Primarii contestă lacunele din cadrul legal din cauza cărora își pot pierde mandatul, situații care, potrivit lor, ar fi pe alocuri absurde. De partea lor sunt liderii Partidului Democrat și președinta Maia Sandu, care reproșează ANI că a început lupta anticorupție cu primarii, nu cu demnitari și funcționari de rang înalt. Care este însă conflictul aleșilor locali cu instituția responsabilă de verificarea conflictelor de interese și a incompatibilităților?
Your browser doesn’t support HTML5
Printre primarii ajunși în ultimul timp în vizorul inspectorilor de integritate este Eugenia Sîrghi, primarul localității Satul Nou, raionul Cimișlia. Ea spune că la momentul în care a candidat și a câștigat mandatul de primar avea o cumnată în primărie care lucra contabilă din 1995. După accederea în post, în noiembrie 2019, afirmă că a anunțat Autoritatea Națională de Integritate (pe scurt ANI) că se află în conflict de interese cu cumnata ei, contabilă-șefă.
Eu sunt învinuită că am emis dispoziție de concediu sau dispoziție pentru performanță
Povestește că a primit un răspuns formal, ca la aproape un an să fie declanșat un control de către ANI, urmare a unei petiții. În actul de constatare se spune că Eugenia Sîrghi a încălcat conflictul de interese, pentru asta riscă să piardă mandatul și să aibă interdicția de a ocupa o funcție publică timp de trei ani. „Eu sunt învinuită că am emis dispoziție de concediu sau dispoziție pentru performanță. Păi mai este Codul Muncii, în afară că ea este neamul meu este angajat, are drepturi. Eu doar nu am favorizat-o și i-am dat mai mult concediu decât îi permite legea, la fel și în cazul performatelor, se face o dispoziție pe toată instituția, pentru toți angajații. Am văzut și achiziții favorizate cu companii cu rude. Aici este și indignarea – de ce ANI nu investighează problemele mai mari la nivel de țară? Dacă asta este problemă. Se primește că acum primarii o să stea în rând în instanțe cu așa probleme. Este mai ușor să intentez un control juridic asupra unui primar decât asupra unui deputat, ministru, judecător”.
### Vezi și... ### Maia Sandu, la prima ședință CSS: „Nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru corupția mare”Fiind lider local în Partidul Acțiune și Solidaritate, Eugenia Sîrghi crede că la mijloc ar fi motivări politice, aici dându-i dreptate președintelui PD, Pavel Filip, care susține că ANI s-a transformat într-o „bâtă politică” și că ar acționa la comanda socialiștilor care luptă cu cei care nu l-au susținut pe Igor Dodon. Sau o altă ipoteză a lui Sîrghi e că autoritatea pentru integritate ar imita activitatea anticorupție pentru a avea raport consistent.
Același reproș la adresa ANI l-a formulat și șefa statului Maia Sandu, invocând un alt caz când un primar nu și-a concediat soția, directoare de grădiniță, în funcție de pe când instituțiile de învățământ erau în subordinea direcțiilor raionale de profil, nu a primăriilor ca în prezent.
Viorel Rusu, juristul Congresului Autorităților Locale și care face parte din Consiliul de integritate, organ colegial ce monitorizează activitatea ANI, spune că actualul cadru legal nu ar fi ținut cont de realitățile din mediul rural. O legea prea restrictivă ar putea duce la o acutizare a problemei funcționarilor locali. Deja în multe comune e o problemă de a găsi anumiți specialiști, argumentează Viorel Rusu. În plus, juristul pledează pentru pedepse graduale sau individualizarea răspunderii.
„Dacă să luăm prea restrictiv, atunci într-un sat mic toți vor fi rude acolo. Când a fost adoptată legislația respectivă nu s-a ținut cont de specificul local câți funcționari sunt, e necesar să fie așa restrictiv sau trebuie să se stabilească o marjă de aplicabilitate când totuși se permite că chiar fiind rude nu chiar așa de apropiate poți să activezi în serviciile locale, eu nu am în vedere în aceeași organizație, dar măcar subordonate. Să țină cont de faptul că dacă persoana care este rudă când a câștigat mandatul ea era deja în funcție să găsească o modalitate cum se poate de soluționat conflictele de interese, deoarece avem într-adevăr situații absurde când soția lucrează la grădiniță, i-a mai rămas puțin să iasă la pensie și vine soțul primar și ea este impusă ca să plece”
### Vezi și... ### Un sondaj printre magistrați confirmă problemele din justițieAutoritatea Națională de Integritate a respins criticile privind presupusa atitudine nepărtinitoare față de primari, catalogându-le drept PR politic. Ofițerul de presă, Maria Dastic, reiterează că instituția face verificări în baza sesizărilor depuse, la fel pornește controale de sine stătător atunci când observă anumite nereguli, în grupurile de interes prioritar fiind procurorii, judecătorii, demnitari de rang înalt. Ea amintește că 55 de deputați și foști deputați se află acum în vizorul ofițerilor de integritate.
Mai mult, ofițerul de presă al ANI spune că instituția recunoaște că există anumite lacune în legislație, a formulat chiar niște amendamente transmise Ministerului Justiției, doar că politicienii din parlament le-au ignorat, preferând în decembrie să-și ajusteze legea după placul lor. În ce-i privește pe primari, ANI spune că este deschisă pentru dialog și că în cadrul unui grup de lucru va examina propunerile primite.