Partidul lui Ion Ceban ar fi susținut de Moscova, potrivit Trezoreriei SUA

Ion Ceban, primarul Municipiului Chișinău.

Mișcarea Alternativa Națională, lansată de primarul Chișinăului Ion Ceban, ar fi primit ajutor din partea consilierilor politici apropiați guvernului rus, se arată în comunicatul Departamentului Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii, care a anunțat miercuri, 26 octombrie, mai multe sancțiuni împotriva unor persoane și entități care au acționat în R. Moldova în interesul Moscovei.

Ceban a calificat aceste informații ca fiind neadevărate.

Potrivit autorităților americane, după eșecurile de a influența alegerile din R. Moldova din 2020 și 2021 și recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită pro-rusă din Moldova, Kremlinul ar fi continuat să încerce să readucă un guvern pro-rus la putere. Astfel, echipa condusă de Igor Gudilin, tehnolog politic rus și fost ofițer FSB, care a fost în R. Moldova pentru a-l consilia în alegeri pe fostul președinte Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, „a oferit sprijin pentru un grup politic de opoziție – Mișcarea Alternativa Națională”.

Comentând sancțiunile impuse de SUA, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că acesta este abia începutul. Șefa guvernului a sugerat, printre altele, că primarul Ion Ceban ar fi beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale. În replică, Ceban a acuzat guvernarea de „informații mincinoase și calomnioase” în adresa sa și spus că va ataca în judecată „guvernarea și presa care distribuie mesaje false”.

Mișcarea Alternativa Națională este un partid politic lansat de primarul Chișinăului Ion Ceban, ales în fruntea capitalei pe listele socialiștilor. În august 2022, când și-a anunțat partidul, Ion Ceban spunea că această formațiune susține inclusiv integrarea europeană a Republicii Moldova, neutralitatea și că este în opoziție cu actuala guvernare.

### Vezi și... ### Analist: Primarul vrea să ajungă președinte

Atunci, unii analiști politici de la Chișinău spuneau că mișcarea lui Ion Ceban ar fi o alternativă pentru Partidul Socialiștilor și nu excludeau că Ceban are sprijinul Kremlinului în acest demers, „având în vedere că Moscova susține orice mișcare filo-rusă din Moldova care are șanse de succes”.