Pe agendă | Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor din autonomia găgăuză. Ce urmează?

Evghenia Guțul a candidat pentru funcția de bașcană a regiunii găgăuze din partea Partidului Șor

În acest episod, discutăm despre decizia Curții de Apel Comrat de a recunoaște victoria Evgheniei Guțul, candidata Partidului Șor, în alegerile pentru funcția de bașcan, și despre importanța „strategică” a luptelor pentru Bahmut, în estul Ucrainei.

Curtea de Apel Comrat a examinat legalitatea recentelor alegeri pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, ale căror rezultate au fost puse la îndoială de ofițerii anticorupție și autoritățile centrale de la Chișinău.

Comisia Electorală Centrală a autonomiei găgăuze a constatat victoria candidatului Partidului Șor, Evghenia Guțul, iar oponentul său, candidatul socialiștilor, Grigori Uzun, și-a recunoscut înfrângerea, deși consideră că procesul electoral nu a fost onest.

După turul doi, din 14 mai, Centrul Național Anticorupție a confiscat listele electorale, invocând presupuse ilegalități, ceea ce a stârnit un val de nemulțumiri din partea politicienilor de la Comrat, care au acuzat Chișinăul de presiuni asupra autonomiei găgăuze.

Your browser doesn’t support HTML5

Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor din autonomia găgăuză. Ce urmează?

Alte teme ale ediției din 22 mai:

  • De ce Ucraina luptă cu Rusia pentru fiecare centimetru din Bahmut;
  • Sunt alegerile din Turcia un semn al ascensiunii „democrației iliberale”?

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.