Pentru prima dată de când monitorizează pregătirile de alegeri, Asociaţia Presi Independente s-a concentrat cu ocazia alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie exclusiv asupra principalelor portalurile de știri: un semnal că media online devine tot mai populară, dar și un mediu ales de politicieni pentru a ajunge la alegători.
Pe măsură ce se apropie ziua scrutinului prezidențial tendințele de partizanat în media online devin tot mai pronunțate. Este concluzia celui de-a treilea raport de monitorizare realizat de Asociația Presei Independente care analizează comportamentul a 12 portaluri de ştiri, 6 în limba română şi 6 în limba rusă. Dacă în precedentul raport, 9 din cele 12 media au fost declarate părtinitoare deoarece au favorizat sau defavorizat deschis unul sau mai mulţi candidaţi la funcţia de preşedinte, acum numărul acestora ajunge la 10, precizează directorul executiv al Asociaţiei, Petru Macovei:
Redacțiile publică articole dezechilibrate, fără replica celor acuzaţi
„Perioada 11-17 octombrie a arătat foarte clar că cele mai multe materiale pe teme politice sau electorale au o singură sursă. Redacțiile publică articole dezechilibrate, fără replica celor acuzaţi. Candidații sunt prezentați selectiv. Unele portaluri trec cu vedere existenţa unor candidaţi, se focusează doar pe candidatul preferat şi şi pe discreditarea oponentului principal al respectivului candidat. De asemenea unele portaluri nu sunt altceva decât decât porta voce ale candidatului independent Igor Dodon sprijinit de PSRM.”
Monitorizarea celor 12 portaluri per ansamblu arată că preşedintele şi candidatul Igor Dodon este cel mai vizibil în această campaniei, despre el se scrie cel mai mult şi cel mai des în context pozitiv, ceea ce denotă, spune Petru Macovei, o concentrare a proprietății media online în mâinile partidului de guvernământ, PSRM. Expertul precizează că două din cele 12 portaluri monitorizate – aif.md şi kp.md - sunt în proprietatea directă a deputatului Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii socialiștilor în Parlament.
### Vezi și... ### Partizanatul politic online este mult mai accentuat ca în campania precedentăAlte portaluri, cum este actualitati.md, aparține vicepretorului Botanica din Chișinău care este membru al PSRM, iar noi.md – consilierului municipal socialist Vasile Chirtoca. Cele patru portaluri la care se mai adaugă vedomosti şi sputnik l-au favorizat masiv pe Igor Dodon şi au defavorizat-o pe candidata PAS, Maia Sandu, precizează Petru Macovei.
„Faptul că unele portaluri discriminează foarte clar anumiți concurenţi arată o dată în plus cât de mare e miza acestui scrutin prezidenţial, pe de o parte, de pe altă parte cum e folosită media online de unii candidaţi şi partide. Nu în zadar am menţionat cine sunt proprietarii respectivelor instituţii online. Candidaţii şi partidele care stau în spatele acestor portaluri utilizează la greu media online pentru a discredita oponenţii.”
Portalurile afiliate socialiştilor au mai publicat multe materiale majoritatea în context pozitiv vizând activitatea primăriei municipiului Chişinău, în special al primarului Ion Ceban care a anunţat că îşi ia concediu pe cont propriu pentru a-l sprijini în campanie pe Igor Dodon, a adaugat expertul. Dar iată cum au reflectat campania celelalte site-uri monitorizate:
„Găgăuzinfo.md este portalul care acordă puţină atenţie campaniei electorale. Unimediainfo.md a mediatizat procesul electoral şi activităţile candidaţilor plasându-l cel mai des în context favorizant pe Igor Dodon, dar şi pe Andrei Năstase şi pe Violeta Ivanov. Agora şi NewsMaker au fost portalurile cu o politică editorială relativ echilibrată. Realitatea.md a mediatizat toţi candidaţii însă Igor Dodon a apărut de cele mai multe ori în context defavorizat. Iar timpul.md a prezentat candidații selectiv, cel mai des defavorizat fiind Igor Dodon, iar favorizată Maia Sandu.”
Secretara Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte Elena Prohniţchi observă că actuala campanie, destul de anemică la început, devine tot mai insalubră. Concurenţii electorali pun miză mai curând pe atacurile la persoană, directe sau voalate, şi mai puţin pe o confruntare de idei şi de soluţii la probleme cu care se confruntă societate.