Prim-ministra Maia Sandu a afirmat astăzi că schimbarea gestionarului la Aeroportul internațional Chișinău, care s-a produs joi în ciuda încercărilor autorităților de a o împiedica, nu va influența în niciun fel decizia Guvernului de a renunța la această concesiune şi de a reîntoarce în gestiune publică aeroportul. Prim-ministra a trebuit să-i ia totodată apărarea ministrului economiei din Guvernul său, Vadim Brînzan, căruia i s-a cerut demisia în spațiul public după ce a părut să sugereze că statul ar avea mai mult de pierdut decât de câștigat în cazul aplicării acestei soluții. Ce opțiuni are la îndemână Guvernul pentru a renunța mai puțin dureros la un contract de concesionare pe care îl crede dezavantajos?
Your browser doesn’t support HTML5
Practic, ideea rezilierii contractului, care ar fi şi cea mai radicală soluție, a fost avansată mai apăsat de şeful statului, Igor Dodon, după o ședință de săptămâna trecută a Consiliului Suprem de Securitate ținută după ce s-a aflat de intenția unui miliardar britanic de a prelua aeroportul de la vechiul concesionar, Avia Invest.
În fapt, opţiunea de reziliere este sprijinită ferm şi de Guvern, a afirmat astăzi prim-ministra, doar că pentru a merge pe această cale, autoritățile ar mai avea nevoie de timp, ca să se înarmeze cu probe puternice în caz de un arbitraj internațional, a explicat Maia Sandu:
„Guvernul să nu piardă acest proces, deci să putem să ne apărăm poziția”.
Igor Munteanu, președintele unei comisii care, printre alte anchete declanșate în Parlament pe privatizările anterioare, cercetează şi modul de organizare și desfășurare a concesionării aeroportului, şi-a făcut publică astăzi concluzia: că Guvernul poate cere de pe acum în justiție anularea contractului, pentru că a fost încheiat urmare a unui concurs fraudat, câștigat de o companie care nici măcar nu participase de la bun început la competiție.
„Oricine intenționează să primească din mâinile lui Şor (Ilan Şor, deputatul fugar considerat că ar sta în spatele companiei Avia Invest – n.r.), indiferent de căile pe care le folosește, devine complice la schemele sale criminale”, a spus Munteanu.
Oleg Tofilat, expert în transport, susține, pe de altă parte, că în realitate Guvernul are mai multe opțiuni, inclusiv cea a renegocierii contractului, care altminteri ar putea fi şi cea mai judicioasă, dacă am admite că un executiv la început de cale ar putea să nu dispună de capacități pentru câștig de cauză într-o soluție mai complicată.
„Guvernul poate avea câteva opțiuni: prima, cea promovată în mai mare măsură de Brînzan şi cu care eu personal sunt mai degrabă de acord, de a aduce concesiunea existentă într-un cadru avantajos pentru societate. Să fie tarife corecte, avantajoase pentru cetățeni şi să fie un concesionar cu reputație ireproșabilă, capabil de a gestiona această concesiune. A doua opțiune, mai radicală, de a rezilia concesiunea şi a duce aeroportul în gestiunea statului.
Pentru a merge la asemenea pași, trebuie să existe dosare penale cu condamnări...
Aici, la fel poate fi o opțiune pertinentă, dar statul îşi asumă riscul de a confrunta concesionarul în arbitraj. Şi noi putem declara la nesfârșit că a fost o procedură viciată, lucru cu care sunt absolut de acord, la fel cum sunt de acord că contactul este absolut nociv, însă această concesiune a fost votată de câteva ori de Guvern, de acea investitorul poate să pretindă că e de bună-credință. Respectiv, îi putem face un mare bine concesionarului, care ar putea obține, urmare a unui arbitraj, compensații substanțiale, deci există acest risc. Pentru a merge la asemenea pași, trebuie să existe dosare penale cu condamnări care să demonstreze vicierea procedurii. Probe clare ar fi condamnări a persoanelor implicate şi demonstrarea legăturii cu persoanelor care au preluat aeroportul după aceasta.”
Din spusele expertului, care cunoaște atât subtilitățile funcționării aparatului administrativ, cât şi a businessului avia, ar rezulta totuși că prin pașii de măsuri anunțați – anchetele procuraturii pe numele celor implicați în procesul de concesiune, demonstrarea caracterului dezavantajos pentru stat al contractului semnat cu concesionarul, audit al investițiilor efectuate până acum de acesta – autoritățile merg în fapt pe calea cea dreaptă.
### Vezi și... ### Igor Munteanu: „Trebuie să schimbăm condițiile unei tranzacții defectuoase din anul 2013”Joi, în mod neașteptat, firma NR Investments Ltd a miliardarului britanic Nathaniel Rothschild a anunțat încheierea tranzacției de preluare a activelor unei companii care a obținut în 2013 de la Guvernul moldovean în concesiune aeroportul, iar faptul că acest lucru s-a întâmplat după ce autoritățile au dat asigurări că ar fi reușit să blocheze tranzacția a fost interpretat de unii ca semn de ineficiență a actualei guvernări.
Vadim Brînzan, ministrul economiei, a explicat şi el astăzi că atât concursul, cât şi contractul prezintă toate semnele să fi fost fraudate şi merită a fi anulate, indiferent de cine e noul gestionar.
„Vreau să vă asigur că Ministerul Economiei depune tot efortul pentru a găsi modalitățile legale pentru a anula sau rezilia acest contract”.
### Vezi și... ### În dezbatere: Controversata concesionare a Aeroportului InternaţionalDar aceste declarații nu l-au ajutat pe ministrul Brînzan să se apere de tot felul de bănuieli după ce a comis o incoerență, negând apoi recunoscând că s-a întâlnit cu acel potențial nou gestionar, Nathaniel Rothschild.
„Ministrul economiei este un om bine intenționat şi spun asta cu toată certitudinea”, a spus astăzi în apărarea lui Brînzan Maia Sandu.