Your browser doesn’t support HTML5
Extinderea Uniunii Europene se află pe agenda summitului de joi și vineri de la Bruxelles, la care se așteaptă să se vorbească, în premieră, despre începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. În ajun, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ceruse liderilor statelor membre să adopte toate deciziile puse pe masa Consiliului. Ea a spus că UE nu are dreptul să rateze momente istorice precum apropierea Ucrainei de blocul comunitar și obținerea unei perspective de pace în țara confruntată cu invazia rusească.
Apelul său vine însă în lipsa unor semne clare că Ungaria va sprijini deschiderea negocierilor cu Ucraina, dar și rectificarea bugetului comunitar care prevede un sprijin substanțial pentru Kiev. Premierul Ungariei, Victor Orban, avertizase cu săptămâni înainte că tema Ucrainei nu ar trebui nici măcar să fie adusă în discuție pentru a se evita un eșec și a nu pune la încercare „unitatea” organizației.
### Vezi și... ### Ce vrea Ungaria ca să nu deraieze summitul UE? Ce a obținut?Totuși, în ajun, s-au făcut auzite și unele voci optimiste, cum ar fi cea a șefului Consiliului European, Charles Michel, care într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă a spus că „nu ia în calcul un eșec la summit-ul Uniunii Europene”. Despre summitul de la Bruxelles discutăm cu editorul de politică externă al Europei Libere, Mircea Țicudean.
Alte teme ale ediției din 14 decembrie:
- În ultimul său raport de evaluare a progreselor Republicii Moldova, din noiembrie, Comisia Europeană recomanda începerea negocierilor de aderare, după ce Chișinăul va îndeplini ultimele trei recomandări din cele nouă pe care le făcuse anul trecut. Comisia a stabilit și un termen – luna martie 2024 -, când va veni o evaluare suplimentară. Domeniul prioritar rămâne reforma justiției. Totodată, Comisia Europeană a cerut autorităților moldovene să facă pași mai hotărâți și în lupta împotriva corupției. În ultimi doi ani, numărul dosarelor de „îmbogățire ilicită” pornite de procurori a fost în creștere, numai că niciunul din acestea nu s-a finalizat cu pronunțarea unei sentințe a instanței de judecată.
- La sfârșitul lunii noiembrie, Finlanda și-a închis toate trecerile de la granița cu Rusia, sub presiunea a sute de migranți ilegali, care încercau să treacă frontiera, străbătând fără a fi opriți zona de securitate rusă. Nu este vorba de o criză umanitară reală, spune expertul leton în securitate Olevs Nikers. Valul de migranți s-ar putea muta acum spre țările baltice, dar acestea, ca și Finlanda, sunt pregătite să facă față „atacului hibrid” instigat de Rusia, explică Nikers, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.