După ce negocierile din Congres, cu privire la noul ajutor economic pentru americani, în perioada pandemiei, au eșuat, președintele Trump a inițiat propriul sau program prin ordine executive. Sau cel puțin așa pare…
Your browser doesn’t support HTML5
În America, alocările bugetare sunt făcute de către Congres. Ele sunt prerogativa legislativului și se pune întrebarea dacă măsură președintelui este legală sau nu. Din această perspectiva se fac auzite voci atât democrate, cât și republicane, de o parte și de cealaltă a baricadei.
La republicani, o voce critică la adresa președintelui este senatorul de Nebraska, Ben Sasse, care consideră decizia lui Trump, neconstituțională. Democrații vor să se revină la masă negocierilor, dar își asumă un risc politic. Președinta Camerei Nancy Pelosi și liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer au spus că Trump nu înțelege gravitatea situației, din punct de vedere medical și economic. Candidatul democrat la președinție, Joe Biden îl acuză pe șeful executivului că promovează jumătăți de măsură și periclitează pensiile sociale.
Un republican moderat, Lamar Alexander ii ia apărarea lui Trump când spune „Președintele face tot ce poate pentru a-i ajută pe lucrători, studenți și cei care locuiesc cu chirie, dar Congresul este cel care trebuie să acționeze. Democrații să înceteze să blocheze propuneri de bun simt și să-i ajute pe studenți să revină la cursuri și pe părinți cu copii, să revină la lucru”. Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Lindsey Graham și-a exprimat apreciarea că Donald Trump a trecut la acțiune, adăugând că ar fi preferat ajungerea la un acord în Congres. „Cred că și președintele Trump ar fi preferat același lucru” – a adăugat Graham.
Un alt critic al președintelui, fost republican, în prezent libertarian, deputatul Justin Amash a spus „Constituția noastră nu-i permite președintelui să se comporte că un rege, atunci când Congresul nu emite legi”.
Trump însuși a recunoscut că ordinele sale executive ar putea fi atacate în instanța, explicând că încearcă să-i ajute pe americani, într-un moment dificil. Donald Trump îl atacă pe rivalul său politic, Biden, spunând că acesta a cedat în față extremei stângi a partidului atunci când propune o creștere masivă de impozite pentru propunerile sale ecologice și vizând întărirea sistemului de sănătate publică. Ordinul executiv al lui Trump adaugă $400 pe săptămână la ajutorul de șomaj, dar $100 din această suma ar urmă să fie achitată de state. Or acestea susțin că nu au fonduri.
Ordinele executive ar urma să fie menținute până la sfârșitul anului 2020, dar rămâne de văzut ce se va întâmplă pe plan legal.