Linkuri accesibilitate

Un sondaj confirmă corupția sistemului, influențele politice şi calitatea îndoielnică a actului justiției


Magistrații sunt receptivi la inițiativele de reformă. Actuala guvernare, nu prea.

Un sondaj realizat în rândul judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor confirmă problemele din justiţia R. Moldova şi anume existența corupției în sistem, influențele din exterior, mai ales din partea politicului şi calitatea îndoielnică a actului justiției.

Un sondaj printre magistrați confirmă problemele din justiție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

Sondajul realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova cu sprijinul Ambasadei SUA mai arată că cei care înfăptuiesc justiţia susţin iniţiativele de reformare a sistemului, chiar şi pe cele mai ambițioase respinse de actuala guvernare cum ar fi evaluarea externă a magistraţilor.

Opiniile judecătorilor şi procurorilor care au participat la sondaj se împart aproape egal în privinţa evaluării externe de către o comisie independentă a profesionalismului și integrității lor. Jumătate dintre ei resping această inițiativă. O altă jumătate fie o sprijină direct, fie au o atitudine neutră față de această propunere. Astfel datele cercetării contrazic perceptia multora că ar exista o opunere categorică faţă de curăţarea sistemului justiţiei urmare a unei evaluări externe a judecătorilor și procurorilor, spune consilierul juridic Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice:

„Vedem că totuşi o parte importantă din rândul respondenţilor, judecătorilor şi procurorilor şi avocaţilor au o poziţie neutră faţă de această evaluare. Rămâne deja să vedem care vor fi condiţiile în cazul acestei evaluări externe.”

Fosta magistrată Tatiana Răducanu care a criticat vocal derapajele din justiţie atunci când activa la Curtea Supremă de Justiţie şi facea parte din Consiliul Superior al Magistraturii s-a arătat suprinsă de datele sondajului. Mai exact de faptul că fiecare al patrulea judecător are o atitudine neutră faţă de evaluarea externe şi nu o respinge categoric, iar alţi 20 la sută pledează pentru o astfel de evaluare.

Desigur că avem nevoie de o comisie real independentă de evaluatori

„Asta confirmă că avem în rândul judecătorilor oameni care nu se tem de evaluare, care nu au ce ascunde, care sunt deschişi pentru a li se efectua aşa o evaluare. Desigur că avem nevoie de o comisie real independentă de evaluatori. Fiecare judecător să fie evaluat corect, echitabil ceea ce se va solda cu un rezultat de curăţare a sistemului judecătoresc.”

Ideea evaluării externe a magistraților şi procurorilor fusese avansată de guvernul Maiei Sandu în 2019, înainte de a fi demis prin moțiunea de cenzură inițiată de fracțiunea socialiștilor. Opoziţia pro-europeană a insistat, dar fără succes, ca în strategia de reformare a justiţiei aprobată recent în parlament să figureze neapărat această evaluare externă a magistaților ca pârghie de eliminare din breaslă a judecătorilor compromiși. Propunerea a fost respinsă însă de fracțiunea cea mai numeroasă a socialiștilor şi de Ministrul Justiţiei.

Evaluarea externă de către o comisie independentă a judecătorilor şi procurorilor este susținută de majoritatea avocaților care au participat la sondaj. Atitudinea apărătorilor este firească, spun experţii, întrucât aceeași cercetare sugerează o neîncredere vădită a avocaților în independența reală a judecătorilor și procurorilor și o încredere moderată a judecătorilor în independența procurorilor. La fel, marea majoritate a avocaților pun la îndoială că deciziile magistraţilor sunt adoptate fără a fi influențate din exterior, spune preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea:

„Este norma ca judecătorii să fie mai loiali faţă de sistemul în care lucrează. Totuși este o diferenţă prea mare între profesiile juridice ceea ce vorbeşte despre o neîncredere din partea avocaţilor în judecători şi probabil procurori.”

Vladislav Gribincea califică drept alarmante şi care trebuie să dea de gândit şi datele sondajului care arată că 16 la sută dintre judecători nu se simt independenți. Iar în cazul procurorilor această cotă atinge 40 la sută.

Potrivit cercetării deciziile magistraţilor sunt influenţate cel mai frecvent de către politicieni. Iar fiecare al doilea judecător a declarat că este influențat de procurori. Peste 60 la sută dintre procurorii și avocații chestionaţi consideră că judecătorii sunt influențați de alți colegi de-ai lor și de către CSM.

Participanţii la sondaj, mai puţin judecătorii, au confirmat existenţa fenomenului corupţiei în sectorul justiţiei, dar preferă să creadă că acest flagel este răspândit mai larg în alte sectoare. Întrebaţi care sunt cele mai corupte instituţii din justiţie, respondenții au indicat Curţile de Apel, Procuratura Anticorupție, urmată de cea pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Referitor la recenta iniţiativă a Ministerului Justiţiei de a crea instanțe judecătorești specializate pe cazurile de corupție, în scopul de a consolida sistemul instituțional anticorupție, marea majoritate a judecătorilor, procurorilor și avocaților au pus la îndoială necesitatea acestei reforme.

XS
SM
MD
LG