Linkuri accesibilitate

De ce pedagogii ezită să se imunizeze împotriva COVID-19?


În proces de pregătie a instituțiilor de învățământ pentru noul an de studiu, Ministerul Educației anunță că prioritate are crearea condițiilor sanitare pentru a împiedica răspândirea virusului Covid-19 și imunizarea cadrelor didactice. Experți în sănătate anticipează că școala va începe în condițiile creșterii unui nou val pandemic și insistă pe urgența vaccinării pedagogilor, numai că mulți dintre dascăli sunt încă greu de convins.

De ce învățătorii ezită să se imunizeze împotriva COVID-19?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

În raionul Briceni, din cei peste o mie de angajați din educație s-au imunizat o treime. Până la începutul anului școlar, autoritățile raionale sper să-i convingă pe dascăli să-și administreze vaccinul, unul din argumente fiind și șansa de a evita învățământul la distanță. Șeful direcției raionale de educație, Vitalie Știrbu spune că procesul de imunizare are suficientă vizibilitate în regiune, numai că în egală măsură se răspândesc și informațiile manipulatorii, care alimentează scepticismul celor care se împotrivesc vaccinării:

„Chiar e regretabil că mulți din cadrele didactice nu înțeleg acest lucru că trebuie să fie vaccinați. Noi, la rândul nostru, ne străduim să le aducem mesajul acesta, că trebuie să facă acest lucru, le lămurim și le spunem că toate vaccinurile sunt bune, fiindcă Organizația Mondială a Sănătății le-a dat undă verde. Dar e greu, e greu fiindcă lupta asta informațională acționează asupra oamenilor, din păcate. Nu rămâne nimic să facem, decât să convingem.”

Nu rămâne nimic să facem, decât să convingem...

Situația de la Briceni este specifică și multor alte raioane din țară, unde dascălii tratează cu neîncredere procesul de vacinare. Între timp, experți în sănănate, între care Ala Tocarciuc, atrag atenția că începutul studiilor poate coincide cu o creștere a numărului de îmbolnăviri și prin urmare, este nevoie de vaccinarea profesorilor în proporție de 100 %, altfel există riscul învățării la distanță chiar din septembrie.

Ala Tocarciuc
Ala Tocarciuc

Ecaterina Pascal, șefa direcției învățământ de la Basarabeasca spune că pedagogii care au refuzat imunizarea sunt contactați periodic de medicii de familie, în încercarea de a le spulbera ezitările. Totuși, remarcă ea, informația din surse oficiale este deseori ignorată, în comparație cu cea care nu are în spate surse veridice, iar efectul este pe măsură:

„Avem câteva instituții unde mai mult de jumătate din cadrele didactice și personalul auxiliar au fost vaccinate. Dar sunt instituții unde mai stau oamenii, știți, nu putem să îi impunem.

Este reticență…

Acum, pe rețelele de socializare scriu că Pfizer-ul e bun și mai jos scriu că a dat complicații. Oamenii sunt confuzi și nu știu încotro să o apuce și ce să facă. Mulți au dorit vaccinul Sputnik și nu a ajuns, era un agiotaj foarte mare.”

Și la Criuleni procesul de imunziare a cadrelor didactice este unul lent, însă tendința ultimilor săptămâni este încurajatoare, spune șefa direcției raionale de educație, Ala Ungureanu.

Ea sugerează că în mai multe instituții se va reuși atingerea cotei de imunizare a 70 la sută din personal, în primul rând datorită insistenței directorilor de instituții:

„Știind situația din teritoriu, eu sunt sigură că unii manageri vor obține obiectivul dat, alții- mai puțin, iarăși, în dependență de vârsta cadrelor didactice. Unii sunt mai sceptici, alții, care sunt de vârstă mai înaintată, chiar acceptă cu mare drag să-și pună vaccinul. Mai problematice eu cred că sunt cadrele tinere.”

Mai problematice eu cred că sunt cadrele tinere…

În Chișinău, statistica imunizării pedagogilor arată mai bine și depășește pragul de 55 la sută. Totuși, dascălii sunt îndemnați cu regularitatea să-și administreze unul din serurile puse la dispoziție de autorități.

Reticența față de vaccinare a multor cadre didactice, pe de o parte, și dorința autorităților de a evita studierea online pe de alta, alimentează tot mai mult ideea că imunizarea în învățământ ar putea fi obligatorie. Este doar temerea mai multor pedagogi, neconfirmată de decidenți, dar care aduce în discuție eficiența măsurilor de prevenire a răspândirii virusului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG