Nicolae Osmochescu: „S-au acumulat mai mult decât suficiente motive pentru a iniția procedura de impeachment”

Nicolae Osmochescu

Interviu cu fostul judecător la Curtea Constituţională.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, de la Partidul Democrat, a declarat într-o emisiune de televiziune la postul public din că dacă partidul său va face parte din majoritatea parlamentară a noului legislativ, ce ar urma să fie ales la 24 februarie anul viitor - probabil că ar opta pentru simplificarea instituției Președinției. Pînă acum președintele Igor Dodon a fost suspendat de 4 ori, pentru ca guvernul să poată sa își numească miniştrii – cu care șeful statului – dintr-un motiv sau altul nu a fost de acord. Valentina Ursu a stat de vorba cu expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu despre aceste declaraţii.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu


Europa Liberă: De câte ori va mai putea fi suspendat Igor Dodon din funcția de președinte?

Nicolae Osmochescu: „Dacă pornim strict de la conținutul, spiritul și buchea Constituției Republicii Moldova, de atâtea ori de câte va fi nevoie, pentru că în Constituție nu este stipulat expres de câte ori poate fi suspendat președintele. Este stipulat că el poate fi suspendat atunci când se eschivează de la exercitarea funcțiilor sale constituționale. Și este un caz concret când el se eschivează de la exercitarea unei funcții pe care el este obligat s-o exercite – desemnarea candidaturilor înaintate repetat de către guvern pentru desemnarea în funcție de ministru.”

Europa Liberă: Dar el a avut și lămurirea lui, precum că în componența actualului Cabinet de miniștri doar trei au mai rămas din cei care au fost confirmați de Parlament și că nu ar avea legitimitate nici Guvernul?

Nicolae Osmochescu: „Asta este poziția dlui președinte, dar ea nu este corectă, pentru că Guvernul este absolut legitim, el a fost învestit de către un Parlament absolut legal și constituțional ales de către electorat. Nu vorbim de calitatea Parlamentului, vorbim de procedura de alegere. Și deci Guvernul este absolut legal, indiferent la ce oră a fost învestit, când și de ce fracțiuni ale Parlamentului.”

Europa Liberă: Unii vorbesc despre o comedie amară și spun că se creează impresia că Igor Dodon ar provoca în mod deliberat propria suspendare pentru a se victimiza. Credeți că e în avantajul șefului statului dacă creează asemenea situații?

Nicolae Osmochescu: „Pe parcursul acestei perioade – un an și jumătate...”

Europa Liberă: ...aproape doi.

Nicolae Osmochescu: „Aproape doi, da, de când dl Dodon este președinte al Republicii Moldova, el a încălcat de mai multe ori mai grav și mai serios, cu efecte mult mai negative, Constituția și s-au acumulat absolut suficiente sau mai mult decât suficiente motive și criterii pentru a iniția procedura de impeachment.”

Europa Liberă: Dar spicherul Andrian Candu a explicat că nu se pune problema unei suspendări definitive din funcție, nu se va ajunge la impeachment, pentru că nu e potrivit nici contextul, nici momentul.

Este o atitudine nihilistă față de Constituție a majorității parlamentare...

Nicolae Osmochescu: „Păi iată asta este problema, că și aici este o atitudine nihilistă față de Constituție a majorității parlamentare. Dacă este cazul ca președintele să fie supus unei proceduri de impeachment pentru declarațiile, încălcările admise pe parcursul acestor aproape doi ani, fiți buni și inițiați, dar aici predomină interesele politice. Și, într-adevăr, acoperindu-se cu pretexte politice, se spune că nu este nici contextul, nici momentul. Eu sunt ferm convins că inițierea unui proces de impeachment în cazul dat va fi în defavoarea majorității parlamentare și partidelor care fac parte din majoritatea parlamentară și va avantaja pentru viitoarele alegeri Partidul Socialiștilor și pe dl Dodon personal.”

Europa Liberă: Adică, dacă e vorba despre impeachment, trebuie să se ajungă la un referendum, la referendum trebuie să fie acumulate atâtea voturi cu câte a fost ales dl Dodon în funcția de președinte?

Nicolae Osmochescu: „Da, da, da!”

Europa Liberă: E o procedură mai complicată și Dvs. lăsați să se înțeleagă că ar putea să nu se adune acel număr de voturi pentru cu care a fost ales Igor Dodon?

Nicolae Osmochescu: „Absolut corect. Și procedura însăși, dar și rezultatul, indiferent care ar fi el, aici ar fi în favoarea Partidul Socialiștilor și a dlui Dodon personal.”

Europa Liberă: Dl Dodon spunea după ultima suspendare că, în calitatea sa de președinte al țării, nu cedează, nu va ceda în fața provocărilor, a încercărilor de a fi supus unor presiuni, nici de acum încolo nu va ceda pe subiecte principiale pentru țară și societate și spune că aceste jocuri de-a democrația cu suspendare sau transmiterea împuternicirilor se vor termina în curând. Cred că are în vedere alegerile parlamentare și spune că cei care participă la acest show și fărădelege vor fi înlăturați pe termene mult mai îndelungate, decât e suspendat el.

Nicolae Osmochescu

Nicolae Osmochescu: „Tot ce se întâmplă acum cu suspendările acestea aproape regulate peste o perioadă de timp și probabil că și până la expirarea mandatului actualului Parlament vor mai fi, pentru că urmează să fie adoptate și promulgate o serie de legi cu care președintele Dodon înainte de a fi ele propuse procesului de promulgare spune că el nu este de acord. Adică, el va utiliza dreptul său de veto relativ și nu le va promulga, le va întoarce în Parlament...”

Europa Liberă: Andrian Candu a și precizat că următoarea dată ar putea fi suspendat când ar putea să nu promulge noul Cod al Audiovizualului, care include măsuri de combatere a propagandei ruse.

Asta s-a transformat, din păcate, într-un spectacol cu doi actori, unul este în rezervă...

Nicolae Osmochescu: „Da, iată un exemplu. Eu nu numai asta am avut în vedere, dar desigur că s-a transformat, din păcate, asta într-un spectacol cu doi actori, unul este în rezervă, Parlamentul – președintele. Un spectacol de propunere – respingere, propunere – respingere – suspendare. Asta nu este nici în favoarea Parlamentului, nici în favoarea liderilor de partid din Parlament, inclusiv a dlui Candu și nici în favoarea instituției Președinției. Noi nu trebuie să uităm un singur lucru: aici se joacă și se speculează cu probleme. Ce este Republica Moldova? După forma de guvernământ și după regimul politic este o republică parlamentară, în care statutul constituțional al președintelui este destul de redus, simbolic în mare măsură, dar fără care nu se poate să existe un stat și un sistem constituțional.”

Europa Liberă: Dar și aici e o dispută. De exemplu, Igor Dodon la Europa Liberă a spus că socialiștii ar fi adunat un milion și jumătate de semnături pentru trecerea la republică prezidențială, iar Andrian Candu se întreabă dacă mai este necesară instituția prezidențială în situația în care atât Parlamentul, cât și Guvernul funcționează și el admite un eventual vot pentru simplificarea și mai mult a funcțiilor care îi revin instituției prezidențiale. Cu ce se va termina această dispută?

Nicolae Osmochescu: „(Râde) Îmi pare rău dacă dl Candu a afirmat așa ceva că se poate de trăit și fără instituția prezidențială, pentru că el, ca jurist, înțelege foarte bine că în toate sistemele constituționale sunt anumite funcții pe care le poate exercita o singură persoană, așa-numitele funcții unipersonale. Și este cazul și republicilor parlamentare, cât nu sunt ele de simbolice în politica internă, atât ele sunt de importante pe plan extern. Reprezentarea statului, asta este o funcție care există pe plan extern în toate sistemele constituționale, indiferent cum se numește acest șef de stat – șeic sau sultan, sau altcumva.”

Europa Liberă: Dl Candu spune clar: într-o republică parlamentară prima vioară este premierul, șeful statului joacă alt rol. Și el chiar îl numește „un rol doar de decor”.

Nicolae Osmochescu: „Ca putere executivă, da, în republica parlamentară prima vioară în sistemul celor trei puteri de stat după principiul de stat – legislativul, executivul și judiciarul –, președintele nu se înscrie clar nici în puterea executivă, cu atât mai mult, în puterea legislativă.”

Europa Liberă: Dar el nu face parte din puterea executivă?

Nicolae Osmochescu: „Nu! Nici formal, nici oficial el nu face parte din puterea executivă.”

Europa Liberă: Ce va face Igor Dodon cu acele semnături pe care le-au adunat socialiștii, un milion și jumătate?

Trebuie de modificat serios Constituția și de revăzut rolul instituției președintelui...

Nicolae Osmochescu: „Păi, dacă este vorba reală, atunci, poftim, poftim să modifice Constituția, să treacă la sistem prezidențial, să instituie un stat cu o verticală prezidențială foarte puternică. Dar pentru asta trebuie de modificat serios Constituția și de revăzut foarte serios și categoric rolul instituției președintelui în general și locul lui nu numai în politica externă, care-i destul de clară, dar și în raportul separării puterilor de stat în interior.”

Europa Liberă: Dar acum majoritatea parlamentară, dacă e să-l credem pe dl Candu, poate să voteze pentru a simplifica și mai mult funcțiile care-i revin instituției prezidențiale?

Nicolae Osmochescu: „Eu, de exemplu, sincer să vă spun, nu văd ce funcții ale președintelui, ce competențe i-ar putea fi limitate acum președintelui. Funcțiile președintelui sunt confirmate nu o singură dată prin hotărârea Curții Constituționale a noastră, dar și a mai multor țări, sunt funcții de a reprezenta statul pe arena internațională, de a fi garantul suveranității, independenței naționale, unității și integrității teritoriale a țării, așa cum este stipulat în Constituție și în hotărârea Curții Constituționale. Cât privește rolul de moderator al celor trei puteri care l-ar apropia de puterea executivă, mulți nici nu recunosc această competență a șefului de stat. Ce ar putea fi redus?”

Europa Liberă: Dl Osmochescu, să revenim totuși la aceasta a patra suspendare și eventual la cele care vor mai fi. Experții vorbesc și despre un interes partinic. Unii spun că este o modalitate de coabitare a guvernării cu șeful statului, care, dacă vrea, atunci promulgă legi foarte specifice. Doar el a promulgat, de exemplu, legea privind amnistia capitalului, vânzarea de fapt a cetățeniei țării și chiar reforma impozitării, ce contravine, se zice că, propriului program economic al socialiștilor. De ce când îi e convenabil promulgă, când nu îi e convenabil nu promulgă? Rămâne doar la acest interes partinic?

Nicolae Osmochescu: „Categoric, da! Iată în asta și-i drama realității noastre juridico-politice, că au transformat principiul supremației legii într-un sub-principiu, care se folosește în funcție de interesele de partid sau, uneori, chiar de interesele personale. Din păcate, principiul supremației legii pentru toți și pentru toate a fost înlocuit cu principiul interesului politic, dar este o lege, un principiu general de drept, că politicul influențează crearea dreptului, prin Parlament se realizează interesele politice, el creează normele de drept. Dar din momentul în care norma de drept este adoptată, și politicul este subordonat legii, este supus legii. Iată așa, din păcate, la noi s-a făcut. Și asta nu este altceva, decât promovarea unui nihilism juridic.”

Europa Liberă: Apropo, eu când discut cu omul simplu, cetățeanul crede că în societate se induce ideea de debandadă, de neglijare a justiției, de dispreț față de lege.

Nicolae Osmochescu: „Se promovează și se educă nihilismul juridic, care la noi și așa-i destul de înalt, atunci când majoritatea absolută nu crede nicio iotă în valoarea dreptului, în valoarea jurisprudenței. Am ajuns la asta, din păcate.”

Europa Liberă: Și e o bătaie de joc la adresa statului de drept ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova?

Nicolae Osmochescu: „Păi dar noi nu putem vorbi, în primul rând, că noi suntem un stat de drept, noi numai am declarat că vrem să fim un stat de drept, dar dacă ne considerăm un stat, pur și simplu un stat modern, asta îi bătaie de joc și călcarea în picioare, și ștergerea încălțămintei murdare de tot ceea ce se numește sistem de drept.”

Europa Liberă: Unii spun că e cu atât mai grav, cu cât acest lucru se petrece cu contribuția Curții Constituționale?

Nicolae Osmochescu: „Există și acest element. Toți sunt implicați, absolut toți, pentru că o singură putere, oricât este ea de putere – am în vedere legislativul, executivul sau judiciarul –, nu ar putea face atâtea lucruri negative pentru evoluția statului și societății noastre câte se fac în ultima perioadă.”