Pe agendă | De la Leușeni la Praga: protestele fermierilor se extind în Europa, motivele sunt însă diferite

Sute de agricultori cehi protestează pentru prima dată cu tractoarele pe străzile din Praga, împotriva creșterii prețurilor, birocrației, a produselor ieftine din Ucraina și a politicii „verzi” a UE, luni 19 februarie 2024.

În acest episod discutăm despre motivele pentru care fermierii din Moldova protestează, ce promisiuni a făcut deja guvernul și ce speră să mai obțină la negocierile de marți, 20 februarie. Dacă discuțiile sunt un eșec, agricultorii vor să reia protestele.

Your browser doesn’t support HTML5

De la Leușeni la Praga: protestele fermierilor se extind în Europa, motivele sunt însă diferite

Motiv pentru care după ultima rundă de negocieri, de vinerea trecută, și-au lăsat tractoarele în lungul șoselelor pe care le blocaseră. Marți vor decide dacă pleacă cu tractoarele acasă, sau le pun din nou în stradă.

Fermierii cer Guvernului 400 de milioane de lei subvenții pentru pierderile pe care le-au suportat din cauza prăbușirii prețurilor la cereale de la începutul războiului în Ucraina. Cerere respinsă de premierul Dorin Recean. „Blocarea traseelor și vămilor nu va aduce alte subvenții sau ajutoare de la Guvern. (...) Noi nu o să acceptăm să dăm toți banii într-o singură direcție, pentru că există și alte categorii de afaceri care au nevoie de ajutor”, a spus Recean vineri, 16 februarie.

Pe lângă subvenții, agricultorii solicită să fie instituit pentru ei un fond special de credit, cu un termen de rambursare de 5-7 ani, care să fie garantat de stat în proporție de 50%.

Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat că autoritățile pot deschide acum o linie de credit pentru producătorii de cereale, dar cu anumite limite: maximum 500.000 de lei credit pentru fiecare agricultor, pe o perioadă de un an și jumătate (18 luni). Creditul ar urma însă să fie garantat de stat în proporție de 90%.

Alte subiecte ale episodului din 19 februarie 2024

  • Cum vrea NATO să-și întărească apărarea și să ajute Ucraina? O discuție cu Denis Dermenji care a urmărit săptămâna trecută, la Bruxelles, reuniunea miniștrilor Apărării din Alianța Nord-Atlantică.
  • Avertismentul istoricului american american Timothy Snyder, de la Universitatea Yale: „Dacă doamne ferește Ucraina pierde războiul cu Rusia (...) situația strategică a Moldovei este dezastroasă”. Există șanse ca următoarele ținte ale Rusiei să fie Moldova și Georgia, sau direct o țară NATO.
  • Săptămâna politică americană, trecută în revistă de corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela și un fragment din podcastul „În esență”, cu Eugen Urusciuc, despre securitatea granițelor Moldovei.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de trei ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.