Nicolae Panfil, Promo-LEX: Ce riscuri ne pasc în aceste alegeri și de unde provin

Nicolae Panfil, director de programe la Promo-LEX, în studioul Europei Libere

Intervențiile guvernării de la Chișinău în campania electorală, prin Comisia Situații Excepționale, sunt periculoase, întrucât oferă motive ca alegerile să fie percepute ca incorecte, creează condiții pentru contestarea acestor alegeri, deși „contextul poate fi înțeles”, atrage atenția, în podcastul video „Pe agendă” de la Europa Liberă, Nicolae Panfil, director de programe la Promo-LEX.

„Guvernul, Comisia Situații Excepționale s-au implicat de câteva ori deja în campania electorală” pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, menționează reprezentantul asociației.

Pericole pentru corectitudinea alegerilor

Nicolae Panfil se referă, inclusiv, la modificările legislației electorale „pe ultima sută de metri”, la decizia de a interzice unor anumiți foști membri ai Partidului Șor, declarat neconstituțional, să participe la alegeri în următorii trei ani, dar și la decizia de a suspenda temporar funcționarea a șase posturi TV și de a bloca 31 de site-uri, pentru că „prin intermediul acestora, Federația Rusă ar încerca să „influențeze alegerile locale din R. Moldova”.

Panfil accentuează că poate fi înțeles contextul în care guvernarea de la Chișinău a luat aceste decizii, inclusiv pentru că magistrații Curții Constituționale au anulat cu trei zile înainte de campania electorală pentru alegerile locale restricțiile precedente pentru fruntașii fostului partid Șor de a participa la alegeri.

Expertul Promo-LEX spune însă că astfel de ingerințe ale guvernării în alegeri creează un precedent și ar putea lăsa „o impresie negativă asupra alegerilor, asupra capacității Republicii Moldova de a organiza alegeri, mai ales în condițiile unui nou Cod electoral și în special în ajunul demarării negocierilor de aderare cu UE”.

Încălcări vechi în forme noi

Nicolae Panfil spune că, în pofida eforturilor făcute de legiuitori, inclusiv a interdicției nominale de a candida, nu s-au văzut „efecte în curmarea canalelor de finanțare ilegală a partidelor politice și a concurenților electorali”. El a exemplificat prin faptul că după scoaterea în afara legii a partidului Șor au apărut partide-clone ale acestuia.

În opinia expertului, autoritățile nu au reușit să întrerupă căile de finanțare ilegală a partidelor politice. În campania pentru alegerile generale locale, unele partide politice folosesc „inginerii noi” de corupere a alegătorilor, prin așa-zisele suplimente la pensii sau programe de investiții.

„Partidul Șansa și echipa lui Ilan Șor sprijină pe deplin programul „Satul moldovenesc”(...). Dacă vorbim de programul Satul Moldovenesc, intenția era ca acele localități să aplice cu niște proiecte care să fie finanțate și să fie susținute din niște resurse de origine neclară, care, până la urmă, intrau în conturile primăriilor. Aceleași scheme le vedem implementate și prin donațiile care se fac în adresa primăriilor, ca să ofere niște sume financiare suplimentare la pensii pentru anumite categorii de persoane în această perioadă”, exemplifică Nicolae Panfil, care împreună cu observatorii Promo-LEX monitorizează de mai mulți ani campaniile și alegerile în R. Moldova.

Resursele administrative folosite abuziv

Monitorizările făcute de observatorii asociației Promo-LEX arată că doar în cea de-a treia săptămână de campanie au fost 43 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative. Cel mai des, candidații electorali implicau în activitățile de campanie persoane cu funcții publice sau își asumau meritele pentru lucrările/serviciile de uz public efectuate din bani publici.

„Acele exemple, spre mirarea noastră, țin de autoritățile publice și centrale, când au oferit sporuri la salarii (...). Urmau să se ofere inclusiv resurse pentru reparația unor drumuri, pentru completarea bugetelor unor proiecte. Oferirea acestor resurse în perioada campaniei, inevitabil, vor fi văzute ca utilizarea resurselor administrative, pentru că exact aceleași măsuri se puteau adopta probabil și peste trei săptămâni, ca să trecem de alegeri”, exemplifică Nicolae Panfil.

El a remarcat că, în primele trei săptămâni de campanie electorală, Partidul Acțiune și Solidaritate a folosit cele mai multe resurse administrative.

Și în regiunea autonomă găgăuză, la fel, au fost folosite autoritățile regionale pentru interesele unor politicieni. Cel mai recent raport al asociației Promo-LEX scoate la iveală un caz ce poate fi calificat drept corupere a alegătorilor prin oferirea plicurilor cu bani în cadrul unui eveniment public organizat de Guvernatoarea UTAG cu sprijinul Fundației „Miron Șor”.

Ce mai puteți afla din acest interviu :

  • Marile provocări ale alegerilor locale generale din 5 noiembrie.
  • Prin ce este special acest scrutin pentru alegerile locale din R. Moldova de cele anterioare?
  • De ce finanțarea ilicită a partidelor politice rămâne o problemă și la aceste alegeri, în pofida modificărilor legislative ?
  • De ce sunt greu de demonstrat cazurile de folosire abuzivă a resurselor administrative în alegeri ?
  • Migrația politică primarilor de la un partid la altul.
  • De ce există mai puțini candidați independenți la funcția de primar ?

„Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.