Este posibilă o apropiere între PD și blocul ACUM?

Blocul ACUM ar putea elabora săptămâna aceasta, împreună cu Partidul Democrat, o declarație privind ireversibilitatea parcursului european al R.Moldova. Mai mult, sâmbătă, la Consiliul Național al Partidului Democrat au fost făcute schimbări importante în structura conducerii partidului, nume de rezonanță, precum fostul lider al Parlamentului Andrian Candu, Sergiu Sârbu sau Vladimir Cebotari nu se mai află în prima linie a liderilor Partidului Democrat. Blocul ACUM și democrații au fost în tabere politice opuse în ultimii ani, când structura dominată de Maia Sandu și Andrei Năstase l-a avut ca principal adversar politic pe omul de afaceri devenit lider PD, Vlad Plahotniuc și când Alianţa ACUM s-a apropiat de Partidul Socialiştilor. Este oare vorba de o schimbare de perspectivă? Și ce ar putea însemna?

Your browser doesn’t support HTML5

Este posibilă o apropiere între PD și blocul ACUM?



Observatorii politici sugerează că schimbarea garniturii din fruntea partidului democrat reflectă mai puţin o „spălare de păcate” a formaţiunii şi mai mult o încercare de coagulare a diferitor tabere existente în PD după retragerea lui Vlad Plahotniuc. Cu alte cuvinte, se încearcă neadmiterea scindării partidului, o scindare ce ar fi fatală pentru viitorul formaţiunii.

Prin disponibilitatea de a vota, alături de rivalele sale de pe dreapta - PAS şi PPDA - o declaraţie în sprijinul integrării europene, adică împotriva socialiştilor cu care au votat guvernul, democraţii ar încerca, mai spun analiştii, să recâştige poziţia sa de altădată, cea de formaţiune fără de care nu se mişcă lucrurile în politica moldovenească.

Până aici părerile observatorilor coincid în cea mai mare parte. În ce se despart însă e oportunitatea pentru ACUM de a da curs ideii legate de declaraţia comună cu PD.

### Vezi și... ### Igor Boțan: Blocul ACUM abia însușește arta compromisului, arta de a face politică


Jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi crede, de exemplu, că PAS şi PPDA ar trebui să profite de prilej:

„Ar fi un prin pas şi un semnal foarte puternic că se produce o apropiere a partidelor de pe centru-dreapta, iar asta în sine ar fi un semnal alarmant pentru socialişti. Să nu uităm că ei nu au acoperire politică necesară pentru a menţine pentru mult timp în funcţie guvernul Chicu.”

Stela Jantuan, în trecut deputată democrată, ar sugera, dimpotrivă, Blocului ACUM mai degrabă să se abţină de la intrarea în jocul PD:

„Această declarație este o capcană, în primul rând, pentru ACUM, pentru că, dacă nu urmează al doilea pas, adică demiterea Guvernului Chicu și formarea deja a coaliției PDM-ACUM, atunci nu-i va da nimic ACUM-ului, dar va da mai multe posibilități de manevră Partidului Democrat.”

Din cele două partide pro-europene ce ar putea să participe la adoptarea, în parlament, a declaraţiei, doar unul, şi e vorba de Partidul Acţiune şi Solidaritate condus de fostul premier Maia Sandu, nu are îndoieli în privinţa necesităţii documentului, iar liderul grupului parlamentar PAS, Igor Grosu, ne-a explicat motivele:

### Vezi și... ### Stela Jantuan:„Partidul Democrat rămâne mai mult un jucător care reprezintă diferite grupuri de interese”


„Are rost în special acum, când avem tot mai multe semnale că socialiştii ne împing spre spaţiul euro.-asiatic, discuţiile despre aderarea la banca euro-asiatică şi tot felul de iniţiative de acest gen.”

Platforma Demnitate şi Adevăr condusă de Andrei Năstase, găseşte, pe de altă parte, lipsit de rost o astfel de măsură, dacă documentul nu va conţine angajamente clare din partea semnatarilor să nu admită o eventuală apropiere a Republicii Moldova de spaţiul estic, aşa cum îşi doresc socialiştii lui Igor Dodon. Şeful grupului parlamentar al PPDA, Alexandru Slusari:

„Eu văd rostul declaraţiei dacă vor fi nişte angajamente foarte clare, de exemplu că vor fi blocate orice încercări de aderare a R. Moldova la structuri euro-asiatice, că solicităm o misiune specială de la UE pentru reforma justiţiei, că adoptăm legea „Magniţki”, că tranşant spunem despre caracterul unitar al statului şi nevoia de demilitarizare – atunci nu văd nici o problemă să votăm un asemenea document. Dar dacă noi ne rezumăm la o fiţuică de exprimare a dorinţei de a fi respectat Acordul de Asociere, atunci nu văd mare rost. Repet, şi socialiştii spun că pledează pentru respectarea Acordului de Asociere”, ne-a spus Alexandru Slusari.