Curtea Constituțională a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon, care a respins de două ori cererea premierului Pavel Filip de a semna decretele de numire a noilor miniștri înlocuiți de Partidul Democrat de guvernământ. După decizia Curții, decretele de numire a Silviei Radu în fruntea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a lui Nicolae Ciubuc în fruntea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va putea fi semnat de președintele parlamentului, Adrian Candu, sau de premierul Filip. Este pentru a patra oară când Dodon este suspendat din funcție pentru refuzul de a numi miniștri sau promulga legi adoptate de majoritatea parlamentară. În cazul de acum, Dodon a spus că remanierea este făcută de PD în scopuri strict electorale.
Într-o primă reacţie, președintele Dodon şi-a reluat criticile la adresa magistraților Curții Constituționale pe care tradițional i-a acuzat de lipsă de independență şi de profesionalism. Dodon a mai spus că suspendându-l din funcţie magistraţii ar fi comis o dublă ilegalitate şi anume „au zădărnicit încercarea de a stopa o gravă încălcare de legislație şi au dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un așa-numit președinte interimar”. Într-un mesaj pe Facebook şeful statului a reiterat motivele refuzului său de a accepta candidaturile celor doi miniştri. Silviei Radu, propusă la Ministerul Sănătăţii, Dodon i-a reproşat că nu întrunește cerinţe minime pentru a ocupa o funcţie publică de conducere, inclusiv cea ca să aibă cel puţin cinci ani vechime în domeniu, aşa cum stipulează legea. Despre Nicolae Ciubuc, propus la Ministerul Agriculturii, Dodon a spus că acesta nu ar corespunde criteriilor de integritate şi că ar fi comis abateri penale despre care şeful statului nu a oferit detalii.
Decizia Înaltei Curţi era previzibilă, nu doar pentru că e a patra oara când Dodon este înlăturat temporar din funcție, dar şi pentru că tot Curtea sugerase, într-o hotărâre din octombrie anul trecut, calea pe care ar trebui să se meargă dacă numirea unui ministru este blocată de şeful statului.
„Refuzul deliberat al preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a candidaturilor propuse repetat de prim-ministru se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funţiei de preşedinte”, a pronunţat decizia preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, fără a readuce în discuţie cât va mai dura ping-pongul dintre Preşedinte şi Parlament, aşa cum procedase predecesorul său, Tudor Panţâru, la precedenta suspendare, cea din ianuarie, când şeful statului a refuzat să promulge legea anti-propagandă.
Probabil că repunerea pe tapet a discuţiei ar fi fost inutilă din moment ce deputații democrați Sergiu Sârbu şi Eugeniu Nichiforciuc, care au sesizat Curtea nici nu s-au prezentat la şedinţă. Iar proiectul de lege la care făceau ei referinţă data trecută şi care ar face posibilă tragerea la răspundere penală pentru neexercitarea unor atribuţii constituționale de către unii demnitari nu a mai avansat de atunci în dezbateri legislative.
Boris Negru aminteşte că legea supremă prevede că în cazul nerespectării normelor constituționale președintele poate fi suspendat total din funcţie...
Expertul în drept constituțional Boris Negru, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat a Moldovei, spune că aceste suspendări repetate aruncă în derizoriu instituția prezidențială. El aminteşte că legea supremă prevede că în cazul nerespectării normelor constituționale președintele poate fi suspendat total din funcţie:
„Noi doar nu avem preşedinte întrerupător. Îl întrerupi pentru câteva minute şi ai rezolvat problemele. Nu se face aşa. Se încalcă Constituţia şi preşedintele credeţi că nu ştie că încalcă Constituţia?”
Reprezentanţii puterii au declarat anterior că nu vor să recurgă la procedura de impeachment pentru că aceasta ar fi complexă şi i-ar aduce un plus de popularitate şefului statului. Profesorul Boris Negru crede că nu se procedează la demiterea şefului statului pentru că înlăturarea temporară a acestuia pare să convină atât guvernării, cât şi președinției, ultima fiind cea mai avantajată, crede Boris Negru.
„Președintelui fără ca să se vrea i se face reclamă. E în favoarea președintelui ce se întâmplă acum, dar e ridicolă situaţia.”
Speakerul democrat Andrian Candu nu a anunţat deocamdată când îl va înlocui pentru 5 minute pe şeful statului pentru a semna decretele de numire a celor doi miniştri.
De la învestire, Guvernul Filip a trecut prin câteva remanieri. Preşedintele Dodon a respins de fiecare dată numirea noilor candidaturi, fiind temporar suspendat din funcţie, cu o excepţie. Singurul ministru propus de guvernarea PD-PPEM şi acceptat de Dodon a fost cel de la justiţie, Victoria Iftodi, ea fiind în trecut ministră în cabinetele comuniste și colegă cu Dodon.