În timp ce instituțiile europene au criticat astăzi modul în care guvernarea de la Chișinău a modificat sistemul electoral, premierul României, Mihai Tudose, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, a declarat că schimbarea reprezintă „un drept al Parlamentului” și că „nu este nimic ieșit din comun”. Premierul român s-a mai referit și la reforma Guvernului, dezbătută astăzi în Legislativ, despre a spus că „atâta timp cât un Parlament democratic numește un Guvern stabil – lucrurile sunt în regulă”.
Declaraţiile premierului român Mihai Tudose contrastează cu cele venite astăzi de la Bruxelles. Şefa politicii Externe a UE, Federica Mogherini şi Comisarul european pentru politica vecinătăţii, Johannes Hahn, au constatat că votul de joi, din Parlament, „contravine direct recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneţia”. Într-o declaraţie comună, oficialii europeni au mai precizat că Uniunea Europeană va urmări îndeaproape evoluţia reformei electorale, „inclusiv în lumina obligaţiilor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere şi în calitate de membru al Consiliului Europei”.
La polul opus este mesajul şefului Cabinetului de miniştri de la Bucureşti, Mihai Tudose, în opinia căruia avertismentele venite de la Bruxelles ar fi rodul unor mesaje distorsionate care au ajuns în capitala UE datorită unor „neprieteni” ai guvernului moldovean:
„Deci, nu este nimic ieşit din comun. Ceea ce este ieşit din comun şi v-o spun sincer, pentru că şi România a trecut prin aşa ceva, este distorsionarea realităţii de cei neprieteni, care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. România şi-a modificat şi ea de câteva ori sistemul de alegeri, dacă ştiţi bine, cu acel vot uninominal. Am trecut prin acelaşi lucru, apoi lucrurile s-au liniştit când s-au convins că ceea ce am făcut nu a ieşit din zona democratică. Vom spune şi am început s-o spunem deja despre ce se întâmplă. Guvernul de la Chişinău va trebui de acum să fie mai atent, să explice de ce şi cum se întâmplă aceste lucruri.”
Anterior, atât premierul Pavel Filip, cât şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au criticat liderii opoziţiei extra-parlamentare, pe Maia Sandu şi Andrei Năstase, că s-ar face vinovaţi de „prudenţa” de care dă dovadă Bruxellesul în relaţia cu Republica Moldova. Un mesaj similat a fost transmis şi astăzi de şeful Cabinetului de miniştri de la Chişinău, Pavel Filip:
„Cu părere de rău, s-a reuşit a fi exportată această polemică politică între formaţiunile politice de la Chişinău pe platforma Uniunii Europene. Din punctul meu e vedere, nu contează care sistemul electoral este, e important ca acest sistem electoral să nu încalce normele democratice şi să nu permită abuzuri atunci când au loc alegerile sau campania electorală.”
Aflat săptămâna trecută la Bruxelles, premierul român Mihai Tudose a declarat că României îi revine „o sarcină imensă pentru asigurarea drumului pro-european al Moldovei”. Relaţia celor două state au culminat în 2014, când a fost lansat gazoductul Iaşi-Ungheni, a fost extins serviciul de urgenţă SMURD şi reabilitate zeci de grădiniţe din Republica Moldova. În acelaşi an, România a fost cel mai mare donator al Republicii Moldova dintre țările Uniunii Europene și al doilea donator bilateral, după Statele Unite, alocându-i ajutoare de peste 70 de milioane de dolari.
A urmat însă o perioadă mai puţin intensă în cooperarea moldo-română. Furtul din sistemul bancar şi instabilitatea politică de la Chişinău au influenţat dinamica relaţiei dintre Republica Moldova şi România. Premierul de la Bucureşti Mihai Tudose a dat asigurări că, în prezent, cooperarea moldo-română a revenit în albia normalului, care ar trebui să culmineze cu aderarea Moldovei la UE:
„Este un efort comun dar este nevoie de continuare, nevoie de stabilitate, fiindcă altfel toate eforturile făcute de către guvernul din Republica Moldova şi de către guvernul de la Bucureşti pentru a ajuta, dacă nu au şi o finalitate în câţiva ani să parcurgem cât mai repede drumul către Uniunea Europeană, pe care este înscrisă Moldova, este păcat să fi fost toate eforturile inutile.”
Comentatori politici de peste Prut tratează cu scepticism declaraţiile celor doi premieri. Şi asta pentru că nu este limpede cum guvernul de la Bucureşti, care se confruntă cu un val de neîncredere şi critici, îl poate susţine pe cel de la Chişinău, contestat şi el de o parte a societăţii.
Deputatul european Siegfried Mureșan a criticat astăzi în termeni duri schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, menţionând că noile prevederi ale legislaţiei electorale întorc ţara „în urmă cu zece ani”. În ce priveşte declaraţiile premierului român, Siegfried Mureșan susţine că Mihai Tudose ar fi uimit partenerii europeni şi internaţionali aplaudând o astfel de iniţiativă.