Linkuri accesibilitate

Ilian Cașu: Când suntem divizați, pe baricade profită hoții, bandiții și tâlharii


Ilian Cașu, unul dintre liderii Partidului Nostru
Ilian Cașu, unul dintre liderii Partidului Nostru

Alegerile parlamentare anticipate trebuie declanșate chiar și dacă a fost făcută o nominalizare pentru funcția de premier.

Declarația aparține lui Ilian Cașu, unul dintre fruntașii Partidului Nostru. În opinia politicianului, mulți aleși ai poporului nu-și doresc un nou legislativ, pentru că vor să rămână cât mai mult timp la putere.

Ilian Cașu: Când suntem divizați, pe baricade profită hoții, bandiții și tâlharii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: Președinta Maia Sandu a promis , în această săptămână, va veni cu o soluție pentru depășirea incertitudinii politice în care s-a pomenit Republica Moldova după demisia guvernului condus de Ion Chicu. Tot ea a spus că așteaptă ca deputații să aprobe declarația privind necesitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate propuse de Partidul Acțiune și Solidaritate, iar colegul Dvs., liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, consideră că Maia Sandu ar trebui să acționeze mai activ pentru dizolvarea actualului legislativ. În general, ce ne puteți spune, cât de profundă e criza politică din Republica Moldova?

Ilian Cașu: „Este vorba despre un moft al penalilor și corupților din parlament, care declarativ spun că vor alegeri anticipate, pentru că asta este dorința principală a cetățenilor Republicii Moldova și a fost exprimată foarte-foarte clar la prezidențiale. Parlamentul s-a transformat într-o piață unde se vând deputații ca harbujii și dacă organele de drept încă nu s-au apucat să investigheze sau încă n-au finalizat aceste investigații, pentru cetățeanul de rând este clar că este vorba despre corupție și corupția care prezintă risc major pentru securitatea statului Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dvs. aduceți critici dure la adresa actualilor deputați și toată lumea își dă seama că Partidul Nostru urmărește scopul să ajungă și el în parlament.

Ilian Cașu: „Scopul fiecărui partid serios, partid care este viu, fiindcă are susținere în rândul populației, așa cum este Partidul Nostru, este să ajungă la putere, pentru că partidul este o echipă care colectează de la cetățeni problemele care există și oferă soluții, de unul singur nu poți schimba nimic.”

Europa Liberă: Scopul dvs. e cu orice preț să ajungeți în parlament, să declanșați alegeri parlamentare anticipate?

Ilian Cașu: „Eu nu sunt de acord cu formularea Dvs., dna Valentina, pentru că nu există „cu orice preț”. Uitați-vă, anticipatele sunt dorința principală a majorității cetățenilor Republicii Moldova.

Noi spunem mai mult: anticipatele reprezintă dreptul cetățenilor de a curăța forul legislativ suprem de hoți, bandiți, tâlhari și penali. Și cetățenii văd în anticipate un instrument absolut democratic de a curăța parlamentul de elemente corupte și de hoți. Deci, nu este ceva ce Partidul Nostru vrea cu orice scop. Un partid viabil este partidul care are susținere și la prezidențiale liderul Partidului Nostru a demonstrat foarte clar că are susținere și asta este cel mai important, și una din promisiunile principale ale candidatului Renato Usatîi au fost alegerile anticipate, pentru că doar Renato Usatîi exprima dorința cetățenilor care l-au susținut și care continuă să aibă încredere în Renato Usatîi și Partidul Nostru.”

Europa Liberă: Norma constituțională arată în ce situații poate să se ajungă la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate – să nu se voteze legi în parlament sau să nu fie aprobată candidatura premierului și echipa guvernamentală. Nu se întrunesc condiții pentru anticipate.

Deci, aceasta este o situație revoluționară, dacă tot am făcut trimitere la Lenin

Ilian Cașu: „Vedem că primul mecanism – 90 de zile nu se adoptă legi – nu este unul viabil, pentru că vedem anunțurile disperate ale unor deputați, care spun că noi vrem la lucru, vrem să muncim pentru cetățeni, nu putem sta acasă și vrem să muncim. Deci, înțelegem că primul mecanism este clar deja pentru marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova că anticipatele sunt posibile doar dacă funcționează un mecanism, cel care în timp de 45 de zile avem două tentative eșuate de desemnare a unui guvern. Și iată aici se încep jocurile și trebuie să facem o deosebire importantă dintre elementul juridic și cel politic. Câteodată, ele se intercalează nu numai în teorie, dar și în practică. Deci, vedem acele două tentative eșuate care nu doar se consideră tentative eșuate - respingerea programului și a componenței guvernului, dar și neîntrunirea cvorumului. Și aici Renato Usatîi a deschis câteva paranteze. Deci, aici intervine elementul politic, dar în câmpul legal, constituțional, adică dreptul cetățenilor la protest pașnic, pentru că noi vorbim despre (dați-mi voie să-l parafrazez pe Lenin aici, la Dvs. în studio) faptul că marea majoritate a cetățenilor nu mai vor să fie furați de către penalii și hoții din parlament, iar hoții vor în continuare să fure cetățenii. Deci, aceasta este o situație revoluționară, dacă tot am făcut trimitere la Lenin.”

Europa Liberă: În parlament s-ar aduna suficiente voturi ca să fie votat orice cabinet de miniștri?

Ilian Cașu: „Eu nu vreau să-l invoc pe Dodon, pentru că întotdeauna spune minciuni și își schimbă în fiecare zi poziția, dar deja în discursul politic moldovenesc de la Chișinău a intrat termenul „taburetka”, adică poți să pui un ceainic, poți să pui o girafă, o zebră, pentru că se pornește de la disperarea celor penali care nu-și doresc alegeri anticipate. Au avut loc acel șir de consultații constituționale cu președinta Sandu și toți au spus că vor anticipate, pentru că este valul acesta al cetățenilor și ei vor să nu contrazică opinia publică. Asta-i OK, este clar, dar în realitate nu se vrea și există, a spus aseară liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, că în cazul în care Maia Sandu propune un prim-ministru competent, cu un program bun, deci există șanse ca majoritatea Dodon-Șor, nedeclarată din considerente politice, dar de facto funcțională, toți am văzut și copiii din grupele pregătitoare au văzut că într-o noapte votau toți ca la conveierul acesta de făcut suc din banane...”

Europa Liberă: Admiteți că, totuși, există o înțelegere tacită între socialiști și deputații Partidului „Șor”?

Ilian Cașu: „Eu nu admit, indiferent cum se numește – platforma lui sau partidul, că nu mai este clar și asta nici nu contează –, dar noi vedem că, de fapt, există o majoritate nedeclarată. Din considerente politice, ei nu vor mariajul politic să-l declare, pentru că pierd ambii și, mai ales, pierde Igor Dodon, care spunea că partidul său este unul antioligarhic și luptă cu hoții. Iată, îl avem pe hoțul miliardului, figurantul raportului Kroll, cel care a furat miliardul și procesul acesta judiciar este în continuare la Curtea de Apel Cahul. Deci, există șansa ca să voteze și atunci riscul pentru președinta Maia Sandu foarte bine l-a explicat Renato Usatîi, o să vedeți aceștia doi ce circ și ce show-uri vor organiza în parlament, când vor chema la întrebări și răspunsuri miniștrii, prim-ministrul. Știți cum? Eu pot să-mi închipui acest lucru, pentru că am fost consilier municipal în 2015-2019 și Consiliul municipal, și tribuna erau platformă pentru Ion Ceban și socialiști, și ei erau, așa, revoluționari și strigau, vorbeau despre transparență și împotriva corupției când erau camerele de luat vederi și, în felul acesta, își făceau capital politic. E previzibil că lucrul acesta se va întâmplă și în parlament în situația în care la sigur majoritatea Șor-Dodon votează candidatul Maiei Sandu.”

Europa Liberă: Liderul socialiștilor, Igor Dodon, insistă că PSRM își dorește alegeri parlamentare anticipate și el mai face aluzii la partidele de stânga, de centru-stânga că ar trebui totuși să se țină grămăjoară ca,

eventual, în următorul for legislativ să poată crea o coaliție.

Ilian Cașu: „Dna Valentina, eu nu știu cine l-ar mai crede pe Dodon. Dodon rămâne pentru cetățenii Republicii Moldova un „kuliok” boțit, iarăși un termen folcloric și un perdant, pentru că în cultura moldovenească nu te asociezi și nu susții un perdant, trebuie să fie gospodar la țară, știți cum, să-ți fie curată casa, să fie regulă în beci și atunci oamenii te stimează.”

Europa Liberă: Dar el are cea mai numeroasă fracțiune în parlament...

Ilian Cașu: „Asta este o chestiune de moment. Are... și Dvs. corect ați spus, după anticipate, lui Dodon nu-i convin anticipatele acum și el vrea „să întindă rezina”, având în capul lui ideea că ratingul Maiei Sandu și al Partidului Acțiune și Solidaritate va scădea și iată atunci el, cel puțin, își va păstra ratingul. Dar acesta este calculul din capul lui Dodon și când Dvs. vorbiți despre declarațiile făcute de Dodon, promisiuni..., știți, după fuga lui Plahotniuc este această declarație publică într-o emisiune TV că el niciodată, mai nu jura pe Biblie și Sfânta Scriptură că nu va face coaliție cu Partidul Democrat. Să știți, a doua zi după ce a intrat în coaliție cu Blocul ACUM, deja în spatele cortinei Dodonii purtau discuții cu partidul lui Plahotniuc, ca peste 5 luni să dea jos Guvernul ACUM și să guverneze cu PD-ul lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar centru-stânga totuși ar putea să se coaguleze în eventualitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate?

Ilian Cașu: „Uitați-vă, cel puțin, Partidul Nostru nu-l ia în serios pe Igor Dodon. Noi avem electoratul nostru, echipa noastră, primarii noștri, strategiile de mobilizare... Deci, noi și cetățenii care ne susțin nu-l luăm în serios pe Igor Dodon. Un om neserios la moldoveni rămâne neserios, un „kuliok” boțit și un perdant. Nu poți să te asociezi cu un perdant, mai ales în politică, pentru că perdantul te trage în jos.”

Europa Liberă: Dar de ce i-ar trebui și și-ar dori puterea Igor Dodon?

Ilian Cașu: „Igor Dodon și-ar dori un post și putere pentru ca să-și păstreze tot ceea ce a furat atunci când era partenerul mic al lui Plahotniuc și să își protejeze libertatea.”

Europa Liberă: El niciodată nu a recunoscut că a preluat scheme...

Filmulețul cu „kuliokul” l-a văzut o lume întreagă

Ilian Cașu: „Dar filmulețul cu „kuliokul” l-a văzut o lume întreagă. El rămâne „kuliok”, iar în percepția cetățeanului de rând din Republica Moldova „kuliokul” este simbolul corupției și văd că și străinii deja înțeleg și pronunță cuvântul „kuliok”. Asta este corupția, iar noi avem articole în Codul penal, avem legi foarte, foarte dure, care trebuie să sancționeze corupția, fiindcă este problema numărul 1 a statului Republica Moldova și a societății moldovenești. El încearcă să se mențină la putere pentru a-și proteja averile furate și pentru a evita pușcăria. Asta este foarte și foarte clar.”

Europa Liberă: Credeți că e bine să insiste Partidul Nostru cu candidatura dlui Usatîi pentru funcția de premier?

Ilian Cașu: „Renato Usatîi a explicat foarte clar, el a propus candidatura sa doar ca să declanșeze alegerile anticipate, cineva deja, mai ales holdingul lui Dodon scria că, iată, Usatîi se vrea prim-ministru și descriau ce fel de fotoliu vrea Usatîi. Nu, nu este adevărat! Deci, nu a avut loc această întâlnire cu dna Maia Sandu, dar Renato urma să explice ce va întreprinde în cazul în care va fi desemnat, ca Șorii și Dodonii sau o parte din ăștia să nu-l voteze și astfel să consumăm mecanismul constituțional, ca să ajungem la anticipate. Renato Usatîi are modul acesta perfect democratic de a candida la o funcție publică. În 2019 a ieșit în fața bălțenilor și i-a întrebat: „Stimați bălțeni, nu am fost câțiva ani în țară, dar doriți să fiu primarul vostru? Dacă da, aprindeți luminile la telefon”. În prezidențiale știți că a fost chestia asta cu filmulețele, deci a făcut-o perfect democratic, la firul ierbii, nu de dragul că eu sunt Renato Usatîi și vreau să fiu prim-ministru sau nu știu ce.”

Europa Liberă: Cât de serios este scenariul cu înaintarea candidaturii pentru funcția de premier a lui Renato Usatîi?

Ilian Cașu: „Este foarte serios și dl Usatîi a cerut acea întrevedere, eu nu cunosc detaliile planului, este acum responsabilitatea dnei Maia Sandu, pentru că, conform Constituției, este mișcarea D-sale. Și aici este și capcana, și problemele care încep pentru dna Maia Sandu, pentru că în parlament domină penalii și corupții lui Dodon și Șor, și rămășițele lui Plahotniuc. Deci, este troica aceasta, parlamentul fiind produsul votului mixt al lui Plahotniuc și Dodon. Și iată sunt oameni care au făcut investiții în acest parlament și cu acest scop, pentru a promova schemele, pentru a fura, acesta este scopul parlamentului actual și acest parlament, încă o dată, un parlament putred de corupt. Termenul acesta l-a folosit Vlad Socor în emisiune la Dvs. – putred de corupt. Nu poate un parlament de hoți, bandiți, tâlhari și corupți să producă un guvern pentru oameni, este imposibil.”

Europa Liberă: Urmărim rezultatele sondajelor și aceste cercetări sociologice arată că raportul de forțe în viitorul legislativ nu se va deosebi foarte mult de actualul...

Ilian Cașu: „Dna Valentina, eu vă respect foarte mult și știu că citați niște sondaje, dar sunt pseudo-sondaje. Cel puțin, Dodon s-a învățat, ca Joseph Goebbels, să manipuleze cu pseudo-case de sondaje. Partidul Nostru, colegii mei, eu personal credem în capacitatea cetățenilor Republicii Moldova prin comunicarea pe care o avem de a curăța parlamentul, de a schimba clasa politică și de a avea o nouă majoritate, fiindcă cetățenii sunt capabili să facă, doar trebuie să le acordăm acest drept constituțional firesc, pentru că ar trebui să luăm în calcul nu numai articolul 85, dar și articolul 2, unde se spune că puterea aparține poporului.

Și iată, poporul vrea anticipate, dar două forțe care au uzurpat puterea de stat - Șor-Dodon, Șor-Plahotniuc -, care sunt implicate în furtul miliardului, iată, nu vor nici în ruptul capului să le acorde cetățenilor acest drept. Vom avea, sunt absolut convins, nu contează în primăvară sau în toamnă când vom avea anticipate, eu sunt absolut convins că cetățenii vor curăța parlamentul de hoți, corupți și penali și va fi o nouă majoritate. Este un instrument ca să fie curățată clasa politică și s-o facă cetățeanul, și noi avem perfectă încredere. Cei care spun, eu am auzit nu de la Dvs., cred că ați cules din spațiul public, am auzit de la niște partide care nu au nicio șansă care spuneau că la ce bun să mai facem anticipate, că nu se mai schimbă nimic... Eu nu cred în chestia asta. Deci, nu mai este Plahotniuc, iar Dodon scade, este evident că el scade, lumea nu îl mai crede pe minciuni, că folosește limba ca să dezbine. Toți cei care folosesc subiectul limbii, pregătesc ceva ca să fure cetățenii, pentru că pe ambele tabere, știți cum, ei pe scenă se bat, iar după cortine ei fură cetățenii.”

Europa Liberă: Și credeți că în următorul legislativ, dacă se ajunge la anticipate, va fi mai ușor de format o majoritate parlamentară?

Ilian Cașu: „Mai întâi să fie votul cetățenilor democratic, să fie niște alegeri nu așa cum au fost pe timpul statului capturat și atunci forțele responsabile, Partidul Nostru este o forță responsabilă, croiesc o coaliție în baza priorităților cetățenilor. Cândva, câțiva ani în urmă, în Germania, după alegeri, Partidul CDU al Angelei Merkel cu social-democrații negociază, ei fiind total diferiți, dar cel puțin liderii discutau într-o odaie la etajul doi cu perdelele trase și cel puțin mass-media îi vedea pe aceștia care negociau. Evident, negociau o majoritate în numele poporului și al cetățenilor germani. Noi tot putem să facem acest lucru, Partidul Nostru cu tărie crede că lupta contra corupților, a marilor rechini corupți poate consolida societatea moldovenească, statul de drept și democrația. Aceste valori pot, și alegerile prezidențiale au demonstrat că nu strâmbele geopolitice, dar anume aceste valori au consolidat societatea moldovenească și au permis victoria dnei Sandu.”

Europa Liberă: Forma de guvernare rămâne a fi cea parlamentară. Se fac auzite și voci că ar trebui poate mai multe împuterniciri președintelui...

Ilian Cașu: „Nu este vorba doar de forma de guvernământ. Eu văd în discursul politic moldovenesc de la sfârșitul anilor ‘90 până în prezent că problema, vezi Doamne, iese niște experți și spun că trebuie republică parlamentară curată și aduc câteva exemple care le convin lor. Numai că, dacă ne uităm la țări cum sunt Finlanda sau Austria și explicăm ce se întâmplă acolo, atunci nu doar forma de guvernământ contează, cum nu conta când era controversa asta cu votul mixt, nu contează doar sistemul electoral, contează statul de drept și dacă funcționează legea. Deci, sunt mai mulți factori, dar așa manipulezi în stilul ministrului de propagandă al lui Hitler, Joseph Goebbels, și spui: haideți să ne oprim doar la forma de guvernământ. Nu! Lucrurile sunt legate, în complexitate și atunci când, iată, instituțiile de drept, cel puțin un pic, pentru că să le faci perfecte peste noapte ar fi o povestea de-a lui Ion Creangă, cel puțin să vedem că instituțiile de drept lucrează în favoarea cetățeanului. Deci, noi suntem spirit balcanic, popor balcanic, ne aprindem repejor, după care ne stingem, dar dacă vedem că instituțiile statului câtuși de puțin funcționează, acesta ar fi un succes enorm pentru stat, pentru cetățeni și ne-am mișca mai departe, pentru că asta este problema - instituțiile statului și esența statului capturat este că niște bandiți folosesc instituțiile statului în scopuri personale, în detrimentul cetățeanului. Și statul capturat al lui Plahotniuc este viabil, schemele, legăturile... Unii spun că avem instituția care este un set de reguli, de exemplu, procuratura și oamenii din procuratură și, dacă schimbăm oamenii, atunci instituția va funcționa. Aici lucrurile sunt legate și nu este ca în Occident. În Occident, indiferent de cine vine la guvernare, instituțiile sunt funcționale și ele sunt conduse...”

Europa Liberă: Există continuitate...

Ilian Cașu: „Da, există, era memorie instituțională. Asta trebuie și, indiferent de ce partid vine la putere, clar că ministrul este de culoare partinică, dar acolo sunt experți, specialiști... Deci, în sensul acesta, ne dorim instituții funcționale de stat unde lucrează experți în domeniu, fără cumătrism moldovenesc, fără trăiască partidul ș.a.m.d. Iată atunci, într-adevăr, o să avem niște rezultate concrete pentru cetățeni și asta este chezășia unei politici externe reușite pentru Republica Moldova, pentru că statul este funcțional. Și dacă este funcțional, orice partener, nu contează că vine din Est sau din Vest, are încredere în tine și vrea să aibă relații, toate relațiile internaționale cu un singur scop, că ele generează bunăstarea pentru cetățeni.”

Europa Liberă: Polarizarea societății va continua?

Ilian Cașu: „Va continua, dar nu în același ritm, pentru că vedem că strâmbele geopolitice, vedem că discursurile legate de limbă își pierd relevanța în ceea ce privește decizia cetățeanului de a vota pe cineva. Pentru că mulți cetățeni (și lucrul acesta ne bucură!) înțeleg că strâmbele geopolitice se activează sau toate războaiele astea lingvistice atunci când ori hoții simt că pierd puterea, ori se pune la cale o altă crimă; o altă crimă, e vorba de furturi masive din banul public și al acelui din asistența externă. Oamenii deja au înțeles și acești factori, spre bucuria noastră, a cetățenilor, își pierd relevanța și cei care au programe concrete de dezvoltare, cei care pun accentul pe lupta cu corupția, pe instituții de stat funcționale, pe statul de drept sunt susținuți de cetățeni și acesta este exemplul Partidului Nostru, partid antisistem, protestatar și, într-un fel, modelul lui Renato Usatîi de la Bălți. Acolo, când el a câștigat de două ori, a fost o interesantă coloratură de cetățeni, de stânga, de dreapta, de diferite etnicii. Probabil asta și este chezășia succesului atunci când suntem consolidați, uniți, și pe urmă poți face reforme, schimbări, iar atunci când suntem divizați, pe baricade profită hoții, bandiții și tâlharii, dna Valentina.”

XS
SM
MD
LG