creditelor anterioare.

După discuțiile de la Ministerul Agriculturii, membrii asociației s-au declarat nemulțumiți de propunerile Guvernului. O nouă ședință, la care vor fi invitați și reprezentanți ai BNM și Ministerului Finanțelor, a fost stabilită pentru miercuri, 21 februarie.

Fermierii au anunțat că vor rămâne între timp pe poziții cu tehnica agricolă, dar fără a bloca drumurile, iar în cazul în care nici aceste negocieri nu se vor solda cu succes, ar putea declanșa joi „un protest activ”.

Reprezentanții asociației „Forța Fermierilor” protestează începând cu 7 februarie pe mai multe trasee naționale, spunând că, din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele de export, nu-și pot restitui creditele la bănci, nu pot plăti penalitățile și nu au bani pentru a începe lucrările de primăvară. Săptămâna trecută, protestatarii au blocat câteva zile la rând, pentru mai multe ore, drumul spre principalul punct de trecere al frontierei cu România, Leușeni – Albița.

### Vezi și... ### Proteste extinse ale fermierilor. Ce au în comun agricultorii din UE?