Presa de dimineață despre criza coronavirusului: Sunt eficiente măsurile luate de guvern?

Revista matinală a presei de la Chișinău

Agora.md e una din publicațiile care preiau de pe Facebook un comentariu extrem de alarmant al fostei ministre a sănătății din guvernul Sandu, Ala Nemerenco. „Autoritățile au pierdut controlul asupra infecției COVID-19”, spune ea. „De câteva zile a început nebunia cea mare”, mai scrie Nemerenco, după care povestește mai multe cazuri ce ar arăta, la părerea ex-ministrei, că autoritățile nu fac față. Cazurile relevă că paturi libere pentru pacienții bolnavi de COVID-19 nu mai sunt disponibile în spitalele din Chișinău, iar pacienții cu simptome grave de coronavirus sunt „plimbați” cu ambulanța de la un spital la altul. Agora le reamintește cititorilor săi că sâmbătă în R. Moldova s-a înregistrat un record absolut al numărului de noi îmbolnăviri de COVID-19: 1.712, iar 19 persoane au decedat.

Realitatea.md dedică o știre situației declanșate de o decizie a Tiraspolului de a obliga studenții care-și fac studiile în partea dreaptă a Nistrului să se testeze periodic la coronavirus pentru a traversa linia administrativă. Într-o reacție, Biroul Politici de Reintegrare (BPR) de la Chișinău a calificat decizia drept “inadmisibilă”, întrucât ar “crea presiuni financiare suplimentare asupra cetățenilor Republicii Moldova, ar institui noi bariere artificiale în calea liberei circulații și îngreunează realizarea dreptului inalienabil la educație”. Biroul pentru reintegrare solicită Tiraspolului să renunțe la decizie, mai ales că în a doua decadă a lunii decembrie începe sesiunea de iarnă în instituțiile universitare.

O știre de pe newsmaker.md anunță că Marea Britanie ar putea deveni prima țară din lume care va înregistra vaccinurile anti-covid-19 ale companiei americane Pfizer și celei germane BioNtech. Publicația preia informația din Forbes, dar adaugă o informație recentă și din The Wall Street Journal: United Airlines ar fi început deja să livreze vaccinul Pfizer spre depozitele din SUA și Europa. Cu referire la FT, care la rândul ei citează reprezentanți ai guvernului britanic, publicația scrie că primele vaccinări ar urma să se facă pe 7 decembrie. Anterior, mai arată newsmaker, The Guardian a raportat că conducerea Ministerului Sănătății din Marea Britanie a avertizat spitalele că loturile de vaccinuri pot ajunge la ele în primele zile ale lunii decembrie.

Tot newsmaker.md dedică un articol alegerilor ce au avut loc duminică în regiunea transnistreană, unde au funcționat 256 secții de votare care au primit alegători pentru selectarea așa zișilor deputați în Sovietul Suprem, în consiliile orășenești și șefi ai administrațiilor sătești din regiune. Exercițiul a fost urmărit de doar 11 observatori din Rusia, Belarus și Abhazia. La Tiraspol a sosit în ajun și o delegație a Dumei de Stat și a Consiliului Federației din Rusia, mai scrie newsmaker.

O știre de pe ziarualnational.md despre vaccinul anti-covid și guvernul de la Chișinău arată că premierul Ion Chicu a solicitat sprijin de la mai multe state, printre ele Letonia, Lituania, Ungaria, Romania și Federația Rusă, ca R. Moldova să poată beneficia de vaccin. Asta după ce un alt anunț al guvernului a fost că 20 la sută din dozele necesare R. Moldova vor fi oferite prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății și Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări, fiind finanțate de Banca Mondială.

Ipn.md scrie despre un mesaj pe FaceBook al premierului Ion Chicu, în care șeful de executiv spune că va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale și va insista pe aprobarea lui. „Orice speculație politică ieftină la acest capitol e scumpă (pentru economie și investitori). Atragerea investitorilor pe cele18 platforme industriale din raioane, dar și în celelalte localități ale țării, nu este posibilă fără o previzibilitate clară în materie de taxe si impozite”, a scris premierul după o acțiune de protest, de vineri, 27 noiembrie, organizată de primari împotriva intenției guvernului de a plafona taxele locale.