Dorin Chirtoacă: „E dorită punerea de etichete: Chirtoacă – 60 de milioane de lei. Alţii au furat un miliard!”

Dorin Chirtoacă, escortat de ofiterii anticorupţie

Magistraţii au prelungit astăzi mandatul de arest la domiciliu în cazul primarului Chişinăului, acuzat de abuz în serviciu și de trafic de influență. Acesta se declară însă nevinovat.

Primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă care a fost astăzi din nou în fața judecătorilor, continuă să susțină că este nevinovat, dar magistraţii i-au prelungit cu încă 30 de zile arestul la domiciliu. El este acuzat de abuz în serviciu și de trafic de influență, aflându-se în arest preventiv din luna mai.

Your browser doesn’t support HTML5

„Se doresc a fi puse etichete: Chirtoacă – 60 de milioane de lei. Alţii un miliard au furat”


Prelungirea mandatului de arest la domiciliu al primarul Dorin Chirtoacă, suspendat din funcţie pe durata anchetei, derivă din dosarul parcărilor cu plată, în care edilului i se incriminează corupere pasivă și trafic de influență. De curând primarul Chişinăului a fost inculpat într-un al doilea dosar penal fiind bănuit de implicare într-o presupusa schemă frauduloasă de acordare a unor locuințe din fondul public. Despre ambele dosare Dorin Chirtoacă, care se află în arest la domiciliului din luna mai, spune că sunt fabricate cu motivaţie politică şi pledează nevinovat.

El a criticat azi cererea procurorului de a prelungi măsura preventivă de arest la domiciliu spunând că aceasta este nejustificată.

Dorin Chirtoacă: „O măsură preventivă precum este arestul poate fi prelungită numai dacă sunt motive noi, probe noi, circumstanţe noi. Or dacă actuala cerere şi cea anterioară sunt trase la xerox ce fel de probe, motive şi circumstanțe noi sunt. Pe acest motiv, cel puţin ar fi trebuit respins demersul procurorului şi terminată toată povestea asta cu arestul la domiciliu, de parcă aş fi în concediu. O persoană nevinovată când este limitată în libertatea sa este un abuz, indiferent prin ce mod, mai dur, mai puţin dur.”

Argumentele pe care le-a invocat procurorul Dumitru Robu cerând prelungirea arestului preventiv au rămas neschimbate, principalul fiind că edilul poate exercita presiuni asupra martorilor dacă ar fi pus în libertate.

Dumitru Robu: „Temeiurile care au stat iniţial la baza aplicării şi ulterior prelungirii mandatului de arest şi-au păstrat actualitatea. Există riscul ingerinței în bunul mers al examinării cauzei penale în instanţa de judecată, riscul comiterii de noi infracţiuni şi riscul eschivării nu au fost diminuate.”

Procurorul a refuzat să comenteze cererea apărării, respinsă de judecători, privind recuzarea sa. Motivul invocat de avocaţi, considerat neîntemeiat de magistraţi, a fost că acelaşi procuror Dumitru Robu conduce ambele dosare în care este cercetat edilul.

Chirtoacă a repetat azi că acordarea compensațiilor bănești prin înțelegeri amiabile cu beneficiarii a fost o soluție de compromis în condițiile în care fondul public de locuințe al municipalității a fost epuizat...

Procurorul a refuzat să ofere detalii despre etapa în care se află cel de-a doilea dosar penal pornit la finele lunii august, în care Chirtoacă a fost vineri inculpat oficial pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Edilul este acuzat de acordarea, fără participarea Consiliului municipal, a compensațiilor în valoare de 67 de milioane de lei din bugetul capitalei în loc de apartamente pe care a fost obligat prin decizii judecătoreşti să le repartizeze unor persoane din serviciu public.

Primarul şi-a reluat azi criticile faţă de noile acuzaţii care i se aduc spunând că şi acestea ar fi ilegale și ar avea scopul să acopere „ilegalitățile și abuzurile” pe care anchetatorii deja le-ar fi comis în lanţ. Chirtoacă a repetat azi că acordarea compensațiilor bănești prin înțelegeri amiabile cu beneficiarii a fost o soluție de compromis în condițiile în care fondul public de locuințe al municipalității a fost epuizat.

„În general este un absurd total ceea ce se invocă acolo. Pur şi simplu se doresc a fi puse etichete – Chirtoacă – 60 de milioane de lei. Alţii un miliard au furat, dar Chirtoacă numai 60 de milioane. Ca pentru proşti, mă scuzaţi de expresie. În realitate, acolo s-au făcut chiar economicii la buget prin măsurile care s-au luat şi acele în mod forţat, pentru că nu aveai încotro, pentru că îţi deschideau dosare administrative, iar instanţele de judecată puneau sechestru pe conturi.”

În dosarul parcărilor cu plată, în care este cercetat din luna mai în arest la domiciliu, Dorin Chirtoacă a obţinut anterior o mică victorie, cum au numit-o avocații. Curtea de Apel a decis să întrebe Curtea Constituțională dacă suspendarea sa din funcție pe parcursul anchetei a fost legală. Nu este limpede, deocamdată, când ar urma să se pronunțe Înalta Curte.

Cazul primarului suspendat al Chișinăului a ajuns în vizorul Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acest caz, dar şi, în general, faţă de starea democraţiei locale din Moldova. O delegație a acestei organizaţii aflată recent într-o vizită de documentare la Chişinău s-a întâlnit cu primarul Dorin Chirtoacă, precum şi cu procurorul Viorel Morari şi Ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari.

Concluziile delegaţiei se vor conţine într-un raport despre Moldova care ar urma să fie aprobat la sesiunea din octombrie a organizaţiei. Raportul va fi unul dur, a anticipat primarul Dorin Chirtoacă, căruia judecătorii i-au respins azi solicitarea de a participa la sesiunea din octombrie a Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, la care Chirtoacă este invitat.