Pe agendă | Insurecția Wagner: mai multe întrebări decât răspunsuri

Luptătorii grupului privat de mercenari Wagner se retrag din cartierul general al Districtului Militar de Sud pentru a se întoarce la bază, în orașul Rostov-pe-Don, Rusia, 24 iunie 2023.

În acest episod, analizăm posibilele efecte ale scurtei rebeliuni armate a lui Evgheni Prigojin și a grupului său de mercenari Wagner, dar și formele în care partidul interzis Șor ar putea reveni pe scena politică din R. Moldova.

La Moscova și în câteva regiuni rusești au fost anulate restricțiile impuse la weekend în legătură cu revolta lui Evgheni Prigojin și a grupului său de mercenari Wagner. Tot luni, 26 iunie, agențiile de presă oficiale au anunțat că Prigojin rămâne sub urmărire penală, într-un dosar privind rebeliunea armată, în ciuda promisiunii Kremlinului că nu va mai fi cercetat penal și că ar putea să se mute în Belarus. Pe 23 iunie, Prigojin a ordonat trupelor sale să înainteze spre Moscova, însă, după 24 de ore, le-a întors din drum.

Your browser doesn’t support HTML5

Insurecția Wagner: mai multe întrebări decât răspunsuri

Alte teme ale ediției din 26 iunie:

  • Reacții internaționale la insurecția Wagner: „Apar fisuri în Rusia”.
  • Cine controlează arsenalul nuclear în Rusia? Revolta lui Prigojin a stârnit îngrijorare în SUA.
  • La o săptămână după ce Curtea Constituțională a scos în afara legii Partidul Șor, pentru „încălcarea statului de drept și acțiuni contra suveranității Republicii Moldova”, liderul acestuia, oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat formarea unui bloc politic, care, la fel ca formațiunea sa interzisă, îi va purta numele. Blocul se va numi „Șansă, Obligații, Realizări”, iar denumirea prescurtată va fi Blocul „Ș.O.R.”.
### Vezi și... ### Ilan Șor anunță crearea unui bloc politic, după ce partidul lui a fost declarat ilegal 

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.