Linkuri accesibilitate

Agricultorii își suspendă protestele pentru trei zile


Manifestanții au adus la Ministerul Agriculturii câteva canistre goale, în semn de protest că nu au primit motorina promisă din România.
Manifestanții au adus la Ministerul Agriculturii câteva canistre goale, în semn de protest că nu au primit motorina promisă din România.

Guvernul le-a a propus fermierilor credite garantate de stat, de până la 500.000 de lei, însă aceștia au refuzat oferta și au cerut subvenții mai mari și instituirea unui credit agricol. Ei și-au suspendat protestele până marți, 20 februarie, când vor avea noi discuții cu autoritățile.

În mare parte membri ai asociației „Forța Fermierilor”, agricultorii care protestează de nouă zile în câteva locații din țară au venit la Chișinău, unde s-au întâlnit cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Ei au adus la Ministerul Agriculturii câteva canistre goale, în semn de protest că nu au primit motorina promisă din România.

Fermierii cer Guvernului 400 de milioane de lei subvenții pentru pierderile pe care le-au suportat din cauza prăbușirii prețurilor la cereale de la începutul războiului în Ucraina.

„Problema poate fi soluționată pe două căi. De exemplu, 200 de milioane de lei pot fi alocate din Fondul de subvenționare, iar ulterior această gaură să fie acoperită din fonduri europene. Încă 200 de milioane de lei Guvernul i-ar putea credita. Executivul ar putea accesa un credit cu o dobândă de 5%, și nu de 10% ca agricultorii” a spus președintele asociației „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală.

În replică, premierul Dorin Recean a amintit că Guvernul a alocat recent 50 de milioane de lei pentru circa 400 de fermieri care au avut în 2023 pagube din cauza secetei și grindinei și a spus că statul nu mai oferi alte ajutoare agricultorilor.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea (primul din stânga) și prim-ministrul Dorin Recean (al doilea din stânga), în timpul discuțiilor cu fermierii protestatari
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea (primul din stânga) și prim-ministrul Dorin Recean (al doilea din stânga), în timpul discuțiilor cu fermierii protestatari

„Blocarea traseelor și vămilor nu va aduce alte subvenții sau ajutoare de la Guvern. (...) Noi nu o să acceptăm să dăm toți banii într-o singură direcție, pentru că există și alte categorii de afaceri care au nevoie de ajutor”, a spus Recean.

Cer un credit agricol de lungă durată

Pe lângă subvenții, agricultorii solicită să fie instituit pentru ei un credit special, cu un termen de rambursare de 5-7 ani, care să fie garantat de stat în proporție de 50%.

„Problema noastră principală este lipsa gajului. Noi toți suntem deja gajați peste tot și nu putem merge la bancă pentru a lua credit, de aceea cerem să fie schimbată politica Băncii Naționale și să fie acest credit agricol, în care statul să poată să garanteze măcar 50%”, a propus Dinu Tudos, agricultor din Cahul.

Ministrul Agriculturii a declarat că autoritățile pot institui acum un mecanism de creditare pentru producătorii de cereale, dar nu mai mare de 500.000 de lei, cu garanția statului de 90%, acordat însă doar pentru o perioadă de 18 luni.

„Creditul va avea șase luni de grațiere de plată și 7% dobânzile plătite din partea statului. ODA garantează 90% din acești 500.000 de lei, voi mergeți și vă luați banii, vă cumpărați îngrășăminte, motorină și ce vă mai trebuie și dobânda este subvenționată de Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură”, a explicat Vladimir Bolea.

Fermierii spun că atât suma, cât și perioada propuse pentru acest credit sunt prea mici. Ei au dat termen autorităților să analizeze revendicările lor până pe 20 februarie.

Fermierii au refuzat propunerile autorităților și spun că așteaptă până marți, 20 februarie.
Fermierii au refuzat propunerile autorităților și spun că așteaptă până marți, 20 februarie.

„Noi lăsăm tehnica pe marginea drumului, dar marți venim să discutăm cu soluții concrete, cu termeni clari. Ceea ce ați propus nu este o soluție. Să vină marți și președintele Parlamentului, Igor Grosu, să discutăm cum este posibil de schimbat regulamentul Băncii Naționale, ca în toamnă să putem noi negocia prețul cerealelor”, au spus fermierii în încheierea discuțiilor.

Reprezentanții asociației „Forța Fermierilor” protestează începând cu 7 februarie pe cinci trasee naționale, spunând că, din cauza secetei și prețurilor mici la cerealele de export, nu-și pot restitui creditele la bănci și plăti penalitățile. De la începutul săptămânii, ei au blocat în fiecare zi, pentru mai multe ore, drumul spre principalul punct de trecere al frontierei cu România, Leușeni – Albița.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG