Premierul Maia Sandu și președintele Igor Dodon au lăudat luni, în declarații separate, modul cum s-au ținut alegerile locale de duminică, subliniind că ele au marcat o ruptură cu practicile vechiului regim și o „revenire la normalitate” – aceasta fiind sintagma folosită de șeful statului. Cum au apreciat observatorii independenți mersul alegerilor?
Your browser doesn’t support HTML5
Alegerile locale au fost organizate, în general, într-un mediu calm şi competitiv, în pofida unor deficiențe legale ale Codului Electoral. Această apreciere, deocamdată preliminară, aparține observatorilor din Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO). Ei au anunțat însă și o listă de obiecții concrete.
Observatorii au constatat că cerințele excesive din lege pentru înregistrarea candidaților independenți sunt în contradicție cu standardele internaționale. Procesul de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea în cursă a fost problematic în multe cazuri, prevederile legale fiind lipsite de claritate și interpretabile. Iar respingerea înregistrării unor candidaţi independenţi poate afecta principiul egalităţii de şanse, se mai spune în raportul de monitorizare.
### Vezi și... ### Ruslan Codreanu, exclus din cursa pentru postul de primar al Chișinăului, cere demisia CEC
Observatorii s-au arătat îngrijorați de implicarea directă a primarilor, liderilor de partid şi oficialilor guvernamentali în agitația electorală, precum şi folosirea de resurse administrative, a spus şeful Misiunii ENEMO în Moldova, Dritan Taulla, fără referințe la cazuri concrete.
Observatorii au semnalat finanţarea din umbră a campaniilor electorale, fiind o discrepanţă dintre fondurile raportate şi cheltuielile reale. Misiunea de observare regretă, între altele, că nu s-au aplicat sancțiuni celor care nu au raportat cheltuielile în fondul electoral, a menţionat şeful adjunct al misiunii, Pierre Peytier.
### Vezi și... ### Sergiu Gurduza: „Dacă vrem alegeri libere și corecte, noi, alegătorii, trebuie să fim cu ochii-n patru” (VIDEO)
„ENEMO constată lipsa unor mecanisme puternice de verificare a respectării de către concurenţii electorali a cerinţelor legii privind finanţarea campaniei. Ne îngrijorează că deşi CEC are misiunea de supraveghere a raportărilor financiare, nu are resurse suficiente, inclusiv umane, pentru a face acest lucru de o manieră comprehensivă.”
În raportul preliminar se mai constată că mecanismele de monitorizare şi sancţionare aplicate de Consiliul Audiovizualului sunt ineficiente, iar autoritatea de reglementare a presei nu a reacționat rapid la cazurile de reflectare părtinitoare a campaniei. Numărul de posturi TV şi radio care au fost monitorizate de Consiliul Audiovizualului a fost prea mic, iar selecţia acestora a fost inadecvată.
### Vezi și... ### Campania pentru locale, între manipularea posturilor TV și scuzele Consiliului Audiovizualului
Misiunea europeană de observatori va monitoriza şi turul doi al scrutinului, iar un raport final ar urma să fie publicat în decembrie.
Concluziile observatorilor europeni coincid în mare parte cu cele ale monitorilor naţionali. Asociaţia Promo-LEX, care a avut şi la acest scrutin cei mai mulţi observatori, a constatat că la alegerile locale au avut loc mai puține incidente decât la cele parlamentare. Totuşi, mai persistă cazuri reprobabile, cum ar fi transportarea organizată a alegătorilor la urne, coruperea alegătorilor. Iar cazurile de utilizare a resurselor administrative şi de oferire a cadourilor electorale s-au diminuat semnificativ.
Prim-ministra Maia Sandu și președintele Igor Dodon au lăudat luni modul de organizare a alegerilor locale din 20 octombrie, pe care le-au apreciat ca fiind libere și corecte. Igor Dodon a spus că alegerile locale „s-au desfășurat în mod liber și democratic, fapt care demonstrează că este o revenire la normalitate”. Iar Maia Sandu a declarat că „de această dată am avut altfel de alegeri față de modul în care se organizau acestea în timpul regimului Plahotniuc”.
Totuşi procesul electoral nu a fost ideal, a remarcat Maia Sandu, precizând că e nevoie de unele îmbunătățiri, între care „modificarea legii cu privire la numărul necesar de semnături pentru candidații în cursa electorală, ajustarea legislației pe contestații... Ne vom asigura că Consiliul Audiovizualului devine o instituție independentă care împiedică și sancționează orice formă de manipulare, propagandă și intoxicare a populației”.