Linkuri accesibilitate

„Epuizează-i!”| De ce Ucraina a luptat cu Rusia pentru fiecare centimetru din Bahmut


Bătălia de nouă luni pentru Bahmut a distrus orașul vechi de 400 de ani din estul Ucrainei și mii de oameni au murit într-o demonstrație reciproc devastatoare a strategiei Ucrainei de a epuiza armata rusă, remarca agenția AP.

Luni, 22 mai, fondatorul milițiilor ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forțele sale se vor retrage din Bahmut între 25 mai și 1 iunie, după ce sâmbătă anunțase cucerirea orașului. Mulți analiști străini atrag însă atenția că planurile lui Prigojin sunt de fapt dictate la Kremlin, așa că orice retragere depinde în ultimă instanță de voința președintelui rus Vladimir Putin (Die Welt). Mai mult, Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) atrage atenția că luptele de la Bahmut au epuizat atât de multe forțele de mercenari, încât ar fi acum incapabile să mai atace în afara orașului.

Pentru moment, este imposibil de confirmat situația de pe teren, în cea mai lungă bătălie a invaziei: Ministerul rus al Apărării a raportat că milițiile de mercenari Wagner, susținută de trupele ruse, acucerit orașul. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski – aflat la sfârșitul săptămânii la reuniunea G7 de la Hiroshima - a spus însă că Bahmut nu este ocupat în totalitate de forțele ruse.

Oricum, remarcă AP, Bahmut a avut multă vreme mai mult valoare simbolică decât strategică pentru ambele părți. Cel mai semnificativ indicator al succesului pentru forțele ucrainene a fost capacitatea lor de a-i ține pe ruși blocați. Armata ucraineană și-a propus să epuizeze resursele și moralul trupelor ruse în această zonă minusculă , dar importantă tactic, de pe o linie de front care se întinde pe 1.500 de kilometri. Tactică menită inclusiv să ajute la pregătirea unei mult-așteptate contraofensive.

„Acum mai controlăm o mică parte din Bahmut, dar apărarea orașului rămâne relevantă”, a spus generalul col. Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ale armatei ucrainene. „Acest lucru ne oferă posibilitatea de a intra în oraș în cazul unei schimbări a situației. Și cu siguranță se va schimba.”

Un oraș distrus și abandonat

Situat la aproximativ 55 de kilometri nord de capitala regională Donețk, controlată de Rusia, Bahmut era înainte de război un important centru industrial, înconjurat de mine de sare și gips, în care locuiau aproximativ 80.000 de oameni. Astăzi, orașul este distrus și abandonat de civili.

Orașul, denumit în perioada sovietică Artemovsk, era cunoscut pentru vinul său spumant produs în peșterile subterane. A fost popular printre turiști pentru aleile largi mărginite de copaci, parcurile luxuriante și un centru cu conace impunătoare de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Toate sunt acum distruse, remarcă AP.

Chiar dacă trupele ruse și milițiile Wagner controlează centrul orașului, forțele ucrainene continuă să se lupte pentru controlul asupra periferiilor și mai ales asupra căilor de aprovizionare, într-o încercare de a încercui mercenarii Wagner în interiorul orașului.

„Inamicul a pierdut o parte din înălțimile din jurul orașului. Înaintarea trupelor noastre continuă în suburbii, complică foarte mult prezența inamicului”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei.

Periferiile mai importante

Comandanții militari ucraineni spun că a meritat să reziste luni de zile la Bahmut, pentru că au obligat Rusia să-și concentreze trupele aici, permițând armatei ucrainene să facă progrese în alte zone ale frontului. „Ideea principală este să-i epuizăm, apoi să atacăm”, a declarat săptămâna trecută colonelul ucrainean Evghen Mezevikin, comandantul unui grup specializat care luptă în Bahmut.

Potrivit oficialilor ucraineni și unor observatori externi, în ultimele luni, Rusia a fost obligată să trimită întăriri la Bahmut pentru a reface flancurile nordice și sudice, pe care le pierduse și pentru a preveni apariția altor flancuri neacoperite și expuse atacurilor ucrainene. Președintele rus Vladimir Putin are nevoie de o victorie la Bahmut, mai ales în scopuri propagandistice, apreciază analiștii. Și în special pentru că ofensiva de iarnă a forțelor sale nu a adus victorii în alte orașe de-a lungul frontului, remarcă AP.

Unii analiști sunt de părere că și acum, micile victorii ale trupelor ucrainene în afara Bahmut-ului ar putea fi mai importante decât par la prima vedere.

„Armata rusă a suferit pierderi atât de mari și este atât de uzată în jurul Bahmut-ului încât... nu mai poate merge înainte”, apreciază Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews.

Victoria de la Bahmut, dacă se confirmă, nu aduce neapărat Rusia mai aproape de capturarea întregii regiuni Donețk - scopul declarat al războiului declanșat de Putin. Mai degrabă, deschide ușa către noi bătălii de uzură în direcția Sloviansk sau Kostiantinivka, situată la 20 de kilometri distanță, a spus Kateryna Stepanenko, analist rus la Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite.

În ultima săptămână, cu câteva zile înainte ca Rusia să anunțe că a cucerit orașul, forțele ucrainene mai controlau doar câteva clădiri, pe fundalul bombardamentelor ruse constante, însoțite mereu de noi valuri de atacuri din partea mercenarilor Wagner. În aceste condiții, pozițiile defensive nu au putut fi menținute mult timp.

Bahmut și tactica diversiunii

„Importanța misiunii noastre la Bahmut este să obligăm cât mai multe forțe inamice să se concentreze pe această bătălie, abandonând alte puncte ale frontului”, a explicat pentru AP și Taras Deiak, comandantul unei unități speciale de voluntari ucrainene. „Pentru asta, plătim un preț mare.”

Flancurile nordice și sudice din jurul Bahmut-ului, controlate acum de Ucraina, sunt situate în apropierea a două șosele care fac legătura cu o rută cheie de aprovizionare, numită și „drumul vieții”.

„Acest lucru ne va ajuta să deschidem noi căi pentru a livra muniție și a-i evacua pe militarii răniți sau uciși”, a mai spus Taras Deiak, comandantul unității de voluntari ucraineni. „Acum ne este mai ușor să livrăm provizii, să rotăm trupe și să le evacuăm”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG