Pentru noul guvern, integrarea europeană este prioritară

Pentru noua guvernare, scopul „major” al politicii externe este să asigure un „climat internațional și regional favorabil, constructiv și non-conflictual pentru desfășurarea cu succes a reformelor democratice” pe plan intern, potrivit programului de guvernământ. În ultima săptămână, guvernul și președinția au semnalat că sunt preocupate să se asigure că vor avea acest climat non-conflictual în relația cu Moscova. O vizită europeană la Chișinău marți a fost prilej pentru ministrul de Externe, Nicu Popescu, de a reaminti că integrarea europeană este o prioritate cheie.

Your browser doesn’t support HTML5

Pentru nou guvern, integrarea europeană este prioritară

Politica externă a R. Moldova a intrat într-o nouă fază, una activă, a declarat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, anunțând că în următoarele săptămâni țara va fi vizitată de mai mulți oficiali europeni, inclusiv șefi de state.

### Vezi și... ### Discuții la MAEIE cu ambasadorii rus, român și ucrainean

Ministrul de Externe a reiterat că integrarea europeană reprezintă o prioritate-cheie a actualului guvern, iar autoritățile moldovene au suficient avânt ca să-și asume reforme în domenii care nu neapărat au fost vizate în Acordul de Asociere la Uniunea europeană. E vorba de protecția mediului, digitalizare și cooperarea în domeniul securității, în această ordine le-a enunțat ministrul Popescu în prezența oaspetelui leton:

„Pentru noi, integrarea europeană înseamnă aprofundarea relațiilor cu UE și transformarea acestui stat într-un stat care este guvernat conform normelor și practicilor europene. Inclusiv în domenii ca reforma justiției, combaterea corupției, modernizarea economiei. Pentru noi, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este piatra de temelie a procesului de reforme și modernizare a statului nostru, dar vrem să aprofundăm, intensificăm și lărgim integrarea noastră cu Uniunea Europeană în domenii de politici publice care sunt mai puțin elaborate în Acordul de Asociere în formula sa actuală.”

Edgars Rinkēvičs, ministrul de externe al Letoniei

Ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs este primul oficial european care vizitează R. Moldova de la investirea guvernului Gavrilița. Deloc întâmplător, or, viitorul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău, succesorul lui Peter Michalko, deține în prezent funcția de director politic în cadrul ministerului de Externe de la Riga.

### Vezi și... ### Peter Michalko își încheie mandatul de șef al Delegației UE în R.Moldova

Edgars Rinkēvičs a lăsat să se înțeleagă că Uniunea Europeană este în așteptarea reformelor mai ales în domeniul justiției și administrării publice. Între altele, diplomatul leton s-a referit și la recentele modificări de legislație care permit evaluarea și demiterea procurorului general. Edgars Rinkēvičs a îndemnat Chișinăul la transparență:

Ne dorim un sistem de justiție eficient, care să livreze schimbări și decizii rapide, fără părtinire

„Este foarte complicat să facem față reformelor din domeniul justiției. Indiferent dacă vorbim de Letonia, R. Moldova sau altă țară din UE. Pe de o parte, ne dorim un sistem de justiție eficient, care să livreze schimbări și decizii rapide, fără părtinire. Pe de altă parte, unul din principiile statului de drept spune că procurorii și judecătorii ar trebui să fie independenți, iar în activitatea lor să nu existe interferențe politice.”

De la preluarea mandatului, cabinetul de miniștri condus de Natalia Gavrilița a lansat semnale clare că ar vrea să promoveze o politică externă echilibrată. Săptămâna trecută, Chișinăul a fost vizitat de emisarul Kremlinului, Dmitri Kozak, care după întâlnirea cu președinta Maia Sandu a declarat că a avut parte de discuții „foarte constructive”.

### Vezi și... ### Nicu Popescu: Politica externă a R. Moldova intră într-o nouă fază, una activă

În opinia expertului de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, intenția Chișinăului de a avea relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul, are sorți de izbândă, însă atrage atenția că țara de mult nu mai este la o răscruce de drumuri, prin urmare, vectorul extern oricum este unul pro-european.

Mihai Mogîldea

„Este evident că în contextul actual, inclusiv cel regional, și pornind de la provocările de ordin economic, de ordin social din R. Moldova, este absolut necesar dezvoltarea unui dialog constructiv cu partenerii din Est, cu Federația Rusă, pentru rezolvarea problemelor care vizează cetățenii noștri. Dar nu trebuie să uităm că în mod prioritar trebuie să punem accentul pe respectarea angajamentelor pe care și le-a asumat R. Moldova și care nu mai pot fi chestionate. Noi nu mai suntem la o răscruce de drumuri în care ne gândim încotro să o luăm: spre Est sau spre Vest. Noi avem un Acord de Asociere care setează niște priorități foarte clare pentru apropierea față de Uniunea Europeană, deci, noi ne-am asumat acest parcurs care trebuie să fie urmat în perioada imediat următoare.”

Mihai Mogîldea mai constată că agenda politicii externe a unei țări oglindește starea de lucruri din interiorul guvernării. El crede că actuala putere ar trebui să învețe lecția foștilor guvernanți, care pe față se arătau deschiși pentru vectorul european, iar în culise tolerau și alteori participau la fărădelegi inspirate din spațiul estic. Dovadă este celebra devalizare a sistemului bancar care a coborât dramatic Republica Moldova în topul încrederii din partea partenerilor de dezvoltare.