Peste două săptămâni în R. Moldova începe noul anul şcolar, dar Ministerul Educației nu a explicat deocamdată cum se va desfășura acesta în contextul unui nou val pandemic.
Your browser doesn’t support HTML5
Sunt analizate diferite scenarii, dar o decizie finală abia urmează a fi anunțată, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului. Cert este că revenirea în sălile de clasă va depinde şi de rata de vaccinare împotriva-Covid a angajaților școlilor, dar această condiție nu a fost formulată ca una obligatorie pentru a evita învățământul la distanță. Autoritățile au recomandat managerilor școlari să-și vaccineze angajații în proporție de peste 70 la sută.
### Vezi și... ### Inga Pasecinic: „Poate este cazul să introducem anumite condiționări” pentru cei nevaccinațiÎn lipsa unor directive foarte amănunțite de la Ministerul Educaţiei şi Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică despre modul în care se vor desfăşura lecţiile începând din 1 septembrie, direcțiile raionale de învățământ şi managerii școlari spun că pregătesc totuși instituţiile pentru revenirea elevilor în sălile de clasă. Învățământul online la care s-a recurs periodic din martie 2020, de la începutul pandemiei, a pus la grea încercare atât cadrele didactice, cât şi beneficiarii sistemului educațional, părinți și copii. Iată de ce această opțiune este cea mai puțin dorită acum, chiar dacă pandemia de coronavirus se intensifică, iar specialiștii vorbesc despre un noul val puternic de infectări, datorat inclusiv revenirii copiilor la școală. Şeful direcţiei educaţie din raionul Cimişlia, Vasile Surdu, afirmă totuşi că incertitudinea e cea care marchează şi începutul acestui an şcolar:
„Claritate încă nu avem. În general, Centrele de sănătate publică spun că dacă vor fi vaccinați 75% din cadre didactice vor permite cu prezenţa fizică studiile. În caz contrar va fi online.”
Vasile Surdu precizează că în majoritatea instituţiilor de învăţământ din raion rata de vaccinare a personalului didactic este de peste 70%. Iată de ce majoritatea managerilor speră să-şi redeschidă școlile la 1 septembrie, dar decizia finală încă urmează a fi luată de autoritățile locale în colaborare cu centrele de sănătate publică.
### Vezi și... ### O dilemă: profesorul nevaccinat va intra în clasă?Directoarea gimnaziului „Dmitrie Cantemir” din satul Mîndreşti, raionul Telenești, Ludmila Bosîi, spune că a auzit de la televizor că una din condiţiile pentru revenirea copiilor în sălile de clasă ar fi imunizarea personalului didactic în proporție de cel puţin 75%. Ea precizează că, deşi în instituţia pe care o conduce ca şi în majoritatea din raion această rată a fost atinsă, modul în care va începe anul școlar rămâne o mare necunoscută deşi au rămas zile numărate:
Suntem în aşteptare...
„Din păcate nu avem nici o circulară, nici un ordin semnat prin care să ne fie clar cum facem şi ce facem. Suntem în aşteptare. Mulţi colegii au început să revină din concedii şi mă întreabă, iar eu ridic din umeri. Ne dorim o claritate. În primul rând ne dorim să fie doar cu prezenţa fizică a elevilor şi profesorilor. Nici nu încape în mintea noastră dacă ne trezim, după toate chefurile care au fost permise pe parcursul verii, noi şi elevii închişi în casă. nici nu vreau să îmi imaginez. Cred că sistemul nostru pur şi simplu riscă să explodeze dacă apucăm să lucrăm în online pentru că noi nu avem nici capacitate, nici forţă, copiii deja au făcut imunitate la cerinţele profesorilor în online. E dezastruos, sperăm din suflet să putem lucra în regim tradițional.”
### Vezi și... ### La Chișinău, 60% din cadrele didactice sunt vaccinate anti Covid-19 (Primăria capitalei)Şi directorul liceului „Constantin Spătaru” din oraşul Leova, Dorin Marin, spune că va opta cu fermitate pentru prezența fizică a elevilor în sălile de clasă, dacă decizia privind desfăşurarea procesului educaţional va fi lăsată la discreţia administrațiilor instituțiilor de învățământ, cum s-a procedat în precedentul an şcolar.
„Ţinând cont de faptul că la noi s-au vaccinat 90% din personalul didactic, bănuim că o să începem cu prezenţa fizică a elevilor, mai ales că în instituţia noastră s-a implementat un proiect de eficienţă energetică, adică avem condiţii, avem blocuri sanitare renovate, ne permitem.”
Europa Liberă: Cum aţi reuşit să convingeţi profesorii să se vaccineze? În alte instituţii rata de imunizare e mai mică?
„Nu vreau să vă divulg secretul. Nu am folosit resurse administrative. Oamenii pur şi simplu au conștientizat. Un argument determinant a fost că nu se vrea şcoala online fiindcă le-am explicat că în caz contrar când nu avem rata de 70% există pericolul să nu putem începe cu prezenţa fizică. Oamenii au înţeles nu doar din acest considerent, dar şi din considerentul siguranţei personale fiindcă cadrele didactice sunt o categorie mai responsabilă.”
În raionul Edineţ, rata de vaccinare a angajaţilor din educație este sub cea din raioanele şi localitățile sus pomenite şi constituie circa 55%. Cu toate acestea, şcolile din raion se pregătesc şi ele să-şi deschidă uşile pentru elevi la 1 septembrie, spune şefa direcţiei educaţie, Mariana Odobescu. Ea precizează că imunizarea cadrelor didactice este doar recomandată de către autorităţi şi nu impusă ca o condiţie obligatorie, prin urmare nu ar fi un criteriu de bază pentru revenirea în şcoală:
Acest lucru este total benevol...
„Noi nu impunem absolut nimănui. Acest lucru este total benevol. Nu există nici un act în care să fie specificat că în cazul în care 70% din cadrele didactice nu vor fi vaccinate, nu o să se permită revenirea în sălile de clasă. Noi nu prevedem şi nu insistăm referitor la vaccinare.”
Your browser doesn’t support HTML5
La nivel de republică, rata de vaccinare a angajaţilor din educație este de puțin peste 30%. Deşi Ministerul Educaţiei şi specialiştii din sănătate insistă pe urgentarea vaccinării profesorilor, mulţi dintre dascăli încă ezită, din varii motive. Interlocutorii mei observă însă că reticenţa scade totuşi pe măsură ce se apropie anul şcolar, inclusiv graţie campaniilor de informare despre beneficiile imunizării şi diverselor maratoane, ca cel programat duminică în capitală pentru imunizarea angajaţilor din educaţie.