În răspunsul publicat de Președinție, directorul CNA, Alexandru Pînzari, spune că acest premiu a fost acordat printr-o procedură transparentă, fiind instituit prin hotărârea consiliului local din Timișoara și publicat pe site-ul primăriei.
Pînzari dă drept exemplu similar Premiul Național, în valoare de 100.000 de lei, acordat anual, de Ziua Independenței, de Guvernul Moldovei, în baza unor criterii de selecție.
În comunicatul de presă care însoțește răspunsul CNA, șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel, spune că acuzațiile de corupție legate de acest premiu au avut drept scop „denigrarea instituției prezidențiale”.
„Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat, inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară”, a declarat Băluțel.
Potrivit lui, Maia Sandu „va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați”.
Premiul „Timișoara pentru valori europene” i-a fost înmânat Maiei Sandu la 13 ianuarie de către primarul Timișoarei, Dominic Fritz, președinta moldoveană fiind prima laureată a acestui premiu. Mai mulți lideri de opinie au criticat atunci faptul că șefa statului l-a acceptat.
„Acceptarea recompenselor de la cetățeni, companii și oricare alte entități ca răsplată pentru munca lor se încadrează în definiția coruperii pasive din articolul 324 al Codului penal. Tocmai de asta banii sunt cadouri inadmisibile, iar cadourile inadmisibile sunt considerate mită”, a scris pe Facebook experta anticorupție Cristina Ciubotaru, fostă directoare adjunctă a CNA.