Cu câteva săptămâni înainte startului examenelor de bacalaureat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că peste o mie de liceeni au obținut deja din oficiu nota 10 la limba străină și nu trebuie să se mai prezinte la acest examen. În total, la sesiunea de bacalaureat sunt așteptați anul acesta aproape 18 mii de candidați. Despre principalele noutăți şi îngrijorări legate de această sesiune.
Noutatea sesiunii de BAC din acest an e că elevii vor avea mai multe șanse de susținere a examenelor. Cei care nu reușesc să le promoveze din prima, vor mai avea două încercări, şi nu una ca în anii precedenți. Astfel vor fi organizate în total trei sesiuni, una de bază şi două suplimentare. Decizia a fost luată la finele anului trecut de Parlament, argumentul deputaților fiind că deși rata de promovabilitate a crescut în ultimii ani, numărul celor care pică testele rămâne încă ridicat. Iar termenul de un an pentru repetarea probelor ar fi exagerat.
Directoarea Liceului „Meşterul Manole” de la Sălcuţa, Liuba Pleşca, crede însă că o a treia încercare de a susţine examenele nu va schimba prea mult situaţia:
Dacă nu a învăţat trei ani de liceu, să nu mai aşteptăm noi că el o să rupă cărţile...Liuba Pleşca
„Eu cred în repetarea bacalaureatului doar o singură dată. Îi dai o a doua şansă şi el dacă este elev bine pregătit, va recupera. Una e clar că de regulă cei care nu susţin sunt copiii care nu prea au învăţat, ori chiar nu au învăţat defel. Dacă nu a învăţat trei ani de liceu, să nu mai aşteptăm noi că el o să rupă cărţile. Sunt şi excepţii, dar vorbim acum de lucrurile care fac regula.”
Pentru a treia sesiune elevii vor trebui să achite şi o taxă. Ministerul Educaţiei a propus pentru dezbateri publice mărimea acestei taxe de 500 de lei. Banii vor fi transferați Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare pentru a acoperi cheltuielile necesare organizării și desfășurării sesiunii repetate.
Și în acest an, evaluarea cunoştinţelor va avea loc în condiții de maximă exigență cu măsuri anti-fraudă. Anul trecut Guvernul a respins o iniţiativă a socialiştilor, a treia la număr, care încerca să anuleze măsura de supraveghere video a examenelor introdusă în 2013. Guvernul a zis că e o măsură menită să combată frauda şi să asigure buna organizare a examenelor în condiţii egale pentru toţi elevii.
Liuba Pleşca spune că supravegherea video și aplicarea detectorului de metale la intrarea în sălile de examinare nu mai au efectul de sperietoare.
„Discuţii prin sferele înalte ale stelelor noastre din învăţământ spuneam că vor dezamorsa ceva la BAC, dar oficial nu avem venită în şcoală vreo informaţie că sunt schimbări fundamentale. Copiii cunosc noua tehnică de susţinere a bacalaureatului, nu mai sunt stresaţi cum erau în primii ani de la camerele de luat vederi, nu mai aşteaptă nimeni pomană de nu ştiu unde, susţinere nu ştiu de la cine.”
Instrumentele de prevenire şi de descurajare a fraudelor nu doar că au generat o schimbare de atitudine printre tineri, dar au şi rezultate incontestabile, constată Natalia Cheptea, ofiţeră în cadrul Direcţiei educaţie anticorupţie din CNA, la încheierea campaniei de informare „Fără corupţie la BAC”:
S-a redus și numărul de restanțieri, ceea ce denotă că elevii au conștientizat care este responsabilitatea lor...Natalia Cheptea
„Aceste rezultate le atestăm în ultimii ani, și anume diminuarea fraudelor, creșterea ratei de promovare a examenelor, s-a redus și numărul de restanțieri, ceea ce denotă că elevii au conștientizat care este responsabilitatea lor. De asemenea, a scăzut și numărul de plângeri din partea părinților și elevilor privind camerele de filmat. S-a atestat că în ultimii ani aceasta deja nu mai prezintă un pericol, o încălcare, un impediment la evaluarea examenelor.
Elevii au conștientizat că aceste măsuri vin doar în beneficiul lor, pentru că va fi o evaluare corectă, echitabilă, și nu una subiectivă, pentru că elevii cunosc foarte bine performanțele, succesele colegilor care, de fapt, pe parcursul anului nu au avut o reușită atât de bună, dar la examenele de bacalaureat au luat o notă mai bună, conștientizând foarte bine că acest examen ar fi putut să fie cumpărat sau să fie fraudat.”
### Vezi și... ### Tamara Macari: „N-aș vedea Bacalaureatul ca pe o sperietoare”La sesiunea de BAC din acest an s-au înscris aproape 18 mii de candidați, dintre care 2478 sunt restanțieri din sesiunile anterioare.
Pretestările naționale, care s-au desfășurat în aprilie, au stârnit mai multe critici din partea profesorilor şi elevilor, care au semnalat multiple carențe legate de conținutul subiectelor. Ministerul Educaţiei le-a cerut autorilor testelor să evite aceste lacune şi să elaboreze testele conform tuturor recomandărilor programei şcolare.
### Vezi și... ### Anatol Gremalschi: „Dacă nu vor fi întreprinse măsuri radicale, vom avea un învățământ caracteristic Evului Mediu”O analiză a evoluţiei rezultatelor la examenele de BAC realizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare arată că rata de promovare a examenelor a crescut în ultimii ani. În 2018 a fost de aproape 93 la sută, cu 21 puncte procentuale mai mare decât în 2014. Numărul liceelor în care toţi elevii au promovat BAC-ul s-a majorat de patru ori anul trecut faţă de primii ani în care au început să fie aplicate măsurile anti-fraudă.