Your browser doesn’t support HTML5
Raportul Comisiei era așteptat inițial înainte de summit-ul european din 26-27 octombrie, dar Europa Liberă a aflat că a fost amânat pentru a nu încărca agenda acelui summit.
Pentru R. Moldova care își propune începerea negocierilor anul acesta și aderarea în 2030, mica amânare nu este neapărat o veste proastă.
Atunci când va fi publicat, pe 31 octombrie sau la scurt timp după, raportul Comisiei Europene va fi pozitiv și va recomanda liderilor europeni să aprobe începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova: au confirmat-o editorului nostru pentru afaceri europene, Rikard Jozwiak, surse multiple de la Bruxelles.
Decizia finală aparține țărilor UE, liderii europeni o vor lua la reuniunea lor de sfârșit de an, în luna decembrie, și se așteaptă că va și de data aceasta pozitivă pentru R. Moldova. Mai departe, mingea va fi mai ales în terenul Chișinăului.
Împreună cu Mircea Țicudean, editorul de politică externă al Europei Libere, și Cristina Popușoi, jurnalista Europei Libere specializată în integrarea europeană, ne întrebăm ce poate face Chișinăul cu această minge ca să înscrie în 2030 sau mai exact, ne întrebăm (și oferim răspunsuri informate la) următoarele:
- Cât de rapid și de bine își va putea după asta negocia R. Moldova aderarea?
- Este bine să rămână în tandemul cu Ucraina care a ajutat-o să obțină statutul de țară candidată la aderare, sau este mai bine să se desprindă pe parcurs?
- Cu ce domenii și capitole ar trebui să înceapă negocierile și cum să ocolească obstacolele ca cele ridicate de problema transnistreană?
- Cum o poate ajuta România, țară membră a UE, să compenseze capacitatea administrativă precară și să evite greșelile la negocieri?