Organizația Transparency International a dat publicității noul raport anual despre monitorizarea perceperii corupției în lume –fără vreo surpriză pentru Moldova, care se află către treimea a treia a clasamentului, departe de vecinii europeni, dar, ce-i drept, înaintea Ucrainei sau Rusiei. Care sunt cauzele menținerii pe asemenea locuri codașe?
2020 a fost un an controversat pentru Republica Moldova, care pe de o parte a ieşit din „teascul” unui stat capturat, pe de alta noii guvernanţi au preluat unele scheme criminale din trecut, este concluzia despre Moldova din cel mai recent raport Transparency International privind corupția. Parlamentul le-a oferit cetăţenilor „o surpriză de Crăciun”, continuă raportul, scoţând de sub masă legi care contravin interesului public, cu intenţia de a împiedica activitatea ANI, a prelua controlul asupra SIS şi a încerca să restabilească facilităţile pentru duty-free.
Republica Moldova era cât pe ce să cadă într-o capcană financiară, mai spune organizația, prin semnarea cu Federaţia Rusă a unui acord de împrumut de 200 mil. dolari. „Scandaluri cu kulioace, studiile copiilor demnitarilor de rang înalt achitate de persoane sau companii private, călătoriile nestingherite ale lui Plahotniuc în preajma Moldovei – toate au surpat încrederea populației că există o voință reală pentru schimbări”, mai spune în concluzie organizația non-guvernamentală.
„Şi mai proastă este situaţia la capitolul tragerii la răspundere a beneficiarilor finali ai fraudei bancare. În 2020 s-a făcut o încercare de a modifica însuşi noţiunea de beneficiari finali, compromiţând, a câta oară, întreg procesul de recuperare a banilor furaţi”.
Constatările coincid cu afirmațiile recente ale președintei Maia Sandu, când șefa statului aflată la început de mandat a spus că este mirată de cât de ineficiente sunt instituțiile de prevenire și combatere a corupției și cât de puțin s-a mișcat Moldova în curmarea corupției mari.
În același raport al TI se spune că doar jumătate din planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Integritate şi Anticorupţie au fost realizate, iar din 18 recomandări GRECO ce ţin de prevenirea corupţiei în rândul deputaţilor, judecătorilor şi procurorilor - au fost puse în practică în 2020 doar 4.
Față de 2019, totuși, indicele R. Moldova arată ceva mai bine, țara adăugându-și două puncte - 34 față de 32 cu un an mai devreme - pe o scară de la 0 la 100 în care țările considerate cele mai corupte obțin punctajul cel mai scăzut, iar Lilia Carașciuc, directoarea reprezentanței de la Chișinău a organizației, a explicat astfel aparentă îmbunătățire:
„Totuși, populația a simțit că a scăpat de un sistem oligarchic. Da, există riscul ca un alt sistem corrupt să-i ia locul, dar populația a răsuflat totuși un pic mai ușor,” spune Lilia Carașciuc.
Transparency International publică o dată pe an un indice al corupției pe glob, pe baza unor sondaje de opinie cu cetățenii țărilor incluse în cercetate, combinate cu păreri adunate de la experţi şi oameni de afaceri. Printre vecinele de clasament din acest raport, R. Moldova le are pe Filipine, Egipt, Panama, Macedonia de Nord și Bosnia, în timp ce din țările Parteneriatului Estic e întrecută de Georgia și Armenia, dar în urmă rămân Azerbaidjanul și Ucraina.