Pot miza moldovenii pe reluarea facilităților de călătorie în UE?

În fiecare zi apar știri despre deschideri sau intenții de deschidere de granițe pe continentul european, unde pandemia COVID-19 pare pe ducă – mai mult decât în alte părți ale lumii.

Deși Uniunea Europeană și-ar dori o revenire coordonată la normal a țărilor membre, în ce privește circulația, statele au rețineri față de unii vecini, dau preferință altora – iar când vine vorba de granițele externe ale UE, rezistența la deschidere este și mai mare.Încercăm în cele ce urmează să schițăm, dincolo de aceste ezitări și confuzii, o posibilă hartă a circulației moldovenilor după pandemie.

Your browser doesn’t support HTML5

Pot miza moldovenii pe reluarea facilităților de călătorie în UE?

Deocamdată, există o singură certitudine și ea îi vizează nu pe cetățenii moldoveni ce ar intenționa de acum încolo să circule în vreun stat al UE, ci pe cei care au fost prinși de pandemie în spațiul comunitar. Aceștia nu riscă să fie incluși în liste negre pentru încălcarea perioadei de trei luni de ședere în UE - beneficiu oferit de pașaportul biometric și regimul liberalizat de vize, declară Europei Libere Dionis Cenușă, expert în politici europene:

Cetățenii moldoveni nu riscă niciun fel de intrare în ilegalitate

„Acest lucru nu a fost comunicat foarte intens, nici din partea UE, nici din partea autorităților naționale, dar în lista documentelor publicate până acum de partea europeană, acest lucru este expres menționat: fiecare țară a stabilit un anumit tip de abordare față de această categorie de cetățeni și fie au extins perioadele de ședere, fie au anulat aceste perioade, deci cetățenii moldoveni nu riscă niciun fel de intrare în ilegalitate.”

Dar în ce-i vizează pe cetățenii moldoveni care au reușit să ajungă acasă, iar acum așteaptă momentul potrivit pentru a reveni în spațiul Schinghen, mai spune la Europa Liberă Dionis Cenușă, situația lor este deocamdată total incertă, iar cei care încearcă să le dea o șansă să poată ajunge în statele UE în timpul apropiat ar trebui să aștepte cel puțin până pe 30 iunie și iată de ce:

### Vezi și... ### Unde fugim de-acasă? Turismul transfrontalier pe timp de carantină

„Urmează să așteptăm semnalul oferit de către partenerii europeni. Ultimele discuții pe care le-au avut miniștri afacerilor interne ai statelor UE au inclus o data preliminară pentru redeschiderea frontierelor pentru cetățenii din state terțe și această perioadă a fost începutul lunii iulie. Deci, până atunci nu putem avea un răspuns clar despre oportunitățile moldovenilor de a călători în statele UE. Unele state din UE au stabilit liste scurte ale statelor pentru care ar putea deschide frontierele, altele – au inclus anumite reguli suplimentare cum e testul la covid, doar că R. Moldova nu se regăsește în aceste liste. Nici măcar Georgia nu se regăsește, deci nici performerii din Parteneriatul Estic nu se bucură de un card blansh din partea UE. Deci, până nu se finalizează redeschiderea graduală a hotarelor în interiorul UE, noi vom avea foarte multe întrebări vizavi de poziția UE.”

La Chișinău în aceste zile, criticii guvernării utilizează din ce în ce mai frecvent, atunci când acuză autoritățile că au provocat adevărate dezastre cetățenilor prin felul cum au gestionat pandemia, un nou argument: cel că, prin nepriceperea lor de a opri virusul, îi va ține pe moldoveni izolați de restul lumii atâta timp cât epidemia nu bate în retragere. Iată și astăzi, când partidul Pro Moldova a acuzat într-o conferință autoritățile sanitare că ar măslui statisticile cu privire la evoluțiile pandemiei, ba chiar că ar fi încredințat testarea unei agenții publice fără acreditări corespunzătoare, liderul formațiunii, Andrian Candu a declarat: „Nota de plată pentru aceste greșeli a venit deja pentru locuitorii R. Moldova – suntem indezirabili în Europa. Pentru că numărul de cazuri este în creștere, iar autoritățile nu au soluții.”

Dionis Cenușă

Iată însă perspectivele pe care le vede Dionis Cenușă în legătură cu tema impactului situației aparent proaste în R. Moldova în ceea ce privește controlul epidemiei asupra reluării facilităților de viză pentru cetățenii ei:

„Dacă R. Moldova nu reușește să stopeze răspândirea, atunci am putea avea probleme cu – unu – includerea R. Moldova pe lista țărilor eligibile pentru călătorii, și - doi – aplicarea unor criterii adiționale pentru a demonstra că cetățenii care intră pe teritoriul acelor țări nu sunt infectați. Și aici cetățenii vor trebui să aibă o informație foarte clară vizavi de condițiile pe care statele UE le aplică, dacă există o poziție comună, pentru că deocamdată această poziție nu există.”

Un raport al Deep Knowledge Group apărut zilele trecute în presă, inclusiv în cea de la Chișinău, plasează R. Moldova pe la mijlocul unui clasament al siguranței privind controlul coronavirusului, cu locul 82 din 200 de state evaluate, după criterii cum ar fi eficiența carantinei, a monitorizării și detectării virusului. Situația este totuși mult mai bună în România, al cărui pașaport este deținut de câteva sute de mii de cetățeni moldoveni, mulți dintre ei utilizând acest pașaport pentru călătorii și muncă în spațiul comunitar.